Έκπληκτες η Σουηδία και η Φινλανδία θα επιδιώξουν να συζητήσουν με την Τουρκία αύριο Σάββατο 13 Μαΐου στο Βερολίνο μετά την «ένσταση» και τις αντιρρήσεις που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan για την ένταξη των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών.
Η Σουηδή υπουργός Ann Lide «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.
«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.
Η αντίδραση των Αμερικανών
Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις.
Μιλώντας με δημοσιογράφους η Karen Donfried είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Magdalena Anderson και τον Φινλανδό πρόεδρο Sauli Ninisto, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.
Τουρκικό μπλόκο (;)
Το... μάτι στο Ρώσο πρόεδρο, Vladimir Putin, κλείνει για ακόμα μία φορά ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, εντείνοντας τις φημολογίες των τελευταίων ωρών για βέτο, στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
«Αυτή τη στιγμή, παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, αλλά δεν έχουμε θετικές σκέψεις.
Στο παρελθόν έκαναν το ίδιο λάθος με την ένταξη της Ελλάδας.
Ξέρετε τη στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία.
Δεύτερον, δεν θέλουμε να κάνουμε λάθος.
Οι Σκανδιναβικές χώρες είναι σαν ξενώνες για τρομοκρατικές οργανώσεις» δήλωσε ο Erdogan.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ, είναι απαραίτητη η ομοφωνία.
Ακόμα ένα τουρκικό παζάρι;
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Erdogan έγιναν εν μέσω έντονης φημολογίας για συμφωνία με ΗΠΑ για αναβάθμιση των τουρκικών F-16.
Μετά την αποκάλυψη της Wall Street Journal και το Bloomberg μετέδωσε ότι η κυβέρνηση Biden στις ΗΠΑ ζήτησε από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση όπλων και αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 επιχειρώντας την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών που είχαν «παγώσει» μετά την αγορά των ρώσικων S-400 από τους Τούρκους.
Το Bloomberg επικαλείται ανεπίσημες αξιολογήσεις που υποβλήθηκαν στο Κογκρέσο και περιλαμβάνουν την προτεινόμενη πώληση πυραύλων Sidewinder, πυραύλων Amraam και ενημερώσεις λογισμικού και υλικού στα πιλοτήρια των τουρκικών F-16.
Η αγορά όπλων αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με μία από τις πηγές που ζήτησε να μην κατονομαστεί πριν από μια επίσημη ανακοίνωση.
Το δημοσίευμα του Bloomberg συνεχίζει με αναφορά σε έναν εκπρόσωπο του State Department που ανέφερε σε ένα email ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν τη σχέση τους με την Τουρκία και τη συνεχιζόμενη ικανότητα της Άγκυρας να λειτουργεί σε συνδυασμό με άλλα μέλη του ΝΑΤΟ.
Κατά συνέπεια, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν ακόμα ένα... τουρκικό παζάρι για την αναβάθμιση των F-16, πίσω από τη δήλωση του Erdogan για την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.
Αν τελικά η Τουρκία αποφασίσει να ασκήσει βέτο σε αίτημα ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις στο εσωτερικό της συμμαχίας. Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη επίσκεψη της στην Τουρκία, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Victoria Nuland, ανέφερε πως θα ήθελε να υπάρξει αρραγές μέτωπο σε ό,τι αφορά το θέμα της ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Η Ρωσία αναστέλλει τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία
Στο μεταξύ, σε αντίποινα προχωρά η Ρωσία, που θα αναστείλει από αύριο Σάββατο, 14 Μαΐου, τις παραδόσεις ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία, λόγω απλήρωτων χρεών, όπως ανακοίνωσε η προμηθεύτρια εταιρεία RAO Nordic Oy, που ανήκει εξ ολοκλήρου στη ρωσική εταιρεία InterRAO.
Η RAO Nordic Oy, που εδρεύει στο Ελσίνκι, δεν έχει λάβει πληρωμές για την ηλεκτρική ενέργεια που παρέχει στη Φινλανδία από τις 6 Μαΐου, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για «έλλειψη μέσων» για την πληρωμή της ενέργειας που εισάγεται από τη Ρωσία.
«Είμαστε επομένως υποχρεωμένοι να αναστείλουμε την εισαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις 14 Μαΐου», ανέφερε ο πάροχος.
«Πρόκειται για μια έκτακτη κατάσταση που συμβαίνει για πρώτη φορά εδώ και πάνω από 20 χρόνια (...) Ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σύντομα και οι παραδόσεις από τη Ρωσία θα ξαναρχίσουν», εξήγησε.
Η RAO Nordic, ο κυριότερος εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τη Ρωσία στις σκανδιναβικές αγορές, δραστηριοποιείται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2002.
Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της Φινλανδίας δήλωσαν την Πέμπτη υπέρ της ένταξης της χώρας τους στο ΝΑΤΟ, διευκρινίζοντας ότι η επίσημη απόφαση θα ανακοινωθεί την Κυριακή. Η ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ θα συνιστούσε «ασφαλώς» απειλή για τη Ρωσία, αντέδρασε το Κρεμλίνο ενώ το υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε ότι η Μόσχα θα ήταν υποχρεωμένη «να λάβει μέτρα, στρατιωτικο-τεχνικά και άλλα, για να βάλει τέλος στις απειλές για την εθνική ασφάλεια» της Ρωσίας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών