Την θέση πως δεν θέλει την ανατροπή του Ρώσου προέδρου, Vladimir Putin διατυπώνει σε άρθρο του στους New York Times ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος συμφώνησε στην αποστολή στην Ουκρανία εκτοξευτήρων πολλαπλών ρουκετών βεληνεκούς περίπου 80 χιλιομέτρων, κάτι που σημαίνει πως οι ΗΠΑ δεν θέλουν να προμηθεύσουν το Κίεβο με όπλα που θα μπορούσαν πλήξουν το ρωσικό έδαφος.
Συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προμηθεύσουν το Κίεβο με το σύστημα HIMARS (High Mobility Artillery Rocket Systems), το οποίο είναι εκτοξευτήρες πολλαπλών ρουκετών με εξελιγμένο σύστημα στόχευσης, προσαρμοσμένοι σε ελαφριά τεθωρακισμένα και με δραστικό βεληνεκές 80 χιλιομέτρων.
Τα όπλα αυτά όπως και άλλος στρατιωτικός εξοπλισμός (πυρομαχικά, ραντάρ του πυροβολικού, ραντάρ για την επιτήρηση του εναέριου χώρου, αντιαρματικά όπλα κ.λπ) αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στο νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία ύψους 700 εκατομμυρίων δολαρίων, λεπτομέρειες του οποίου αναμένεται να ανακοινωθούν πιθανότητα σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου.
Όχι σε όπλα που μπορούν να πλήξουν ρωσικό έδαφος
Στο άρθρο του ο Biden αναφέρει πως θέλει η Ουκρανία να βρίσκεται σε «όσο πιο ισχυρή θέση είναι δυνατόν», επισημαίνοντας ωστόσο πως «δεν ενθαρρύνουμε την Ουκρανία και δεν δίνουμε στην Ουκρανία τα μέσα για να προχωρά σε πλήγματα πέραν των συνόρων της, δηλαδή πλήγματα στη Ρωσία» επισημαίνει ο Biden, αναφέροντας πως δεν θα στείλει στην Ουκρανία όπλα που, όπως το θέτει, θα μετέτρεπαν τις ΗΠΑ σε εμπόλεμο μέρος στη σύρραξη με τη Ρωσία (όπως είναι το Σύστημα Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων - MLRS).
Επιπλέον, ο πρόεδρος των ΗΠΑ υποστηρίζει πως «δεν θα ασκήσει καμία πίεση στην ουκρανική κυβέρνηση, κατ’ ιδίαν ή δημόσια, για να παραχωρήσει εδάφη της».
Τι είναι το σύστημα HIMARS
Ωστόσο, παραμένει ερωτηματικό εάν το σύστημα HIMARS μπορεί να αλλάξει τις σημερινές ισορροπίες των στρατιωτικών συγκρούσεων στην Ουκρανία, δεδομένου ότι και οι δύο πλευρές κάνουν χρήση τέτοιων συστημάτων, αν και το HIMARS θεωρείται πως είναι πιο ακριβές στους στόχους του.
Όπως αναφέρεται τα HIMARS μπορούν να φέρουν δύο τύπους εκτοξευτήρων πυραύλων: ο πρώτος επιτρέπει να εκτοξεύονται ταυτόχρονα έξι κατευθυνόμενοι πύραυλοι 227 χιλιοστών, ο δεύτερος εκτοξεύει μόνο έναν τακτικό πύραυλο ATACMS, με μεγαλύτερη εμβέλεια.
Οι χειριστές του μπορούν να γεμίσουν είτε το ένα ή το άλλο σύστημα μέσα σε κάπου τέσσερα λεπτά.
Τέτοια συστήματα του αμερικανικού στρατού βρίσκονται ήδη ανεπτυγμένα στην Ευρώπη, όπως σε Πολωνία και Ρουμανία.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών