Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία (και όχι μόνο...) αναζητούν εντατικά συμμαχίες για την αναδιάταξη των πληγών προσφοράς ορυκτών καυσίμων εν όψει του στόχου της σταδιακής απεξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα έως το τέλος του τρέχοντος έτους
Στην πολιτική συμφωνία για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο στην οποια κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 31ης πρώτη Μαΐου 2022, περιλαμβάνει η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφωνεί ότι η έκτη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα καλύπτει το αργό πετρέλαιο, καθώς και τα προϊόντα πετρελαίου, που παραδίδονται από τη Ρωσία στα κράτη μέλη, με προσωρινή εξαίρεση για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών», τονίζεται στα συμπεράσματα των ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι καλούν το Συμβούλιο να «οριστικοποιήσει τη συμφωνία» και «να την εγκρίνει χωρίς καθυστέρηση, διασφαλίζοντας εύρυθμη λειτουργία της ενιαίας αγοράς της ΕΕ, θεμιτό ανταγωνισμό, αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών και ίσους όρους ανταγωνισμού, επίσης, όσον αφορά τη σταδιακή κατάργηση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα».
Σε περίπτωση «αιφνίδιας διακοπής του εφοδιασμού, θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την ασφάλεια του εφοδιασμού», διαβεβαιώνεται στα συμπεράσματα.
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο ζήτημα της προσωρινής εξαίρεσης για το αργό πετρέλαιο που παραδίδεται μέσω αγωγών το συντομότερο δυνατό».
Την ίδια στιγμή, ο Επίτροπος της Ε.Ε. για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του στις 3 Ιουνίου 2022 ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να διασπάσει την Ευρώπη, καθώς συνεχίζει να χρηματοδοτεί την πόλεμο στην Ουκρανία.
«Θα πρέπει να απελευθερωθούμε από το φυσικό αέριο, θα πρέπει να αποκτήσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αυτονομία μας, καθώς ο Putin θέλει να πλήξει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Εδώ και χρόνια, κάνει τα πάντα για να διασπάσει την Ευρώπη.
Τώρα, χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο για να το κάνει», υπογράμμισε ο Tierry Breton
Εναλλακτικές πηγές προμήθειας
Η απόφαση αυτή ακυρωθεί εν τη γενέσει της καθώς οι Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία (αλλά και άλλες μικρότερες χώρες) επιδίδονται σε αγώνα δρόμου για να διασφαλίσουν τις εναλλακτικές πηγές προμήθειας ορυκτών καυσίμων - σε συνδυασμό με τις απαραίτητες επενδύσεις για τη λεγόμενη ψηφιακή μετάβαση – προκειμένου να διασφαλίσουν ενεργειακή ασφάλεια και να μην καταρρεύοουν οι οικονομίες τους από τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό που φέρνει η ενεργειακή κρίση.
Γαλλία: Η Συμφωνία με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Σε συνομιλίες με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα βρίσκεται η Γαλλία ως προς την προσφορά πετρελαίου και diesel, στην προσπάθειά της να βρει εναλλακτικές πηγές στην ρωσική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Bruno Le Mere
Ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα του σχεδιάζει να επιταχύνει τις επενδύσεις στο πλαίσιο της μετάβασής της σε καθαρότερες μορφές ενέργειας, όπως η αιολική ενέργεια με τη δημιουργία αιολικών πάρκων, προκειμένου να γίνει ανεξάρτητη ενεργειακά.
«Αναζητάμε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου και diesel.
Για παράδειγμα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μπορεί να αποτελέσουν λύση, τουλάχιστον προσωρινή, για την αντικατάσταση του ρωσικού πετρελαίου και ντίζελ. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με το βασίλειο», είπε ο Le Mer σε συνέντευξή του στο CNews TV και Europe1 radio.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron ανέφερε ότι οι ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου προς την Ε.Ε. θα μειωθούν κατά 92% έως τα τέλη του έτους ως αποτέλεσμα της πρόσφατης συμφωνίας για πετρελαϊκό εμπάργκο. Ο ίδιος δε, δεν έχει αποκλείσει ούτε και ένα εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο.
Γερμανία: Προσέγγιση με Κατάρ και Αλγερία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Την ίδια ώρα, πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Γερμανίας και Κατάρ για μια συμφωνία προμήθειας υγροποιημένου φυσικού αερίου ανέφεραν στο Reuters στις 13 Μάιου ότι οι συνομιλίες φέρεται να βρίσκονται σε αδιέξοδο λόγω των συνθηκών που επιβάλλονται από τη Ντόχα.
Η αντιπροσωπεία του Κατάρ ζήτησε ως προϋπόθεση να μην μπορεί το αέριο που μεταφέρεται στη Γερμανία να πωληθεί ή να ανακατευθυνθεί σε άλλες χώρες, κάτι που αποτελεί κόκκινη γραμμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Γερμανία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο, αναζητά λύσεις στα προβλήματα εφοδιασμού της από την αρχή της σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Αυτοί οι όροι που επιβλήθηκαν στις διαπραγματεύσεις είναι παρόμοιοι με εκείνους που χρησιμοποιεί η Αλγερία στις απειλές της κατά της Ισπανίας σχετικά με την αντίστροφη χρήση του αγωγού Tarifa-Tangier.
Η Γερμανία επιδιώκει επίσης μια μακροπρόθεσμη συμφωνία, τουλάχιστον 20 ετών, με στόχο την αναδιάρθρωση της ενεργειακής της πολιτικής και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα. Μετά τον σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης τον Οκτώβριο, με τους Πράσινους στην κυβέρνηση συνασπισμού, η οικολογική μετάβαση έχει γίνει πιο σημαντική από ποτέ για το Βερολίνο.
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο του 2022 με μια επίσκεψη του γερμανού υπουργού Οικονομικών και αντικαγκελάριο Robert Habeck (Πράσινοι) στη Ντόχα με την ελπίδα να μπορέσει να προχωρήσει αυτή η μακροπρόθεσμη λύση. Έκτοτε, λίγα έχουν ακουστεί για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.
Η αναδιάρθρωση της αγοράς ενέργειας δεν θα είναι βραχυπρόθεσμη.
Το Κατάρ είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο και οι εταιρείες του είχαν ήδη συμφωνίες με τη Γερμανία για την προμήθεια φυσικού αερίου.
Ο Robert Habeck εξέτασε επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ως μία από τις πιθανές λύσεις στα ενεργειακά προβλήματα της Γερμανίας.
Τα ΗΑΕ έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια ως παγκόσμιος ηγέτης στο πράσινο υδρογόνο, μια ελκυστική εναλλακτική λύση για τους καθαρούς και βιώσιμους στόχους της γερμανικής κυβέρνησης.
Η Γερμανία καταναλώνει περίπου 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, σχεδόν τα μισά από τα οποία προέρχονται από τη Ρωσία.
Ιταλία: Πολυεπίπεδη συμφωνία με την Αλγερία
Ο πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella έκανε δεκτό στις 24 Μαΐου 2022 στο Κυρινάλιο μέγαρο τον πρόεδρο της Αλγερίας Abdelmadjid Tebboune.
«Η Αλγερία εδώ και καιρό είναι ένας εταίρος στρατηγικής σημασίας στον τομέα της ενέργειας, αλλά και σε σειρά άλλων πεδίων.
Είμαστε ευγνώμονες στην Αλγερία για την περαιτέρω εντατικοποίηση της συνεργασίας αυτής, η οποία προέκυψε από τις επαφές με την κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Mattarella
«Η συνεργασία μας, φυσικά, επεκτείνεται στον τομέα της πράινης μετάβασης για τον καθορισμό μορφών εναλλακτικής και ανανεώσιμης ενέργειας, ώστε να μπορέσει να δοθεί απάντηση στην κλιματική κρίση που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μέσω του μοναδικού διαθέσιμου δρόμου», πρόσθεσε ο Ιταλός πρόεδρος.
Sonatrach και Eni επεκτείνουν τις εργασίες τους στην Αλγερία
Παράλληλα, παρουσία του Ιταλού πρωθυπουργού Mario Draghi , στο κυβερνητικό μέγαρο Παλάτσο Κίτζι υπεγράφη μια σειρά σημαντικών διμερών συμφωνιών.
Η εξάρτηση από τη Μόσχα
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρέχονται από την Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), η Ευρώπη (συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας), καταναλώνει εφέτος, κατά μέσο όρο, 13,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρέλαιο ημερησίως ή το 13,6% της παγκόσμιας ζήτησης-κυρίως στον τομέα των μεταφορών.
Όσον αφορά τη ρωσική προμήθεια, το πρώτο τρίμηνο ανήλθε σε 12,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα ή 12,8% της παγκόσμιας προσφοράς.
Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε η ΙΕΑ, το μερίδιο της ΕΕ στις ρωσικές εξαγωγές μειώθηκε στο διάστημα Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου από 50% (30% αργό πετρέλαιο και 20% προϊόντα πετρελαίου), σε 42% τον Απρίλιο (25% αργό πετρέλαιο και 17% πετρελαϊκά προϊόντα).
Αναπροσανατολισμός της προσφορά
Μετά την επιβολή του εμπάργκο, η IEA εκτιμά ότι «θα επιταχυνθεί ο αναπροσανατολισμός των εμπορικών ροών που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη και θα αναγκαστούν οι ρωσικές εταιρείες πετρελαίου να κλείσουν περισσότερα πηγάδια.
Προς το παρόν, η Μόσχα έχει καταφέρει να αντισταθμίσει τη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού πετρελαίου προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία (που έχουν ήδη επιβάλει εμπάργκο), στέλνοντας περισσότερες ποσότητες στην Ινδία. Ενώ τον περασμένο Ιανουάριο, η Ινδία αντιπροσώπευε μόλις το 1% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου, τον Απρίλιο το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 14%.
Η απόφαση των 27 ηγετών της ΕΕ να επιβάλουν εμπάργκο στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου διά της θαλάσσης, ώθησε τις τιμές του Brent να ανέλθουν προσωρινά πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι.
Η ΙΕΑ εκτιμά ότι η ρωσική παραγωγή θα μειωθεί σχεδόν κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, από τον Ιούνιο, καθώς η Ρωσία θα μπορούσε να επιλέξει στρατηγικά να περιορίσει την παραγωγή της, ευνοώντας τις υψηλές τιμές του πετρελαίου έναντι του μεριδίου στην παγκόσμια αγορά. Την πρόταση αυτή κάνει μάλιστα ο Leonid Fedun, ο αντιπρόεδρος της Lukoil-της δεύτερης μεγαλύτερης ρωσικής πετρελαιοπαραγωγικής εταιρείας.
«Γιατί η Ρωσία πρέπει - θα παράγει 10 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, αν μπορούμε να καταναλώνουμε και να εξάγουμε 7 με 8εκατομμύρια, χωρίς απώλειες για τον κρατικό προϋπολογισμό (...) Δεν είναι καλύτερα να πουλάμε 7 βαρέλια αργού στα 80 δολάρια, αντί 10 βαρέλια στα 50 δολάρια;
Γιατί πρέπει να συνεχίσουμε να εξάγουμε τον ίδιο όγκο με πριν την κρίση, δεχόμενοι εκπτώσεις 30% ή και 40%;», αναρωτήθηκε ο ο αντιπρόεδρος της Lukoil.
Το Brent πάνω από τα 150 δολάρια;
Την Παρασκευή 29 Μαϊου 2022, ειδικοί από την υπηρεσία Global Research της Bank of America (BofA) ανέφεραν ότι η πτώση των ρωσικών εξαγωγών θα μπορούσε να προκαλέσει την εκτίναξη της τιμής του βαρελιού Brent πάνω από τα 150 δολάρια. «Μια αύξηση 30 δολαρίων το βαρέλι φέτος μείωσε τη ζήτηση κατά 1,5 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, κάτι που δεν επιτρέπει την επιστροφή σε επίπεδο πριν από την κρίση του Covid-19», σημειώνουν.
Το 2019, η παγκόσμια κατανάλωση διαμορφώθηκε στα 100, 45 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και το 2022, θα πρέπει να υποχωρήσει 99,35 εκατομμύρια,σύμφωνα με τις προβλέψεις του IEA.
Η ανησυχία επιτείνεται από το γεγονός ότι παρά την έκκληση της G7 για αύξηση της παραγωγής, ο OPEC+ κωφεύει, θεωρώντας ότι η αγορά είναι καλά εφοδιασμένη. Τον περασμένο Απρίλιο μάλιστα, η παραγωγή του OPEC+ ήταν 2,5 εκατομμύρια βαρέλια,κάτω από τον στόχο του καρτέλ, όπως αναφέρει η Standard & Poor's Global. Αυτό μπορεί να θέσει υπό αμφισβήτηση την αξιοπιστία της εταιρικής σχέσης στα μάτια των καταναλωτών χωρών.
Οι ειδικοί της S&P Global εκτιμούν ότι η τάση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει το προσεχές φθινόπωρο, γιατί πλέον οι δεσμοί μεταξύ της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας είναι αρκετά ισχυροί .
Τα μέλη του OPEC+ που προμήθευσαν τον περασμένο Απρίλιο το 43,8% της παγκόσμιας παραγωγής, είναι συγκρατημένα, επειδή υπάρχουν ακόμη πολλές άγνωστες μεταβλητές, όπως η επίτευξη μιας πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, που θα επιτρέψει στην Τεχεράνη να επιτύχει την άρση των κυρώσεων, ιδίως για τις εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αγνωστες μεταβλητές για το διεθνές καρτέλ του πετρελαίου είναι επίσης η εξέλιξη της πανδημίας το προσεχές φθινόπωρο, ενδεχόμενη μείωση της ζήτησης, αλλά και οι πιθανές υψηλές τιμές.
Πρωτοβουλία REPowerEU
Η εξάρτηση από τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες έχει συνειδητοποιήσει πολλούς Ευρωπαίους ηγέτες για την ανάγκη απεξάρτησης από τη Μόσχα, γεγονός που οδήγησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δρομολογήσει την πρωτοβουλία REPowerEU στις 18 Μαΐου, ως απάντηση στις δυσχέρειες και τη διαταραχή της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τα μέτρα που προβλέπει το σχέδιο REPowerEU προβλέπουν την εξοικονόμηση ενέργειας, τη διαφοροποίησης του ενεργειακού εφοδιασμού και την επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αντικατάσταση των ορυκτών καυσίμων στις κατοικίες, στη βιομηχανία και στην ηλεκτροπαραγωγή.
Ωστόσο, αυτό δεν εμπόδισε πολλές χώρες να καταφύγουν στην επιδότηση της κατανάλωσης καυσίμων για πολιτικούς λόγους. Έτσι, «οι μειώσεις ενεργειακού φόρου κατά 14 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσαν οι 18 ευρωπαϊκές χώρες από τον Μάρτιο είχαν ως αποτέλεσμα πρόσθετη κατανάλωση πετρελαίου 3,3 εκατ. τόνων.
Εάν το μέτρο αυτό παραταθεί, θα κοστίσει 52 δισ. Ευρώ και θα προσθέσει 12,9 εκατομμύρια τόνους ως πρόσθετη κατανάλωση πετρελαίου», όπως υπολόγισε η Ευρωπαϊκή ομοσπονδία για τις Μεταφορές και το Περιβάλλον.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών