Παρά την μείωση θέσεων οι ξένοι προτιμούν να πληρώσουν ακριβότερα παρά να χάσουν κεφάλαια
Δύσκολοι καιροί για τους πρίγκηπες, αλλά και τους διαχειριστές κεφαλαίων.
Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος παραγωγής, οι ακριβές μεταφορές, εάν συνδυαστούν και με μειωμένους όγκους πωλήσεων τότε τα περιθώρια κέρδους συρρικνώνονται και τελικά τα κέρδη είναι χαμηλότερα.
Μια ανάλογη εικόνα επικρατεί και στις εταιρείες λιανικού εμπορίου καθώς τα χαμηλότερα εισοδήματα και τα κόστη μεταφοράς πλήττουν κατανάλωση, αλλά και τα εταιρικά περιθώρια κέρδους.
Μέσα σ αυτό το οικονομικό περιβάλλον, μεγάλοι οίκοι και funds μειώνουν την έκθεση τους καθώς οι ευρωπαϊκές πολιτικές σε φυσικό αέριο, πετρέλαιο παραπέμπουν σε χειροτέρευση της κατάστασης τους επόμενους μήνες, εφόσον τελικά επιβληθεί εμπάργκο εναντίον της Ρωσίας για το πετρέλαιο ή κλείσει η παροχή φυσικού αερίου απο την Ρωσία και επιβληθούν στην Ευρώπη μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και των μετακινήσεων. Το τελευταίο σενάριο, μάλιστα, είναι αυτό που προσδοκούν να αποφύγουν οι πωλητές με τις ρευστοποιήσεις στις εταιρείες που πλήττονται.
Η μείωση ποσοστών
Οκτώ ημέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της Τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν - στην οποία μια βασική αγορά ( ΗΠΑ) εμφάνισε μειωμένα λειτουργικά κέρδη κατά 37% (24 εκατ. ευρώ) – τα αμοιβαία κεφάλαια της Fidelity μείωσαν τις θέσεις τους στον Τιτάνα κάτω του 10%.
Ανάλογες ρευστοποιήσεις σημειώθηκαν και σε ελληνικές ενεργειακές ή βιομηχανικές μετοχές ( ΔΕΗ, Βιοχάλκο) του FTSE25 καθώς η άποψη των διαχειριστών είναι σταθερή : Για όσο δεν υπάρχει προοπτική ειρήνευσης μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας και, ενόσω, εφαρμόζονται οι κυρώσεις εναντίον της πρώτης τότε δεν υπάρχουν προοπτικές για χαμηλότερα κόστη στην ενέργεια.
Όπως εξηγεί ξένος διαχειριστής, μέσα σ αυτό το περιβάλλον και ύστερα από την διόρθωση στις διεθνείς αγορές, τόσο η Fidelity όσο και άλλοι ξένοι επενδυτές αναζητούν υψηλότερη ρευστότητα καθώς δεν έχουν την δυνατότητα να διατηρούν ζημιογόνες θέσεις.
Τούτο, δεν σημαίνει πως οι ρευστοποιήσεις των μετοχών θα αποτελούν μόνιμη κατάσταση. Εφόσον αρθούν οι λόγοι της αβεβαιότητας τότε οι ξένοι επενδυτές είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ακόμα και σε ακριβότερες τιμές.
Είναι προτιμότερο λοιπόν να πληρώσουν ένα premium παρά να χάσουν κεφάλαια – αν και οι ελληνικές μετοχές διαπραγματεύονται με υψηλότερη έκπτωση έναντι των ευρωπαίων ανταγωνιστών τους. Mάλιστα, την ίδια περίοδο, όμως, με τις ρευστοποιήσεις σε ενεργειακές μετοχές, τα ξένα funds εκμεταλλεύθηκαν τις χαμηλές τιμές στις ελληνικές τραπεζικές μετοχές και σημείωσαν αποδόσεις ύστερα και από τα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα τριμήνου.
Αμετάβλητες οι υπόλοιπες θέσεις
Την ίδια περίοδο οι υπόλοιπες θέσεις της Fidelity σε ελληνικές μετοχές παραμένουν προσώρας αμετάβλητες. Στην εταιρεία Jumbo το ποσοστό παραμένει σε 11,66% - αν και η διοίκηση της εταιρείας έχει προειδοποιήσει για μείωση κερδών.
Η υψηλή μερισματική απόδοση της τελευταίας χρονιάς, αλλά και η ανακοίνωση του μερίσματος για το επόμενο διάστημα μειώνουν και το κόστος κτήσης των μετοχών.
Ποσοστό πάνω από 5% ( 5,43% ) διατηρεί η Fidelity στην Autohellas η οποία διατηρεί την κερδοφορία της και αναμένει οφέλη το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο λόγω της υψηλής τουριστικής κίνησης που φθάνει στα επίπεδα της χρονιάς – ρεκόρ του 2019. Αμετάβλητη παραμένει και η θέση στην Σαράντης με 10,59% καθώς η εταιρεία παρά τις πιέσεις εκτιμά ότι, στο καλό σενάριο η κερδοφορία θα παραμείνει στα επίπεδα του 2021.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών