Με αγκάθια και προ τετελεσμένων γεγονότων θα μεταβεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου, όπως εκτιμάται από τις τελευταίες εξελίξεις.
Τουρκική αντιπροσωπία στην Ουάσιγκτον τις ίδιες μέρες της επίσκεψης Μητσοτάκη
Καταρχάς, την ίδια μέρα που θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Joe Biden, ειδική τουρκική αντιπροσωπεία θα βρίσκεται στην Ουάσιγκτον για συνάντηση με αμερικάνους αξιωματούχους με «αποστολή» να πείσει για το πολυπόθητο θετικό νεύμα το Αμερικανικό Κογκρέσο για την πώληση νέων F-16 Viper και την αναβάθμιση 80 αεροσκαφών στο ίδιο επίπεδο.
Νεύμα Biden στο Κογκρέσο για αναβάθμιση των τουρκικών F16
Ήδη ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε η έγκυρη Wall Street Journal, έχει ζητήσει από το Κογκρέσο την έγκριση της πώλησης προηγμένων οπλικών συστημάτων για την αναβάθμιση των F-16 της Τουρκίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, αυτή η κίνηση Biden ξεκλειδώνει και το ενδεχόμενο νέας πώλησης αεροσκαφών στην Τουρκία.
Mε ατζέντα τουρκική προκλητικότητα και αίτημα μη πώλησης όπλων στο Κογκρέσο
Όλα αυτά δεν είναι θετικές εξελίξεις για την ελληνική διπλωματία, καθώς ένα από τα βασικά κεφάλαια που θα ανοίξει στην συνάντηση με Biden ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι το ζήτημα της Τουρκίας, της τουρκικής προκλητικότητας – ακόμα χθες είχαμε 31 παραβιάσεις στο Αιγαίο από τουρκικά μαχητικά και UAV- αλλά και της αρνητικής στάσης της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ για τις κυρώσεις απέναντι στην Ρωσία.
Και μάλιστα, όπως λένε πληροφορίες, σκοπεύει να μιλήσει για όλα αυτά και στο Κογκρέσο με την νουθεσία να μην δώσει έγκριση για την πώληση νέων όπλων στην Τουρκία.
ΗΠΑ-Τουρκία μιλάνε σε νέα βάση – Αναβάθμιση και νέα αγορά F16 και στο βάθος S400
Ωστόσο, είναι προφανές ότι η αμερικανική πλευρά συζητάει πλέον με νέους όρους με την Άγκυρα, επειδή κατανοεί τον διαμεσολαβητικό ρόλο της Τουρκίας στο πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Αλλά, παράλληλα, οι ΗΠΑ καλοβλέπουν την νέα ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό (Βayraktar) από την Τουρκία καθώς βρίσκεται προς την ίδια κατεύθυνση με την αμερικανική προσπάθεια για εξοπλισμό της Ουκρανίας με δυτικά όπλα.
Το σίγουρο, πάντως, είναι ότι η αναβάθμιση των τουρκικών F16 θα σημάνει το τέλος των ψυχρών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκία και θέτει πλέον σε νέα βάση τις διαπραγματεύσεις για το επόμενο κεφάλαιο: τον παροπλισμό των S400.
Πηγές ΥΠΕΘΑ για το ελληνικό αίτημα για F35 και το αγκάθι των δημοσιονομικών…
Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές από το ελληνικό Υπουργείο Άμυνας, η ελληνική πλευρά προηγείται τόσο στα αιτήματά της όσο και στην ποιότητα των όπλων που διαπραγματεύεται με τις ΗΠΑ.
Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η ελληνική πλευρά θα ζητήσει από τον Λευκό Οίκο μαχητικά 5ης γενιάς F-35.
Μάλιστα, αυτό απορρέει και από την αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ MDCA, γι’ αυτό, άλλωστε, είχε προγραμματιστεί να ψηφιστεί στην Βουλή λίγες μέρες πριν το ταξίδι Μητσοτάκη στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Το αγκάθι στην παράδοση των F-35 στην Ελλάδα έχει να κάνει με το ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο χρηματοδότησης και αποπληρωμής, το οποίο θα γίνει αντικείμενο νέας συζήτησης μιας και η Ελλάδα μετά και την ενεργειακή κρίση πιέζεται πολύ δημοσιονομικά.
Η Ελλάδα έδωσε διαπιστευτήρια στήριξης των ΗΠΑ αλλά οι ΗΠΑ μιλάνε με Τουρκία…
Το ζήτημα όπως τίθεται και από την αντιπολίτευση, είναι ότι η ελληνική πλευρά έχει ήδη δώσει εμπράγματα ανταλλάγματα στις ΗΠΑ σε σχέση με το πόλεμο στην Ουκρανία. Έχει στείλει όπλα στην Ουκρανία, έχει ανοικτό το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης για τα αμερικανικά στρατεύματα, έχει ανοικτή τη βάση της Σούδας για τα αμερικανικά πλοία που πλέουν στην Μεσόγειο και παρ’ όλα αυτά οι ΗΠΑ συζητάει με την Τουρκία για νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα...
Αποστάσεις Γερμανίας - Γαλλίας για τις κυρώσεις – Αντίθετη η Ελλάδα στο εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου
Ωστόσο, δεν είναι τα δύο παραπάνω, τα μόνα αγκάθια που θα συναντήσει στην αμερικανική πρωτεύοσα ο έλληνας πρωθυπουργός.
Όπως φαίνεται, Γερμανία και Γαλλία, Scholz και Μacrcon, έχουν αποφασίσει να κρατήσουν μία απόσταση από τον Biden σχετικά με τις κυρώσεις της Δύσης απέναντι στην Ρωσία.
Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Mario Draghi αποκάλυψε ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες ενέργειας έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο από την Gazprom.
Παράλληλα, οι μισές ευρωπαϊκές χώρες όπως και η Ελλάδα, είναι αρνητική στο να υπάρξει εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς αυτό θα εκτόξευε τον πληθωρισμό και τις τιμές των καυσίμων.
Όλα τα παραπάνω, δεν αρέσουν στον Βiden που βλέπει ότι διασπάται το αρραγές μέτωπο της Δύσης απέναντι στην Ρωσία.
Και φυσικά, αυτό ενδεχομένως να το τονίσει και στην συνάντηση με τον έλληνα πρωθυπουργό.
Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Οι παγίδες πριν την επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο των ΗΠΑ – Παράλληλο ταξίδι τουρκικής αντιπροσωπείας για F16
Τουρκική αντιπροσωπία στην Ουάσιγκτον τις ίδιες μέρες της επίσκεψης Μητσοτάκη
Σχόλια αναγνωστών