Ο αυξανόμενος πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική ένταση επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία
Σημειώνεται ότι στον MSCI Greece Standard οι ελληνικές μετοχές είναι 8, και συγκεκριμένα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Μυτιληναίος και Eurobank.
Ωστόσο, εμφανή ήταν η αδυναμία της αγοράς να διατηρήσει την ισχυρή την αντίσταση των 900 μονάδων, με πρώτη στήριξη την ζώνη των 880 - 870 μονάδων.
Η τελευταία αντίδραση της αγοράς δεν θα έχει συνέχεια, ήταν αποτέλεσμα των εισροών από την αναδιάρθρωση του MSCI αλλά και λόγω τέλους μήνα ενώ σύντομα η αγορά θα ξαναδεί τις 800 μονάδες καθώς τα βασικά προβλήματα όχι μόνο παραμένουν αλλά και επιδεινώνονται.....
Ο αυξανόμενος πληθωρισμός σε όλο τον κόσμο επιβραδύνει την οικονομική ανάπτυξη και σε συνδυασμό με τη γεωπολιτική ένταση επηρεάζουν αρνητικά την επενδυτική ψυχολογία.
Η πρώτη ένδειξη του ετήσιου πληθωρισμού στην Ευρωζώνη για το μήνα Μάιο ανακοινώθηκε στο 8,1%, έναντι εκτιμήσεων για 7,7% και 7,4% τον προηγούμενο μήνα.
Οι παραπάνω εξελίξεις σύντομα οδηγούν στην αλλαγή στάσης της ΕΚΤ ακολουθώντας τη Fed η οποία ολοκληρώνει σύντομα τις αγορές ομολόγων και τον από τον Ιούλιο αναπροσαρμόζει τα παρεμβατικά της επιτόκια κατά 25 - 50 μονάδες βάσης.
Στο επίκεντρο, τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή 3/6.
Στην Ελλάδα, ο πληθωρισμός αναμένεται τον Μάιο θα βρεθεί σε νέο ιστορικό υψηλό καθώς όπως προϊδεάζουν τα στοιχεία της Eurostat θα κινηθεί πάνω από το φράγμα του 11% - μάλλον 11,3% - από 10,2% τον Απρίλιο, ανατρέποντας τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε η Εθνική +1,52% και ακολούθησε η Eurobank +1,2%, αμετάβλητη η Πειραιώς ενώ η Alpha Bank οριακά υποχώρησε στο -0,16%.
Κέρδη +22,62% κατέγραψε η Attica Bank, μετά τις αθριστικές απώλειες πλησίον του -40% τον προηγούμενο μήνα.
Σημειώνεται ότι η Attica Bank θα χρειαστεί 850 εκατ. ευρώ σε αυξήσεις κεφαλαίου με το βασικό ερώτημα να παραμένει, αν δηλαδή με το ποσό των 850 εκατ. ευρώ θα είναι πλήρως εξυγιασμένη
Ειδικότερα η Attica Bank υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ. όπου το 61% αυτού του ποσού το κάλυψε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).
Θα ακολουθήσει νέα αύξηση 365 εκατ. ευρώ για να αντιμετωπιστούν οι ζημιές του παρελθόντος, ενώ αρχές του 2023 θα πραγματοποιηθεί και τρίτη αύξηση 250 εκατ. με στόχο η τράπεζα να διαθέτει επαρκείς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η μετοχή του ΟΠΑΠ +3,38% μετά τα ισχυρά αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο, με τα καθαρά κέρδη στα €88,3εκ. έναντι €8,7εκ. το α' τρίμηνο 2021 ως αποτέλεσμα της αυξημένης λειτουργικής κερδοφορίας και με προτεινόμενο μέρισμα 1,4 ευρώ.
Μέ κέρδη +7,5% έκλεισε ο Άβαξ στα 0,86 ευρώ, ενώ διακίνήθηκαν εννέα πακέτα συνολικής αξίας 1,92 εκατ. ευρώ και όγκου 2,5 εκατ. τεμαχίων στην τιμή 0,77 ευρώ, που αντιστοιχεί στο 1,7% του συνόλου των μετοχών.
Διοίκηση ΔΕΗ και Goldman μήπως παραπλάνησαν τους επενδυτές; - Η ΔΕΗ έχει περιθώριο πτώσης -20% ή 4,80 ευρώ
Ήπια ανοδικά έκλεισε η ΔΕΗ στο +0,98% από +3,51% υψηλό ημέρας και μετά τις σωρευτικές απώλειες -20% τον μήνα Μάιο και -35% από την αρχή του έτους.
Η χρηματιστηριακή εικόνα της ΔΕΗ είναι απαράδεκτα τραγική, με τη μετοχή στα 6,18 ευρώ από τα 9 ευρώ της τελευταίας ΑΜΚ του Νοεμβρίου του 2021, και το ερώτημα που τίθεται είναι… μήπως διοίκηση της ΔΕΗ και Goldman Sachs ξεγέλασαν - παραπλάνησαν τους επενδυτές;
Μήπως διοίκηση της ΔΕΗ και Goldman Sachs αποτίμησαν πανάκριβα την ΔΕΗ για να μπορέσει να αντλήσει κεφάλαια μέσω της αύξησης κεφαλαίου 1,35 δισεκ.
Οι εκτιμήσεις ωστόσο για το ορατό μέλλον, δεν είναι αισιόδοξες καθώς ορισμένα funds στο Λονδίνο θέτουν τιμές… στόχους στα 4,80 ευρώ ή πτώση -20% από τα τρέχοντα επίπεδα ή πτώση -47% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ.
Εν τω μεταξύ, οι επιδόσεις της ΔΕΗ στο α΄ τρίμηνο 2022 ήταν επιεικώς απαράδεκτες.
Ζημιές -185,7 εκατ, χρέος υψηλό παρά την μείωση που έχει συντελεστεί, μειωμένο EBITDA, συνολικά μια εικόνα που αποδεικνύει ότι η ΔΕΗ δεν μπορεί να λειτουργήσει ως μια ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρία.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση
Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,34% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,77%.
Λίγο μετά τις 16:00, εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τις πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil και ΕΛΠΕ να ξεχωρίζουν στο +5% αλλά και ΟΤΕ και ΟΠΑΠ πλησίον του +3% και με συνδυασμό με τα κέρδη +2,34% της Eurobank , o Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,48% και ο Γενικός Δείκτης στο +1,47%..
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,04% στις 899 μονάδες έχοντας υψηλό στις 903,80 μονάδες και χαμηλό τις 892,55 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε ικανοποιητικά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 95,09 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 11 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 35,85 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 2,870 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 11,08 εκατ. ευρώ και όγκου 4,58 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο ΑΒΑΞ διακίνησε εννέα πακέτα συνολικης αξίας 1,92 εκατ. ευρώ και όγκου 2,5 εκατ. τεμαχίων και δύο πακέτα αξίας 211 χιλ. ευρώ και όγκου 250 χιλ. τεμαχίων .
Ο ΟΠΑΠ 250 χιλ. τεμάχια αξίας 3,56 εκατ. ευρώ και η ΔΕΗ 150 χιλ. τεμάχια αξίας 942 χιλ. ευρώ.
Τα ΕΧΑΕ 1,1 εκατ. τεμάχια αξίας 3,98 εκατ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 50 χιλ. τεμάχια αξίας 362 χιλ. ευρώ και η Quality & Reliability 275 χιλ. τεμάχια αξίας 99 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 899 μονάδες, πλησίον της πρώτης αντίστασης των 900 - 910 μονάδων και ακολουθούν οι 930, οι 940 και οι 950 μονάδες..
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 880 - 870 μονάδες και ακολουθούν οι 850, οι 830, οι 820 και οι 800 μονάδες.
Η διάσπαση των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 μονάδες ενώ στο πολύ δυσμενές σενάριο στις 750 μονάδες και στις 700 μονάδες..
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 616 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 620 – 630 μονάδων και ακολουθούν οι 640 και οι 650 μονάδες
Στην πρώτη ζώνη στήριξης βρίσκονται οι 585 μονάδες και ακολουθούν οι 565, οι 530, οι 500 μονάδες και οι 470 μονάδες
Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων, το 10ετές 3,59%
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/6 στα ελληνικά ομόλογα και στα ευρωπαϊκά ομόλογα στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό.
Στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο νέο ιστορικό υψηλό του 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,59%, το 10ετές ιταλικό 3,11% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο στο 2,85%.
Οι επενδυτές να έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ τα τελευταία πρακτικά της Fed, έδειξαν ότι θα υπάρξουν ακόμη 3 αυξήσεις επιτοκίων 0,50% και στη συνέχεια θα προχωρήσει στη μείωση των επιτοκίων για να αποτρέψει την διαφαινόμενη οικονομική ύφεση που πλησιάζει στις ΗΠΑ.
Η έκρηξη του πληθωρισμού εντείνει τις πιέσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία αναμένεται να αρχίσει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, εξέφρασε την εκτίμηση ότι επί του παρόντος δεν αναμένεται ύφεση στην ευρωζώνη ενώ όσο αφορά τα επιτόκια, υποστήριξε πως «η ΕΚΤ δεν είναι σε κατάσταση πανικού» και τόνισε ότι η πολιτική της ευρωτράπεζας είναι "απολύτως έγκαιρη" και απέρριψε τις «κατηγορίες» ότι η ΕΚΤ είναι «πίσω από την καμπύλη».
Ποια τράπεζα στο α΄ τρίμηνο του 2022 ήταν η θετική έκπληξη; - Η Πειραιώς – Ποια δικαιολογεί την αποτίμηση της; - Η Eurobank
Ποια είναι τα βασικά συμπεράσματα στα αποτελέσματα α΄ τριμήνου του 2022 των ελληνικών τραπεζών;
1)Με όρους καθαρής κερδοφορίας, η θετική έκπληξη ήταν η Πειραιώς είχε την υψηλότερη οργανική κερδοφορία χωρίς τα έκτακτα στα 93 εκατ.
2)Όλες οι τράπεζες εμφάνισαν έκτακτα έσοδα με τα περισσότερα να εμφανίζει η Πειραιώς αυξάνοντας έτσι τα κεφάλαια και συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της εξυγίανσης της.
3)Η εσωτερική δημιουργία κεφαλαίου ήταν ένα ενθαρρυντικό στοιχείο που κατέγραψαν όλες οι τράπεζες.
4)Με όρους απόδοσης οι ελληνικές τράπεζες με 235 δισεκ. ενεργητικό επιτυγχάνουν σε τριμηνιαία βάση 278 εκατ ευρώ.
Δεν μπορεί να θεωρηθεί και σπουδαία επίδοση.
5)Τα συνολικά NPEs στο τραπεζικό σύστημα είναι μόλις 14,3 δισεκ. όταν πριν λίγα χρόνια ήταν 106 δισεκ. όντως η εξυγίανση είναι εντυπωσιακή.
6)Με βάση τον δείκτη κάλυψης μη εξυπηρετουμένων ανοιγμάτων με προβλέψεις Eurobank και Εθνική βρίσκονται σε κορυφαία θέση ενώ ακόμη Πειραιώς και Alpha bank δεν έχουν ανακάμψει, απόδειξη ότι υπολείπονταν σε προβλέψεις έναντι των άλλων τραπεζών.
7)Με όρους κεφαλαίων όλες οι τράπεζες αυξάνουν τα κεφάλαια τους στα 22,45 δισεκ. από 21,8 δισεκ. πριν λίγα τρίμηνα.
Να σημειωθεί ότι οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις ανέρχονται σε 14,4 δισεκ.
Συμπέρασμα
Με όρους καθαρής οργανικής κερδοφορίας, η Πειραιώς έχει την υψηλότερη κερδοφορία και η Εθνική τα πιο αδύναμα κέρδη.
Με όρους core PPI δηλαδή καθαρά προ προβλέψεων κέρδη, Πειραιώς και Eurobank βρίσκονται στην καλύτερη θέση.
Η Eurobank ωστόσο καταφέρνει να έχει πολύ καλύτερη κατανομή στις πηγές εσόδων που διασφαλίζει μεγαλύτερη σταθερότητα και έτσι δικαιολογείται και η πρώτη θέση στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις.
H Eurobank είχε τα υψηλότερα έσοδα από τόκους και προμήθειες εξέλιξη άκρως σημαντική που δείχνει ότι έχει και τον πιο ισχυρό ισολογισμό.
Η σειρά κατάταξης των τραπεζών στο χρηματιστήριο δικαιολογείται αν και θεωρούμε ότι η Πειραιώς πρέπει να κλείσει το χάσμα με την αποτίμηση της Alpha bank, η Πειραιώς αξίζει για υψηλοτέρα.
Η Eurobank ξεκάθαρα αξίζει στην πρώτη θέση, ενώ η Εθνική που βρίσκεται στην δεύτερη θέση στο ελληνικό χρηματιστήριο, μεταξύ των τραπεζών, είχε την χαμηλότερη οργανική κερδοφορία.
Mεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 1/6 οι ασιατικές αγορές μετά την πτώση στην Wall Street
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,65%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,13%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,56% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο +0,32%.
To χρηματιστήριο της Ν. Κορέας παρέμεινε κλειστό λόγω αργίας.
Πτωτικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 1/6 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη που έδειξαν ότι συνεχίζει να καλπάζει….και εν αναμονή των στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ την Παρασκευή 3/6.
Στην Ευρωζώνη ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε στο νέο ιστορικό υψηλό του 8,1%, από 7,4% τον Απρίλιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική εκτίμηση.
Πτωτικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -8,2% στα 86,30 ευρώ.
Άνοδος καταγράφεται και στις τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,32% στα 117,13 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,18% στα 116,02 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια κινείται ανοδικά +0,57% στις 2.369 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,15%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,40%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -0,75%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,80% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,60%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,60%, ο S&P 500 στο -0,80% και ο Nasdaq στο -0,55% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +1,55% (26,92 δολ. ).
Άτονες οι τράπεζες με ικανοποιητικές συναλλαγές
Άτονες κινήσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές, με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,5970 ευρώ, με άνοδο +1,52%, με όγκο 3,11 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,29 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,98340 ευρώ, με πτώση -0,16%, με όγκο 10,13 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,31 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,18 ευρώ, αμετάβλητη και όγκο 731 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,48 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε ενδοσυνεδριακά στις 23/5/2022 στα 0,06375 ευρώ ή 1,0520 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 1,0550 ευρώ, με άνοδο +1,2%, με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,91 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,17 ευρώ, με άνοδο +3,54% και κεφαλαιοποίηση 522 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1084 ευρώ, με άνοδο +22,62%, με όγκο 492 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 133 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.
Κέρδη στα μη τραπεζικά blue chips - Στο επίκεντρο οι πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil +5% και ΕΛΠΕ +4%
Ανοδικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις πετρελαϊκές εταιρείες Motor Oil +5% και ΕΛΠΕ +4% να ξεχωρίζουν και με τις συναλλαγές σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ακολούθησαν ανοδικά ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ.....
Στον αντίποδα υποχώρησαν Lamda, ΑΔΜΗΕ, Sarantis....
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 18,00 ευρώ, με άνοδο +1,75% και αποτίμηση 8,07 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων..
H Coca Cola έκλεισε στα 20,47 ευρώ, με άνοδο +0,44% και κεφαλαιοποίηση στα 7,55 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 6,23 ευρώ, με άνοδο +1,8% και αποτίμηση 2,36 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,24 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 520 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 14,36 ευρώ, με άνοδο +3,38% και αποτίμηση 5,07 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 12,34 ευρώ, με πτώση -0,32% και κεφαλαιοποίηση 967 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,89 ευρώ, με άνοδο +4,08% και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,15 ευρώ, με άνοδο +4,76% και κεφαλαιοποίηση 1,9 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 16,85 ευρώ, με άνοδο +1,51% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,55 ευρώ, με άνοδο +0,65% και κεφαλαιοποίηση 2,12 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,30 ευρώ, με άνοδο +2,82% και κεφαλαιοποίηση 777 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,6240 ευρώ, με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 609 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0261 ευρώ, με πτώση -1,14%% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,59% - Το spread με την Ιταλία στις 48 μ.β
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/6 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα ευρωπαϊκά ομόλογα, μετά τις χθεσινές πωλήσεις με τους επενδυτές να έχουν αφομοιώσει τις αλλαγές στην πολιτική των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, ενώ έχουν ενισχυθεί οι ελπίδες ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ δεν θα χρειαστεί να σφίξει τη νομισματική πολιτική ακόμη περισσότερο, από ότι ήδη αναμένεται.
Ειδικότερα τα τελευταία πρακτικά της Fed έδειξαν πως η πλειονότητα των αξιωματούχων υποστήριξε μια αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, ενώ στην συνέχεια θα υπάρξει ευελιξία.
Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά της δήλωσης της FED του Μαΐου είναι ότι αναθεώρησε τις προβλέψεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό.
Ο πληθωρισμός το 2022 θα κλείσει στο 4,3% αλλά στη συνέχεια πέφτει στο 2,5% το 2023 και στο 2,1% το 2024 και εάν η πρόβλεψη είναι ακριβής, θα συνεπαγόταν τρεις αυξήσεις των επιτοκίων κατά 0,50%σηματοδοτώντας το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,59%, το 10ετές ιταλικό 3,11% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,85%..
Εν τω μεταξύ, νέο σήμα για αυξήσεις επιτοκίων εκπέμπει η επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde, επισημαίνοντας πως είναι η πιθανή η έξοδος από τα αρνητικά επιτόκια έως το τέλος του γ' τριμήνου του 2022. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο του 2022.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 237 μονάδες βάσης από 241 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 164 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,64% ή 164 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 48 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 133 μονάδες βάσης…
Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 1/6 στα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά τις χθεσινές πωλήσεις, τους επενδυτές να παρακολουθούν τις κινήσεις των Κεντρικών τραπεζών προκειμένου να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό ενώ έχουν ανακρουστεί από τα τελευταία πρακτικά της Fed που έδειξαν ότι μετά από την αύξηση επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, θα υπάρχει ευελιξία για την συνέχεια.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 1 Ιουνίου του 2022 στο 3,11%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 1/6/2022 στο 1,12%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,69% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,26% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,11% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 2,47%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών