H άτυπη κόντρα μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Δήμου της Αθήνας για την εικόνα του κέντρου της πρωτεύουσας και τις μεγάλες εστίες παραβατικότητας συνεχίζεται απτόητη παρά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες εχθές μαζί με τους στενούς τους συνεργάτες.
Οι συμμετέχοντες στην κρίσιμη σύσκεψη
Από την πλευρά του Τάκη Θεοδωρικάκου βρέθηκαν ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κωνσταντίνος Σκούμας ανώτεροι αξιωματικοί και από την άλλη ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων μαζί με άλλους αντιδήμαρχους, αλλά όχι τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Βασίλη Κορομάντζιο ο οποίος είχε COVID.
Τα στοιχεία που έδειξαν στον Μπακογιάννη οι αξιωματικοί
Η πλευρά του Υπουργού, ιδιαίτερα οι ανώτατοι αξιωματικοί ανέλυσαν τα αποτελέσματα των επιχειρήσεων σκούπα που έχει κάνει η Αστυνομία στο Κέντρο όλο αυτό το διάστημα με αποτέλεσμα να έχουν βρεθεί 1.000 παράνομοι μετανάστες και να έχουν οδηγηθεί στην Αμυγδαλέζα. Τα στοιχεία που παρουσίασαν οι αξιωματικοί έδειχναν ότι η εγκληματικότητα έχει μειωθεί κατά 30%, στοιχείο που δεν πίστευε ο δήμαρχος Αθηναίων θεωρώντας ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι, αλλά πολύ χειρότερα. Τα θεώρησε όλα αυτά τα στοιχεία εκτός πραγματικότητας.
Ζήτησε περισσότερους αστυνομικούς στην Αθήνα
Παράλληλα, ζήτησε περισσότερους αστυνομικούς στο Κέντρο της Αθήνας και έδειξε στο χάρτη τις μεγάλες εστίες παραβατικότητας σε δρόμους του Κέντρου. Ο Υπουργός τόνισε στον συνομιλητή του ότι δεν μπορεί να διαθέσει περισσότερους αστυνομικούς καθώς υπάρχει ο νόμος του αμετάθετου στην Ελλ. Αστυνομία που δεν μπορεί κάποιος να μετατεθεί εάν δεν συμφωνεί και ο ίδιος. Θα μπορούσαν να διατεθούν περισσότεροι αστυνομικοί από γραφεία και υπηρεσίες, όταν θα υπάρξει ψηφοποίηση υπηρεσιών και έτσι οι αστυνομικοί αποφύγουν τα πάρεργα που τους καθηλώνουν σε γραφεία.
Δεν γίνεται να ωραιοποιούμε καταστάσεις – Ο Δήμος δεν μπορεί να υποκαταστήσει το Υπουργείο
Ωστόσο, η πλευρά Μπακογιάννη με βραδινό non paper που απέστειλε τόνιζε ότι «δεν γίνεται να ωραιοποιούμε καταστάσεις και ότι πρέπει να δουλέψουν και οι δύο πλευρές μαζί». Όμως, επισήμανε με νόημα ότι ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την δουλειά που πρέπει να κάνει το Υπουργείο και η Αστυνομία.
Και οι δύο δείχνουν προς την πολιτική μετανάστευσης που έφερε μεγάλο όγκο μεταναστών στα αστικά κέντρα
Στο δια ταύτα, είναι σίγουρο ότι η εικόνα του κέντρου με τους χιλιάδες μετανάστες και τις εικόνες παραβατικότητας (παρεμπόριο, ναρκωτικά, κλοπές κτλ) δημιουργεί δυσαρέσκεια στους Αθηναίους που την εισπράττει ο Κώστας Μπακογιάννης χωρίς να ευθύνεται αποκλειστικά. Η εγκληματικότητα είναι θέμα κεντρικής πολιτικής αλλά και πολιτικής για την μετανάστευση γι’ αυτό και υπάρχουν συγκεκριμένες διαφωνίες κυβερνητικούς παράγοντες και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης για την μετακίνηση πολλών παράνομων μεταναστών από τα νησιά στα αστικά κέντρα.
Υπό αυτό το πρίσμα, δεν έχει αποκλειστική ευθύνη ούτε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη που στοχευμένα κάνει επιχειρήσεις –σκούπα για να μαζέψει την τεταμένη κατάσταση. Είναι ενδεικτικό πάντως της διαφοροποίησης των δύο πλευρών (Υπουργείο-Δήμος) τα δύο non paper που εξέδωσαν τα οποία παραθέτει το ΒΝ.
Από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη βγήκε αυτό το Non paper
Σύσκεψη για θέματα στο κέντρο και τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων
Τάκης Θεοδωρικάκος: «Προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών- μειώθηκε κατά 30% η εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας»
Σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή του Υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού Ελευθέριου Οικονόμου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα και ανώτατων Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ με τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Στη σύσκεψη εργασίας για τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο και τις γειτονιές του Δήμου Αθηναίων έγινε αναλυτική ενημέρωση από τον Υφυπουργό Ελευθέριος Οικονόμου για τις συνεχείς ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και στα αποτελέσματά τους, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εφαρμογή του Νόμου για τις πορείες και την αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας. Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Μάιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας διατέθηκαν συνολικά 4.260 αστυνομικοί σε εποχούμενες και πεζές περιπολίες, σε συνεργεία ελέγχων και σε ειδικές δράσεις και ελέγχθηκαν συνολικά 11.078 άτομα, 701 προσήχθησαν για άλλα αδικήματα και συνελήφθησαν 322. Από τα μέσα Μαρτίου που ξεκίνησαν οι στοχευμένες επιχειρήσεις 1.000 παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στο ΠΡΟ.KE.KA Αμυγδαλέζας. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας.
Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα και η ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών με την αύξηση της παρουσίας αστυνομικών δυνάμεων στις γειτονιές της Αθήνας. Τόνισε μάλιστα ότι το τελευταίο διάστημα η χαμηλή και η μεσαία εγκληματικότητα παρουσιάζει μείωση κατά 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι παρά την βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες: «Είναι ανάγκη να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας. Είναι η πρωτεύουσα της χώρας και οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα από κοινού γι’ αυτό το σκοπό».
Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων και ζήτησε την αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και στα Αστυνομικά τμήματα της πόλης.
Στο αίτημα του κ. Μπακογιάννη, ο Υπουργός Τάκης Θεοδωρικάκος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των Αστυνομικών Τμημάτων και απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για αυτόν τον σκοπό επισημαίνοντας τα εξής:
- Δεν έγινε καμία απόσπαση από αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας προς τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς
- Όσοι αποφοιτήσουν τον Σεπτέμβριο από τις σχολές της Αστυνομίας θα διατεθούν στην Αττική.
- 185 ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ από 1 Ιουνίου ενισχύουν τα Αστυνομικά Τμήματα στα όρια του δήμου Αθηναίων και
- Οι αστυνομικοί που απελευθερώνονται από τα γραφειοκρατικά πάρεργα (δικόγραφα κ.α) προορίζονται για τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.
Τέλος, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων μέσω του συντονιστικού κέντρου στο οποίο συμμετέχουν ο Διοικητής της ΓΑΔΑ υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης και ο υπεύθυνος ασφαλείας του Δήμου αντιστράτηγος ε.α Γιώργος Γαλιάτσος.
Από την πλευρά του Δήμου Αθηναίων εκδόθηκε το εξής Non Paper:
Aυτός είναι ο Μαύρος Χάρτης παραβατικότητας στην Αθήνα
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης στη συνάντηση- εργασίας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Λευτέρη Οικονόμου και τους επιτελείς της Ελληνικής Αστυνομίας παρέδωσε, όπως είχε δεσμευθεί δημοσίως, το « Μαύρο Χάρτη» της παραβατικότητας στην Αθήνα.
Σε αυτόν περιλαμβάνονται 11 συγκεκριμένες περιοχές ( οριοθετημένες ανά δρόμο, πλατεία) όπου καταγράφεται ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικρο-εγκληματικότητας και της όχλησης, στην καθημερινότητα των πολιτών.
Ο «Μαύρος Χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα, που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων ( δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κλπ) καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.
Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές αλλά και στο είδος της παραβατικότητας ( πχ διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές, κλπ).
Ο Δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία, συνοδευόμενα από φωτογραφίες που καταγράφουν εύγλωττα την εικόνα της πόλης, ζήτησε την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν καθημερινά στο κέντρο και στις γειτονιές και επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία της αστυνόμευσης.
Ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για το έργο που επιτελούν υπό δύσκολες συνθήκες υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση των Α.Τ της Αθήνας είναι εμφανής και υπογράμμισε "είναι καιρός, να περάσουμε στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης με σταθερή και προληπτική παρουσία του «αστυνομικού της γειτονιάς» που αποδεδειγμένα ενισχύσει το αίσθημα της ασφάλειας στον πολίτη και αποτρέπει την παραβατικότητα".
Τέλος, ο κ. Μπακογιάννης, τόνισε με έμφαση ότι ο Δήμος Αθηναίων και η Δημοτική Αστυνομία δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ στο έργο της. Θέλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος: να αισθάνονται κάθε μέρα και κάθε ώρα ασφαλείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Αθήνας.
Σύμφωνα με πληροφορίες επανέλαβε πως δεν έχει νόημα να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, έχει νόημα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα και ότι όλοι κρίνονται από το αποτέλεσμα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών