Έντονες είναι οι διαμαρτυρίες των ξενοδόχων της Σαντορίνης μετά τις διακοπές ρεύματος και νερού που, όπως καταγγέλλουν, σημειώθηκαν εκ νέου το περασμένο Σαββατοκύριακο στο νησί, με αποτέλεσμα πολλοί να τις συγκρίνουν με «τριτοκοσμικές συνθήκες» που σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπουν σε διεθνούς φήμης και ομορφιάς προορισμό.
«Διαμαρτυρόμαστε, διότι οι υποδομές της Σαντορίνης έχουν φτάσει εδώ και χρόνια στα όριά τους, είναι ελλιπείς και απαρχαιωμένες και πλέον δεν αντέχουν τον όγκο των τουριστών που συρρέουν στο νησί.
Δεν μας ενδιαφέρει ποιος ευθύνεται, αλλά όλοι όσοι εμπλέκονται, είτε λέγεται Δήμος, είτε Περιφέρεια, είτε ΔΕΗ, ΔΕΥΑΘ κλπ, θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ο καθένας στο κομμάτι που του αναλογεί και να φροντίσουν ώστε η Σαντορίνη να αποκτήσει επιτέλους την εικόνα που της αξίζει ως προορισμός.
Ευχόμαστε απλά αυτή η κατάσταση να μη γυρίσει μπούμερανγκ, τώρα που ανακάμπτει ο τουρισμός» δηλώνει στο BN o πρόεδρος των ξενοδόχων κ. Αντώνης Ηλιόπουλος και προσθέτει:
«Δεν είναι δυνατόν, περιοχές να μένουν χωρίς νερό και ρεύμα μέσα στη θερινή σεζόν και ειδικά, όταν αυτές οι διακοπές συμβαίνουν στον προορισμό που αποτελεί την αιχμή του δόρατος του ελληνικού τουρισμού.
Τώρα που αυξάνεται κατακόρυφα η ζήτηση και είναι κάτι που και η οικονομία και η κοινωνία μας το έχουν πραγματικά ανάγκη μετά από δύο χρόνια πανδημίας και μέσα στην ενεργειακή κρίση και σε συνθήκες υψηλού πληθωρισμού, υπάρχει μεγάλη ανησυχία, διότι το νησί κινδυνεύει με δυσφήμηση.
Φανταστείτε ότι ακόμα και τα σκουπίδια εξακολουθούν να καταλήγουν σε χωματερή στη διάσημη καλντέρα (εάν είναι δυνατόν) επειδή η Σαντορίνη συνεχίζει να «πάσχει» από υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων.
Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αποτελεσματική παρέμβαση, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα η τουριστική δραστηριότητα και να μην κινδυνέψει η φήμη του νησιού».
«Έκρηξη» αφίξεων σε σχέση με το 2019
Οι ξενοδόχοι φοβούνται ότι το νησί τους που αυτές τις ημέρες ζει «μέρες του 2019 και ακόμα καλύτερες» όσον αφορά την πληρότητα (φτάνει έως και 85% τον Ιούνιο στα ξενοδοχεία) θα καταλήξει να θυμίζει «μέρες του 2019 και όσον αφορά τα προβλήματα που υπήρχαν και τότε, εξαιτίας της έλλειψης υποδομών». Φέτος, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Ηλιόπουλου, η Σαντορίνη αναμένεται να υποδεχτεί 2,5 εκατομμύρια τουρίστες χωρίς την κρουαζιέρα (κυρίως Αμερικανούς, Γάλλους, Βρετανούς, Γερμανούς και Ιταλούς), δηλαδή «η αύξηση θα αγγίξει το 25% σε σχέση με το 2019». Ταυτόχρονα, οι «αρρυθμίες» στην ηλεκτροδότηση και στο δίκτυο ύδρευσης που σημειώθηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής ξύπνησαν άσχημες μνήμες στους ανθρώπους του τουρισμού, ενώ ο δήμαρχος κ. Αντώνης Σιγάλας, με επιστολή του, ζήτησε την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο ακόμη και για «δικαιολογίες που προβάλλονται από πλευράς των υπευθύνων της ΔΕΗ και του Αυτόνομου Σταθμού Παραγωγής Θήρας, ότι η διακοπή οφείλεται σε υποχρεωτική και προγραμματισμένη συντήρηση» χαρακτηρίζοντάς τες, «απαράδεκτες και εξοργιστικές».
«Όπως προφανώς είστε ενήμερος, η Σαντορίνη βιώνει ήδη μία ιδιαίτερα εντυπωσιακή τουριστική σεζόν, καταγράφοντας τα υψηλότερα ποσοστά, στον ελλαδικό χώρο, ως προς την αύξηση του αριθμού των αφίξεων εισερχομένων επισκεπτών. Και ενώ αυτή την επιτυχημένη εικόνα, την οποία πιστώνεται συνολικά η χώρα ως διεθνής προορισμός, οφείλουμε να την διατηρήσουμε αψεγάδιαστη και να τη βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο, δυστυχώς για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή η ΔΕΗ προχώρησε σε πολύωρη διακοπή της ηλεκτροδότησης του νησιού, γεγονός που σε μεγάλο βαθμό συμπαρέσυρε και στην διακοπή της υδροδότησης. Αντιλαμβάνεστε καλύτερα όλων, ότι αυτή η απαράδεκτη ενέργεια εκ μέρους της ΔΕΗ είναι άκρως δυσφημιστική, όχι μόνο για τη Σαντορίνη αλλά και ολόκληρη την Ελλάδα» έγραψε μεταξύ άλλων ο κ. Σιγάλας, θυμίζοντας παράλληλα, τα εγκαίνια «ενός έργου ζωής για τη Σαντορίνη που θα διασφαλίσει, εντός του 2023, την ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Λαμβάνουν μέτρα μόνοι τους
Ωστόσο, σύμφωνα με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης και Αποχέτευσης, παρά τις διακοπές ρεύματος, οι γεννήτριες της ΔΕΥΑΘ δούλεψαν κανονικά και επομένως δεν υπήρξε διακοπή νερού, παρά μόνο στην Περίσσα και όχι λόγω δικής της υπαιτιότητας. Όμως, τουλάχιστον οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις του νησιού, έχουν αναγκαστεί εδώ και καιρό να προμηθευτούν ηλεκτρογεννήτριες και να οχυρωθούν με δεξαμενές νερού ώστε να έχουν αποθέματα για τις «δύσκολες ώρες» καθώς στο παρελθόν προγραμματισμένες και απρογραμμάτιστες διακοπές τους είχαν αναγκάσει να «τα βγάλουν πέρα μόνοι τους». Ο κίνδυνος να βρεθεί «ανοχύρωτη» η Σαντορίνη (και άλλα νησιά) λόγω υπερτουρισμού έχει επισημανθεί πολλές φορές από αρμόδιους παράγοντες που μιλούσαν για πρωτοφανείς ελλείψεις σε υποδομές στο «στολίδι» του Αιγαίου.
«Δεν έχει ποτέ εφαρμοστεί ο «κόφτης» στις αφίξεις με τα κρουαζιερόπλοια, στις 8 χιλιάδες καθημερινές επισκέψεις όπως είχε υπολογιστεί, για να υπάρξει αποσυμφόρηση του νησιού. Χρειάζεται καλύτερος συντονισμός υπηρεσιών, ώστε να γίνεται νωρίτερα η συντήρηση στα δίκτυα υποδομών και προτού φτάσουν οι πρώτοι τουρίστες στο νησί και επιπλέον θα πρέπει να γίνουν ασφαλτοστρώσεις και πάρκινγκ, είναι αναγκαίο. Ευτυχώς επιλύθηκαν προβλήματα που είχαμε στο αεροδρόμιο με την επένδυση της Fraport Greece, αλλά και με το ίντερνετ χάρις στις οπτικές ίνες της Cosmote» υποστηρίζει ο κ. Ηλιόπουλος. «Λιγότεροι επισκέπτες με μεγαλύτερη κατά κεφαλήν δαπάνη, ίσως να είναι η λύση για τη Σαντορίνη. Πρώτα από όλα όμως θα πρέπει να φροντίσουμε τις υποδομές μας και ύστερα να σκεφτούμε μήπως ο συνωστισμός καταστρέφει το νησί μας, αλλά και τι νόημα έχει να ταλαιπωρείται τόσος κόσμος περιμένοντας για μια φωτογραφία με φόντο το ηλιοβασίλεμα στην Οία; Φανταστείτε και την ενόχληση όσων πληρώνουν κατά μέσο όρο έως και 1000 ευρώ τη βραδιά για να απολαύσουν μερικές μέρες χαλάρωσης σε ένα από τα ομορφότερα (και μοναδικά) σημεία του κόσμου, όπως είναι η καλντέρα της Σαντορίνης» προσθέτει άλλος ξενοδόχος.
Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr
«Απογειώνονται» οι αφίξεις στη Σαντορίνη και ξεκινούν τα προβλήματα, λίγο προτού το peak της σεζόν
Αύξηση 25% σε σχέση με το 2019 βλέπουν οι ξενοδόχοι και εκφράζουν δυσφορία για ελλιπείς υποδομές
Σχόλια αναγνωστών