Οι ΗΠΑ προκαλούν επισιτιστική κρίση στην Ουκρανία στερώντας της αποθέματα σιτηρών ανέφερε η Μ. Ζakharova επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Αποδεικνύεται ότι η Ουκρανία θα πληρώσει με σιτάρι για τα όπλα που θα προμηθευτεί»
«Η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ Biden στις 10 Μαΐου σχετικά με την ανάγκη αναζήτησης ευκαιριών για εξαγωγή 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία συνέπεσε με την υπογραφή του ουκρανικού νόμου για δανεισμό-μίσθωση ώστε να λάβουν οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.
Αποδεικνύεται ότι η Ουκρανία θα πληρώσει για όπλα που θα λάβει από τους αμερικανούς με σιτάρι.
Στην πραγματικότητα, οι ίδιοι οι Αμερικανοί προκαλούν επισιτιστική κρίση στην Ουκρανία, στερώντας της αποθέματα σιτηρών», ανέφερε η Ζakharova, σχολιάζοντας την κατάσταση με την επισιτιστική ασφάλεια στο πλαίσιο δηλώσεων επίσημων εκπροσώπων ξένων κρατών για το υποτιθέμενο «μπλοκάρισμα» της Μαύρης Θάλασσας.
Τόνισε ότι οι ΗΠΑ και η ΕΕ μιλούν για προθέσεις εξαγωγής 20 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών από την Ουκρανία εντός 2,5 μηνών, δήθεν για τη μεταφορά τους στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, προκειμένου να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση.
Ωστόσο, στην πραγματικότητα, τα σιτηρά μεταφέρονται σε αποθήκες στην Ευρώπη.
Οργανώνονται σιδηροδρομικές, οδικές διαδρομές για την παράδοσή τους σε προορισμούς στη Γερμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η κατάσταση στην αγορά τροφίμων
Όπως σημείωσε η Ζakharova, η ρωσική πλευρά σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή αναπτύσσεται μια «ανησυχητική κατάσταση» στην παγκόσμια αγορά τροφίμων λόγω προβλημάτων με την προμήθεια γεωργικών προϊόντων.
«Εμείς, ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής σιταριού στις διεθνείς αγορές, ανησυχούμε εξαιρετικά.
Οι προσπάθειες της Δύσης να αποδώσουν όλα τα προβλήματα στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας και να κατηγορήσουν τη Ρωσία ότι μπλοκάρει ξένα πλοία στα λιμάνια της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας είναι απολύτως αβάσιμες».
Η επισιτιστική κρίση σε καμία περίπτωση δεν είναι αποτέλεσμα της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας.
Η πανδημία ήδη είχε οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα τις αλυσίδες εφοδιασμού και σε σημαντική αύξηση του κόστους των υπηρεσιών μεταφοράς τροφίμων»
Εμπειρογνώμονες του FAO έχουν επανειλημμένα σημειώσει ότι οι τιμές είχαν φθάσει σε υψηλό ρεκόρ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022.
Έτσι, από το 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022, ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε σχεδόν κατά 50%.
Αυτό δεν συνέβη λόγω της Ρωσίας, αλλά λόγω της πανδημίας, των υψηλών τιμών στην ενέργεια, τα λιπάσματα και άλλους γεωργικούς πόρους.
Όπως τόνισε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, οι κυρώσεις της Δύσης, είναι η αιτία της κρίσης.
Οι ΗΠΑ και η ΕΕ έχουν απαγορεύσει στα πλοία υπό ρωσική σημαία να χρησιμοποιούν τα λιμάνια τους.
Οι μεγαλύτεροι μεταφορείς εμπορευμάτων στον κόσμο έχουν ενταχθεί στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, τα πλοία τους δεν φθάνουν στα ρωσικά λιμάνια.
Το εμπορικό λιμάνι Novorossiysk περιλαμβάνεται στην λίστα κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και μέσω αυτού του λιμανιού εξάγεται έως και το 50% των σιτηρών της Ρωσίας.
Επίσης η Ευρώπη έχει εισαγάγει καθεστώς ποσοστώσεων και δασμών για την εισαγωγή λιπασμάτων».
Ως αποτέλεσμα, οι τιμές για το σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι, που ήταν ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, αυξήθηκαν ακόμη περισσότερο. «Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, τον Μάρτιο του 2022, το κόστος των προϊόντων διατροφής αυξήθηκε κατά 24%, και στις χώρες της ΕΕ η τιμή του σιταριού αυξήθηκε κατά 70% κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αβάσιμες κατηγορίες
Ορισμένα ξένα κράτη κατηγορούν την Ρωσία για δήθεν «μπλοκάρισμα» ξένων πλοίων από τον ρωσικό στρατό στα ύδατα της Μαύρης και της Αζοφικής Θάλασσας.
Η ίδια τόνισε ότι οι σχετικές δηλώσεις «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».
«Το λιμάνι της Μαριούπολης πλέον λειτουργεί του αφού ο στρατός της Ρωσίας απέκτησε τον έλεγχο, πλέον μπορούν να αποπλεύσουν πλοία».
«Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανοίγουν δύο θαλάσσιες ανθρωπιστικές διόδους στην Μαύρη Θάλασσα, ένα διάδρομο μήκους 80 μιλίων και πλάτους 3 μιλίων έχει ανοίξει για έξοδο από τα λιμάνια Kherson, Nikolaev, Chernomorsk, Ochakov, Odessa και Yuzhny στα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και στη Θάλασσα του Azov.
Το μήκος του ανθρωπιστικού διαδρόμου είναι 115 ναυτικά μίλια και πλάτος 2 μίλια».
Οι Ουκρανοί σαμποτάρουν
Ταυτόχρονα, οι αρχές της Ουκρανίας, αρνούνται να συνεργαστούν με εκπροσώπους ξένων κρατών και πλοιοκτήτριες εταιρείες για να εξασφαλίσουν την ασφαλή έξοδο των αποκλεισμένων πλοίων, στην πραγματικότητα «παίρνουν ως ομήρους τα πλοία και τα πληρώματά τους».
«Ευσυνείδητος συνεργάτης»
Στο πλαίσιο της τρέχουσας κατάστασης, η Ρωσία, συνεχίζει να είναι «υπεύθυνος συνεργάτης στην παγκόσμια αγορά τροφίμων». «Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να εκπληρώνουμε ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμβάσεις όσον αφορά τις εξαγωγές και προμήθειες γεωργικών προϊόντων, λιπασμάτων, ενέργειας και άλλων κρίσιμων προϊόντων. Γνωρίζουμε καλά τη σημασία τέτοιων προμηθειών για τη διασφάλιση της κοινωνικοοικονομικής σταθερότητας διαφόρων περιοχών του κόσμου», κατέληξε η Ζakharova
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών