γράφει :
ΑΓΟΡΑ: Μπορεί το κλείσιμο να είναι ανοδικό αλλά ήπια, αλλά δεν μπορούμε να πούμε πως μείναμε ευχαριστημένοι από την εικόνα της αγοράς. Είδαμε πιέσεις σε κάποιες μετοχές, οι οποίες προς το κλείσιμο βελτίωσαν την εικόνα τους αλλά το μήνυμα που έστειλαν δεν ήταν καλό. Πιέσεις είδαμε και στις τράπεζες. Στα μικρομεσαία η εικόνα είναι απογοητευτική. Στη μοίρα τους έχουν εγκαταλείψει δεκάδες μετοχές. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Τέρνα Ενεργειακή τράβηξαν τα βλέμματα σήμερα, αλλά έκλεισαν μακριά από τα υψηλά ημέρας οι μετοχές.
ΔΕΗ: Η άποψή μας είναι γνωστή για τη μετοχή και το site κατηγορήθηκε αρκετά. Όπως έχουμε ξαναγράψει τον δικό της ισολογισμό μπορείς να τον διαβάσεις και θετικά και αρνητικά. Να δεις τα EBITDA και να μην κοιτάξεις τις ζημιές, να δεις τα ίδια και να μην κοιτάξεις τα δάνεια και πολλά άλλα. Εμείς θα θέλαμε να δούμε περισσότερα πριν πάρουμε θέση. Να δούμε και τον μέτοχο να παίρνει κάτι. Όσοι μπήκαν στην αύξηση γράφουν μεγάλες υποαξίες. Η μετοχή έγραψε χαμηλό στα 5,83 ευρώ και στο τέλος προσπάθησαν να φτιάξουν την εικόνα κλείνοντας τη μετοχής τα 6 ευρώ και με απώλειες 1,40%. Πάνω από 1,1 εκατ. τεμάχια ο όγκος.
ΕΥΔΑΠ: Λόγω των πληροφοριών που υπάρχουν και δεν υπάρχει μάλλον πιθανότητα να διαψευστούν, πιστεύουμε πως η μετοχή θα έπρεπε να ήταν υψηλότερα. Όμως η πορεία κάποιων κρατικοχαρτων μας δείχνει πως ίσως η αγορά να βλέπει εκλογές και γι΄αυτό να είναι πιο επιφυλακτικοί οι επενδυτές. Τεχνικά έχουμε ξανά διάσπαση και μπορεί να δώσει μεγάλη κίνηση. Όμως και στο πρόσφατο παρελθόν προσπάθησε να το κάνει χωρίς επιτυχία. Στα 7,85 ευρώ και στο +2,21%
MOTOR OIL (απάντηση): Θέλει αρκετή σκέψη… Θα πούμε πως είναι στις επιλογές που είχε κάνει η στήλη στα τέλη του 2020 και τις διατηρεί μέχρι σήμερα. Τότε είχε τιμή 12,02 ευρώ. Επομένως, όταν κλείσει το χάσμα η απόδοση θα είναι πάνω από 50% χωρίς να υπολογίσουμε μερίσματα (ήδη είναι). Θα λέγαμε πως όχι μόνο είμαστε ικανοποιημένοι, αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι. Από την άλλη το δεύτερο τρίμηνο θα είναι επίσης τρομερό, αλλά μάλλον έχει προεξοφληθεί. Σε λίγο, θα λένε όλοι για τη συγκεκριμένη. Το θέμα είναι να αγοράζεις όταν είναι χαμηλά και δε μιλάνε πολλοί… Συνολικά θα λέγαμε πως στο gap θα αφήναμε να κερδίσουν και οι επόμενοι. Στα 18,25 ευρώ και στο +0,88%.
ΕΧΑΕ: Για ένα μέρος της συνεδρίασης έδειχνε πως τα πήγαινε αρκετά καλά και δεν έχανε όλο το μέρισμα. Μεγάλος ο όγκος στη μετοχή. Έχασε τα 12 λεπτά από τα 15 λεπτά τελικά και έκλεισε στα 3,50 ευρώ.
