(upd) Ένα βήμα πριν την ένταξη τους στο ΝΑΤΟ είναι η Φινλανδία και η Σουηδία, κίνηση ιστορική δεδομένου ότι τα δύο αυτά Σκανδιναβικά κράτη είχαν επιλέξει εδώ και δεκαετίες να είναι ουδέτερα και να μη συμμετέχουν σε πολιτικό – στρατιωτικές συμμαχίες.
Ωστόσο, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία σκόρπισε τον φόβο στα δύο αυτά κράτη - που μέχρι πρότινος ήταν τελείως αρνητικά στην προοπτική ένταξης στη Βορειοατλαντική Συμμαχία – λόγω της τεράστιας ανατροπής που επήλθε στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας, με αποτέλεσμα να σπεύδουν να αιτηθούν την ένταξη τους έτσι ώστε να απολαμβάνουν την ασφάλεια που προσφέρει το άρθρο του ΝΑΤΟ περί της συλλογικής άμυνας.
Πολιτικές διεργασίες και ζυμώσεις
Ήδη η επιτροπή Άμυνας του Κοινοβουλίου της Φινλανδίας έκανε γνωστό πως τάσσεται υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ ενώ αύριο Πέμπτη 12/5 αναμένεται και η επίσημη ανακοίνωση του προέδρου και της πρωθυπουργού της Φινλανδίας.
Αντίστοιχες διεργασίες πραγματοποιούνται και στη Σουηδία, όπου τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιοποιηθεί και η σχετική έκθεση της Βουλής σχετικά με την ένταξη ή όχι της χώρας στο ΝΑΤΟ.
Ωστόσο, στη Σουηδία όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση που θα έχουν την ερχόμενη Κυριακή 15/5 οι κυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες, οι οποίοι σε όλη την πολιτική τους ιστορία εξέφραζαν έντονες αντιδράσεις στην προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Υπέρ η κοινή γνώμη
Ωστόσο, πίεση στα πολιτικά κόμματα – ιδιαίτερα στη Σουηδία – προκαλεί η μεταστροφή της κοινής γνώμης, η οποία όσο περνούν οι εβδομάδες και οι μήνες τόσο πιο πολύ τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ.
Σε σημερινή δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Aftonbladet αναφέρεται πως το 61% των Σουηδών είναι υπέρ της ένταξης έναντι 20% που εκφράζει την αντίθεση του σε αυτήν την εξέλιξη.
Μάλιστα η υποστήριξη σε αυτήν την κίνηση αυξήθηκε κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από τον περασμένο Απρίλιο, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.
Είναι χαρακτηριστικό πως στην Φινλανδία, αν και τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις το 20% των πολιτών τασσόταν υπέρ της ένταξης της Συμμαχίας, πλέον το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 76%, ενώ αντίστοιχη «έκρηξη» καταγράφεται και στη Σουηδία.
Ανακοινώσεις την άλλη εβδομάδα
Με την κοινή γνώμη υπέρ και με τις κυβερνήσεις, όπως όλα δείχνουν, να μην έχουν άλλη εναλλακτική παρά να κάνουν το ιστορικό αυτό βήμα, αυτό που απομένει είναι η έγκριση του σχετικού αιτήματος από τα Κοινοβούλια των δύο κρατών.
Δεν αποκλείεται μάλιστα Φινλανδία και Σουηδία να διατυπώσουν από κοινού το αίτημά τους κατά την επίσκεψη του Φινλανδού προέδρου στη Σουηδία στις 17 – 18 Μαΐου.
Peskov (Ρωσία): Παρακολουθούμε στενά και με προσοχή
Από την πλευρά του ο Dmitry Peskov, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, υποστήριξε ότι η Ρωσία παρακολουθεί με προσοχή και στενά τις κινήσεις που αλλάζουν τους στρατιωτικούς συσχετισμούς στα σύνορα της.
«Ό,τι σχετίζεται με ενέργειες εκείνες που είναι ικανές να αλλάξουν με κάποιο τρόπο τη διαμόρφωση του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα μας, το παρακολουθούμε πολύ προσεκτικά.
Είναι ένα θέμα που χρήζει μιας πολύ, πολύ ενδελεχούς ανάλυσης.
Προς το παρόν, δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα» υποστήριξε ο Peskov.
Συμφωνίες Λονδίνου - Στοκχόλμης και Ελσίνκι για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας
Εν τω μεταξύ, ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson ανακοίνωσε σήμερα τη σύναψη νέων συμφωνιών με τη Σουηδία και τη Φινλανδία για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δεσμευόμενος να στηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών σε περίπτωση που δεχτούν επίθεση.
Ο Johnson αναμένεται να υπογράψει τις νέες διακηρύξεις, τις οποίες το Λονδίνο περιγράφει ως «μια σημαντική αλλαγή στη συνεργασία στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας», κατά τη διάρκεια των σημερινών επισκέψεών του στη Σουηδία και στη Φινλανδία.
«Είμαστε σταθεροί και κατηγορηματικοί στην υποστήριξή μας τόσο στη Σουηδία όσο και στη Φινλανδία και η υπογραφή αυτών των διακηρύξεων ασφαλείας είναι σύμβολο της παντοντινής
διασφάλισης μεταξύ των εθνών μας», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός σε ανακοίνωσή του.
Στην ανακοίνωση της βρετανικής κυβέρνησης υπογραμμίζεται: «Ο πρωθυπουργός θα καθορίσει την πρόθεση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει τις ένοπλες δυνάμεις των δύο κρατών στην περίπτωση που είτε αντιμετωπίσουν κρίση είτε δεχτούν επίθεση».
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ώθησε τη Σουηδία και τη Φινλανδία να επανεξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θωρακίζουν την εθνική τους ασφάλεια.
Και οι δύο χώρες αναμένεται να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ, αλλά και οι δύο ανησυχούν ότι θα είναι ευάλωτες κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας των αιτήσεών τους, κάτι που μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο.
Η Σουηδία έχει λάβει επίσης διαβεβαιώσεις υποστήριξης από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.
Η βρετανική ανακοίνωση ανέφερε ότι οι νέες συμφωνίες θα αυξήσουν την ανταλλαγή πληροφοριών των μυστικών υπηρεσιών και θα επιταχύνουν την κοινή στρατιωτική εκπαίδευση, γυμνάσια και αναπτύξεις.
Παράλληλα ο Johnson τόνισε τα κυρίαρχα κράτη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν δύσκολες αποφάσεις. «Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αναγκάζει όλους να λάβουμε δύσκολες αποφάσεις, αλλά τα κυρίαρχα κράτη πρέπει να είναι ελεύθερα να λαμβάνουν αυτές τις αποφάσεις χωρίς φόβο ή επιρροή ή απειλή αντιποίνων», είπε, συμπληρώνοντας ότι το Λονδίνο θα υποστηρίξει οποιαδήποτε απόφαση λάβει η Σουηδία σχετικά με μια πιθανή μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Από την πλευρά της η Σουηδή πρωθυπουργός τόνισε η Στοκχόλμη και το Λονδίνο συμφώνησαν για αμοιβαία βοήθεια σε περίπτωση κρίσης ή επίθεσης, που ενδέχεται να περιλαμβάνει τη συνεισφορά στρατιωτικών πόρων.
«Σε περιόδους κρίσης, η συνεργασία γίνεται ακόμη πιο σημαντική», τόνισε μετά τις συνομιλίες με τον Johnson.
«Αν κάποια από τις δύο χώρες υποστεί καταστροφή ή δεχτεί επίθεση, η Βρετανία και η Σουηδία θα συνδράμουν η μία την άλλη με πολυάριθμους τρόπους.
Η υποστήριξη θα παρέχεται κατόπιν αιτήματος από την πληγείσα χώρα και μπορεί να περιλαμβάνει στρατιωτικούς πόρους», τόνισε η ίδια.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών