Η οικονομία δεν πάει καλά.
Το 2022 θα είναι μια ακόμη χρονιά μετριότητας ή κατά το ορθότερο θα είναι μια χρονιά όπου η Ελλάδα θα επαναλάβει τις πραγματικές της δυνατότητες, το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 2,5% θα κινηθεί κάτω του 3% και παρά την σημαντική ανάκαμψη του τουρισμού και την υποστήριξη του Ταμείου Ανάκαμψης.
Οι αγορές το χρηματιστήριο και τα ομόλογα επιβεβαιώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το αφήγημα της οικονομικής ανάπτυξης που παρουσιάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Εάν ακούσει κανείς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αναφέρεται στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας θα νομίσει ότι αποτελεί η Ελλάδα οικονομικό παράδεισο με χρέη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα 635 δισεκ. ευρώ.
Όμως γιατί το ελληνικό χρηματιστήριο εδώ και χρόνια είναι στάσιμο στις 868 μονάδες;
Γιατί χωρίς την υποστήριξη της ΕΚΤ και των 35 δισεκ. ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων έχουν εκτιναχθεί στο 3,60% στην 10ετία;
Πόσο πιθανό είναι η Ελλάδα να βρεθεί ξανά εκτός αγορών ακόμη και σε ένα περιβάλλον απόλυτης προστασίας;
Γιατί η Ελλάδα που παρουσιάζεται ως ανακάμπτουσα οικονομία δεν πείθει τους επενδυτές και χρηματιστήριο και ομόλογα πάνε από το κακό στο χειρότερο;
Χρηματιστήριο και ομόλογα, αποδεικνύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το αφήγημα Μητσοτάκη
Η εικόνα μιας οικονομίας καταγράφεται σε αριθμοδείκτες ΑΕΠ, πληθωρισμό, ανεργία που είναι στατικοί παρατηρητές της πραγματικότητας και από δυναμικούς δείκτες όπως το χρηματιστήριο που καταδεικνύει την ελκυστικότητα μιας αγοράς και τα ομόλογα που υποδηλώνουν το ρίσκο χώρας.
Και στις δύο αγορές η Ελλάδα πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο.
Στο χρηματιστήριο όπου η Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια δείχνει δραματικά απαξιωμένη εικόνα… υπήρχε η ψευδαίσθηση ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη θα αλλάξει αυτή την πολύ αρνητική κατάσταση.
Οι επενδυτές θα εμπιστευθούν ξανά την Ελλάδα και τα νέα κεφάλαια που θα εισρεύσουν θα αυξήσουν τις αποτιμήσεις.
Τι άλλαξε στο ελληνικό χρηματιστήριο μεταξύ της εποχής ΣΥΡΙΖΑ όπου η Ελλάδα πήγαινε από το κακό στο χειρότερο σε σχέση με την σημερινή εικόνα;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υποτίθεται ότι είναι κοντά στις αγορές και στους επενδυτές αλλά γιατί οι επενδυτές αποεπενδύουν από τις τράπεζες που δεν κρύβουν προβλήματα;
Γιατί το χρηματιστήριο δεν έχει πιστέψει το αφήγημα Μητσοτάκη;
Το ίδιο ισχύει και για τα ομόλογα.
Με απόδοση στο 10ετές ομόλογο 3,60% η Ελλάδα και παρά την στήριξη της ΕΚΤ και τα 35 δισεκ. ομόλογα που έχει αγοράσει… κινδυνεύει να μείνει εκτός αγορών.
Σε ποιο μέρος της αγοράς, μετοχών ή ομολόγων καταγράφεται έστω και μια βελτίωση που να υποδηλώνει ότι οι επενδυτές εμπιστεύονται το αφήγημα Μητσοτάκη;
Δυστυχώς πουθενά.
Προφανώς δεν είναι μόνο το Ουκρανικό ή η έκρηξη ακρίβειας λόγω πληθωρισμού αλλά και οι ανησυχίες ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές… οπότε η οικονομική της πολιτικής δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί.
Το βασικό πολιτικό σενάριο είναι ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα έχει αυτοδυναμία οπότε οι πολιτικοί συσχετισμοί θα καθοριστούν με βάση τα δεδομένα εκείνης της εποχής.
H κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κατάφερε να διαφοροποιηθεί, είτε με πρόσχημα την πανδημία, όπου τα χρηματιστήρια διεθνώς έφθασαν σε ιστορικά υψηλά πλην της Ελλάδος που έμεινε στάσιμο, είτε με πρόσχημα το Ουκρανικό, τον πληθωρισμό και την ακρίβεια… πάλι η Ελλάδα αναζητάει δικαιολογίες για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Όμως ακόμη και με όρους εξωτερικής πολιτικής, η Ελλάδα κινείται στην σφαίρα της μετριότητας, τάχθηκε υπέρ των Ουκρανών και ενάντια των Ρώσων, έδειξε υποτέλεια…στις ΗΠΑ ενώ η Τουρκία αποδεικνύεται ο αδιαμφισβήτητος παίκτης στην διπλωματική σκακιέρα.
Ο Μητσοτάκης είναι σκιά του Erdogan… μπροστά τον Τούρκο Πρόεδρο ο Μητσοτάκης είναι αναλώσιμη πολιτική φιγούρα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών