Ο Τούρκος πρόεδρος Rejep Tayyip Erdogan δήλωσε σήμερα πως τα στοιχεία πληθωρισμού του μήνα Μαΐου - όταν ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή εκτινάχθηκε σε υψηλό 24 ετών - έδειξαν ότι ο πληθωρισμός καταγράφει πλέον πτωτική τάση.
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 73,5% τον Μάιο - τροφοδοτούμενος από την πτώση της λίρας, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πόλεμο στην Ουκρανία - αν και το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι φοβόντουσαν οι οικονομολόγοι.
Μιλώντας σε μέλη του κυβερνώντος Κόμματος AK, ο Erdogan τόνισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται σε τρόπους για να ανακουφίσει τα οικονομικά δεινά των Τούρκων και να καταπολεμήσει την εκτίναξη των τιμών.
Υπενθυμίζεται πως, στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 1998, εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία, τον Μάιο του 2022.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Turkstat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή -που μετρά τι πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες- αυξήθηκε κατά 73,5% τον Μάιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2021, από τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού 70% που καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2022.
Επισημαίνεται ότι οι οικονομολόγοι ανέμεναν πληθωρισμό 74% για τον Μάιο του 2022.
Η ετήσια άνοδος οφείλεται κυρίως στον υψηλότερο πληθωρισμό των τροφίμων και της ενέργειας.
Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3% σε μηνιαία βάση τον Μάιο, υποχωρώντας από τη μηνιαία άνοδο 7,25% που καταγράφηκε τον Απρίλιο.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στην Τουρκία θα παραμείνει κοντά στο 70% μέχρι το τέλος του 2022.
«Μια ευρεία επιδείνωση της δυναμικής των τιμών, μια σχετικά υψηλή τάση πληθωρισμού και μια αύξηση στη μετακύλιση της συναλλαγματικής ισοτιμίας δείχνουν μια πιο δύσκολη προοπτική για τον πληθωρισμό από ό,τι αναμενόταν από την πιο πρόσφατη τροχιά πρόβλεψης [της τουρκικής κεντρικής τράπεζας]», δήλωσαν οικονομολόγοι της Citi, σε ενημερωτικό τους σημείωμα πριν την ανακοίνωση των στοιχείων από την Turkstat.
www.bankingnews.gr
Erdogan: Ο πληθωρισμός στην Τουρκία πέφτει, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Μαΐου
Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 73,5% τον Μάιο - τροφοδοτούμενος από την πτώση της λίρας, την αύξηση του ενεργειακού κόστους και τον πόλεμο στην Ουκρανία - αν και το ποσοστό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από ό,τι φοβόντουσαν οι οικονομολόγοι
Σχόλια αναγνωστών