Σχέδιο επιστροφής στην κανονικότητα και τερματισμού του lockdown που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την κινεζική οικονομία έχουν καταρτίσει οι Αρχές της Σανγκάης, οι οποίες ευελπιστούν πως από την 1η Ιουνίου η μεγαλούπολη θα έχει αφήσει πίσω της όλα τα σκληρά περιοριστικά μέτρα που κράτησαν για τουλάχιστον 6 εβδομάδες.
Το χρονοδιάγραμμα
Η αντιδήμαρχος της Σανγκάης, Zong Ming υποστήριξε ότι η πόλη θα αρχίσει σταδιακά να επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς, με τους περιορισμούς στις μετακινήσεις να διατηρούνται έως τις 21 Μαΐου έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μιας νέας αναζωπύρωσης της πανδημίας.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 16/5 αρχίζουν να επαναλειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα λιανικής και τα φαρμακεία, ενώ θα αυξηθεί και ο αριθμός των τρένων που φτάνουν και αναχωρούν από την πόλη.
Από τις 22/5 θα επαναρχίσουν τα δρομολόγια των λεωφορείων και των σιδηροδρομικών συγκοινωνιών, αν και πολίτες θα πρέπει να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid για να μπορούν να χρησιμοποιούν τις δημόσιες συγκοινωνίες.
Από την 1η Ιουνίου έως τα μέσα με τέλη του μήνα, και εφόσον δεν έχει καταγραφεί κάποια νέα έξαρση κρουσμάτων και η πανδημία τελεί υπό έλεγχο, εκτιμάται πως θα έχει αποκατασταθεί πλήρως η παραγωγή και η λειτουργία της πόλης.
Οικονομικό πλήγμα
Το lockdown στη Σανγκάη έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την οικονομία της Κίνας με τα περισσότερα προβλήματα να καταγράφονται στις λιανικές πωλήσεις, οι οποίες σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, κατέρρευσαν τον Απρίλιο, όταν και κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση τους τα τελευταία δύο χρόνια.
Μεγάλο πλήγμα δέχθηκε και η βιομηχανική παραγωγή αλλά και η απασχόληση, καθώς η ανεργία κατέγραψε απότομη αύξηση, παράμετροι που με τη σειρά τους έπληξαν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και το παγκόσμιο εμπόριο.
Κατάρρευση λιανικών πωλήσεων, μείωση βιομηχανικής παραγωγής
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα 16/5 η εθνική στατιστική υπηρεσία της Κίνας, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 2,9% τον Απρίλιο σε ετήσια βάση, τη στιγμή που τον περασμένο Μάρτιο είχε καταγράψει άνοδο της τάξης του 5%.
Επιπλέον, οι πωλήσεις λιανικής υποχώρησαν τον Απρίλιο κατά 11,1% σε ετήσια βάση, ανακοίνωσε η κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία.
Επρόκειτο για τον δεύτερο συναπτό μήνα που ο δείκτης σημείωσε πτώση (–3,5% τον Μάρτιο).
Εκτίναξη ανεργίας
Παράλληλα, η ανεργία έφτασε στο 6,1% τον Απρίλιο, ποσοστό που πλησίασε το απόλυτο ρεκόρ, που είναι το 6,2% που είχε καταγραφεί τον Φεβρουάριο του 2020, στο απόγειο του πρώτου κύματος της πανδημίας.
Πάντως, οι αναλυτές εκτιμούν πως η κινεζική οικονομία παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης το Μάιο.
«Η οικονομία της Κίνας θα μπορούσε να δει μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο, αποκλείοντας ένα lockdown σαν τη Σαγκάη σε μια άλλη μεγάλη πόλη.
«Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές κλίνουν προς τα κάτω, καθώς η αποτελεσματικότητα των κινήτρων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κλίμακα των μελλοντικών κρουσμάτων COVID και lockdown»», δήλωσε ο Tommy Wu, επικεφαλής οικονομολόγος στην Oxford Economics.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών