(upd) Νέα προσωπική επίθεση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο Recep Tayyip Erdogan με την Άγκυρα να επιμένει στη ρητορική της έντασης.
Από την πόλη Βαν, το απόγευμα της Κυριακής (12/06/2022), ο Erdoga επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, κατηγορώντας τον πως δεν τήρησε τα όσα συμφώνησαν οι δυο τους στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, όταν, όπως είπε, μίλησαν σαν άνδρες και συμφώνησαν ότι δεν θα έκαναν δηλώσεις ο ένας εναντίον του άλλου.
Επίσης απείλησε την Ελλάδα ότι «θα πάθετε ό,τι και οι πρόγονοί σας πριν από 100 χρόνια», υπονοώντας την Μικρασιατική Καταστροφή.
Είπε επίσης ότι η Τουρκία έστειλε μήνυμα με την άσκηση Efes και τη Ελλάδα το έλαβε!
Σύμφωνα με τον Erdogan ο Μητσοτάκης του είχε πει πως δεν θα μιλήσει κατά της Τουρκίας όταν θα εκφωνούσε λόγο στο Κογκρέσο.
«Θα είναι βαρύ το τίμημα»
«Η μαγιά αυτού του λαού (της Τουρκίας) δεν δέχεται τέτοιες πλάκες. Όταν πήγαν να κάνουν πλάκα οι πρόγονοί σου πριν από 100 χρόνια…
Θα είναι βαρύ το τίμημα» πρόσθεσε ο Erdοgan, που αναφέρθηκε και στην άσκηση Efes στη Σμύρνη, όπου βρέθηκε πριν από μερικές μέρες μαζί με τον ακροδεξιό εταίρο του Devlet Bahceli, εξαπολύοντας και τότε ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας.
«Πήγαμε με τον Bahceli στην άσκηση Efes και δώσαμε ένα μήνυμα κάπου, ξέρετε που και φαίνεται ότι το κατάλαβαν» είπε.
Επίθεση και στη Δύση
«Δημιουργήθηκαν 5+4 βάσεις, όταν ρωτάμε για ποιο λόγο, λένε κατά των Ρώσων.
Τι έχετε κάνει στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας;
Τα λόγια σου είναι γεμάτα ψέματα (σ.σ. αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη)», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Erdogan επιτέθηκε και στη Δύση, λέγοντας πως «δεν είναι άξια εμπιστοσύνης, έχουν καθυστερήσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1963, δεν υπάρχει καμία ειλικρίνεια, το έθνος μας έχει ακεραιότητα».
Daily Sabah: Προειδοποίηση Erdogan
Την Πέμπτη (9/6/2022), ο Erdogan προειδοποίησε τους Έλληνες αξιωματούχους να αποφεύγουν δηλώσεις και κινήσεις για τις οποίες θα μετανιώσουν.
Η Τουρκία απαιτεί από την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα ανατολικά της νησιά, γράφει η Daily Sabah.
Η ελληνική κυβέρνηση αποκαλεί το αίτημα εσκεμμένη παρερμηνεία και έχει κατηγορήσει την Τουρκία, επίσης μέλος του ΝΑΤΟ, ότι εντείνει τις εχθρικές ενέργειες στην περιοχή
Ξεκινώντας από τη Συνθήκη του Λονδίνου το 1913, η στρατιωτιωτικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου περιορίστηκε και το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους επιβεβαιώθηκε με την υπογραφή της Συνθήκης της Λοζάννης το 1923.
Η Συνθήκη της Λοζάννης καθιέρωσε μια πολιτική ισορροπία μεταξύ των δύο χωρών εναρμονίζοντας τα ζωτικά τους συμφέροντα , συμπεριλαμβανομένων αυτών στο Αιγαίο.
Η Συνθήκη των Παρισίων του 1947, η οποία παραχώρησε τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία στην Ελλάδα, επιβεβαίωσε επίσης το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς τους.
Ωστόσο, η Ελλάδα υποστηρίζει ότι η Σύμβαση του Μοντρέ του 1936 για τα Τουρκικά Στενά θα πρέπει να εφαρμοστεί σε αυτή την περίπτωση, ενώ η Άγκυρα λέει ότι η υποχρέωση της Ελλάδας να αφοπλίσει τα νησιά παραμένει αμετάβλητη βάσει της εν λόγω Σύμβασης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει διάταξη που να τη διαφοροποιεί από τη Συνθήκη της Λοζάννης για το θέμα.
Ελλάδα: Ψυχραιμία
Η Ελλάδα δεν θα απαντήσει στις ύβρεις της Τουρκίας και θα αντιμετωπίσει τις συνεχείς προκλήσεις με ψυχραιμία, αναφέρουν διπλωματικές πηγές, ειδικά μετά το συνεχιζόμενο μπαράζ προκλήσεων από τουρκικά ΜΜΕ.
«Η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα» απαντούν διπλωματικές πηγές, σχολιάζοντας τα νέα ακραία προκλητικά δημοσιεύματα των ΜΜΕ από την Τουρκία που θέτουν θέμα κυριαρχίας των ελληνικών νησιών!
Την Κυριακή (12/06/2022), τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως η Άγκυρα μπορεί να διεκδικήσει λόγω της στρατιωτικοποίησης τη Ρόδο, τη Χίο και τη Λέσβο.
Η Milliyet έγραψε στο πρωτοσέλιδό της ότι «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».
Η εφημερίδα Yeni Şafak, αναφέρει πως 22 από τα 23 νησιά που θα έπρεπε να έχουν «μη στρατιωτικό καθεστώς» στο Αιγαίο είναι οπλισμένα και πως μόνο το νησί Χάλκη (Herke) δεν έχει στρατιωτικές μονάδες.
«Εγκαταστάθηκαν μηχανοποιημένα τμήματα στη Λέσβο και τη Ρόδο, που είναι νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς, και ταξιαρχίες στη Λήμνο, τη Χίο, τη Σάμο και την Κω.
Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Προέδρου Erdogan αι του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μια φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα νησιά του Αιγαίου με μη στρατιωτικό καθεστώς. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, στα νησιά δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από όργανα επιβολής του νόμου.
Τα 22 από τα 23 νησιά είναι οπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν έγινε δυνατόν να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία είναι το νησί Χάλκη (Herke)» αναφέρει.
Σχόλια αναγνωστών