INTRACOM: Ακούγονται πληροφορίες για επιστροφή κεφαλαίου ή ότι υπάρχουν πιέσεις προς τη διοίκηση για μία αμοιβή για τους μικρομετόχους μετά το μεγάλο bonus που δόθηκε σε στελέχη της διοίκησης. Εκεί αποδίδεται ο όγκος και η κίνηση σήμερα στη μετοχή. Στα 1,5920 ευρώ και στο +2,18%.
FLEXOPACK: Στις 10 Ιουνίου η γενική συνέλευση και θα εγκρίνει μέρισμα 0,1360 ευρώ ανά μετοχή μικτό και πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με κατώτατη τιμή τα 3 ευρώ και ανώτατη τα 8 ευρώ. Δυνατές και οι αμοιβές για το 2021 για τα μέλη του Δ.Σ. Όχι για όλα, για αυτά που έχουν… ίδιο επίθετο.
ΣΥΝΕΓΓΥΗΤΙΚΟ: Νομίζουμε πως η άποψη της Solidus έχει βάση και πρέπει να γίνεται η δημοσίευση λογιστικών καταστάσεων με τα διεθνή λογιστικά πρότυπα και όχι με τα Ελληνικά. Η Solidus πιστεύει ότι πολύ σωστά θεσμοθετείται, με τον νέο νόμο που φέρνει στην βουλή το ΥΠΟΙΚ, η σύνταξη των Οικονομικών Καταστάσεων του Συνεγγυητικού με τα Διεθνή Λογιστικά πρότυπα αναφοράς γιατί αυτά αποτελούν ένα πιο αυστηρό και πιο σύγχρονο πλαίσιο αναφοράς. Τα ΔΛΠ άλλωστε εφαρμόζουν και τα 62 μέλη του.
ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ: Η πορεία των μεγεθών από το 2005 μέχρι και το 2021 δικαιολογεί την εκτίμησή μας πως η μετοχή όχι μόνο έπρεπε να έχει διπλή κεφαλαιοποίηση αλλά να είναι και στον FTSE 25. Η απάντηση στο γιατί δεν είναι δεν έχει να κάνει μόνο με τους επενδυτές. Όταν υποτίθεται έχει παρουσίαση και δεν μπορείς να βρεις κάποιον από την εταιρεία, ή δεν απαντάνε στο email που στέλνεις μάλλον ξεκαθαρίζει το τοπίο. Κρίμα…
Η διοίκηση προέβη σε εκτίμηση για την πορεία των λειτουργικών κερδών του 2022. Όπως αναφέρει λόγω της αύξησης του κόστους των πρώτων, του κόστους ενέργειας και μεταφορών, της μείωσης παραγωγής και πωλήσεων κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάϊο στα εργοστάσια της Σαγκάης λόγω του lock-down και της Ρωσίας λόγω του πολέμου, περιμένει μείωση 7-15% το 2022 σε σχέση με το 2021.
Οι επενδύσεις που τρέχουν είναι νέο εργοστάσιο στην περιφέρεια Anhui της Κίνας (σε εξέλιξη η εγκατάσταση του παραγωγικού εξοπλισμού). Εγκατάσταση νέας τεχνολογίας στο εργοστάσιο της Shanghai HiTeC Plastics (Κίνα). Αύξηση δυναμικότητας εργοστασίου Agripolyane (Γαλλία) και εγκατάσταση νέας τεχνολογίας. Ο όμιλος καλύπτει το 54% των ενεργειακών αναγκών του με ΑΠΕ και προχωράει σε νέο έργο 3 MW για τροφοδοσία με ηλιακή ενέργεια του εργοστασίου της Romcolor (Ρουμανία).
ΑΤΤΙCA GROUP: Κάποιες μάρκετ εντολές αγορές την πήγαν μέχρι τα 0,99 ευρώ και στο +6,45%. Είχε ανοίξει με απώλειες το πρωί και είχε γράψει χαμηλό στα 0,91 ευρώ. Με κάτω από 10 χιλ. τεμάχια πήγε από το χαμηλό ημέρας στο υψηλό. Τελικά έκλεισε στα 0,9680 ευρώ και με άνοδο 4,09%.
PROFILE: Κομμένη σήμερα και ενισχύθηκε 2,86%.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών