Η ανησυχία για μία πρωτοφανή κρίση τον προσεχή χειμώνα βρίσκεται στο «κόκκινο», με τις ευρωπαϊκές χώρες η μία μετά την άλλη να προχωρούν στη λήψη έκτακτων μέτρων και να επιστρέφουν στη χρήση άνθρακα, για να καλύψουν το κενό.
Το φυσικό αέριο είναι από αυτή τη στιγμή «σπάνιο αγαθό» στη Γερμανία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Robert Habeck κηρύσσοντας το επίπεδο συναγερμού (β' στάδιο στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης) για την ασφάλεια παροχής φυσικού αερίου.
Ο Habeck διαβεβαίωσε πάντως ότι η παροχή φυσικού αερίου στη χώρα παραμένει εγγυημένη, «αλλά δεν επιτρέπεται να υπάρχει μια ψευδής εντύπωση ασφάλειας», τόνισε και ανέφερε ότι η αναγκαία ποσότητα μπορεί να επιτευχθεί μόνο εφόσον δεν αποθηκευτεί για γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες.
Έκκληση για μείωση της κατανάλωσης - Έρχεται σοκ
«Πρέπει να μειώσουμε την κατανάλωση φυσικού αερίου - τώρα το καλοκαίρι. Αυτό είναι σημαντικό ενόψει του χειμώνα. Έχει σημασία να ρυθμίσουμε τώρα τη θέρμανση και να την προσαρμόσουμε, πριν έρθει ο χειμώνας», δήλωσε ο υπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια - με εναλλακτικές διαδρομές και νέα νομοθεσία.
Ο Habeck προειδοποίησε για «σοκ» στην αγορά φυσικού αερίου και για νέες αυξήσεις στις τιμές, τονίζοντας ότι «ακόμη και αν συνεχίζεται η προμήθεια και η αποθήκευση του φυσικού αερίου, η κατάσταση είναι σοβαρή και έρχεται χειμώνας».
Διευκρίνισε ωστόσο ότι προς το παρόν δεν θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως η πρόβλεψη ότι οι εταιρίες κοινής ωφέλειας μπορούν να μετακυλήσουν το αυξημένο κόστος στους πελάτες με ήδη υπάρχον συμβόλαιο. «Η χώρα οδεύει προς μια δύσκολη κατάσταση.
Θα είναι ένας δύσκολος δρόμος. Ακόμη και αν ακόμη δεν το νιώθετε, βρισκόμαστε σε κρίση φυσικού αερίου. Το αέριο από αυτή τη στιγμή είναι σπάνιο αγαθό (…) Δεν είναι παιγνίδι.
Οι τιμές είναι ήδη υψηλές και πρέπει να προετοιμαστούμε για περισσότερες αυξήσεις », οι οποίες θα επηρεάσουν τη βιομηχανική παραγωγή και θα επιβαρύνουν πολλούς καταναλωτές, συνέχισε ο υπουργός
«Μας εκδικείται η ρωσική εξάρτηση»
Ο υπουργός Οικονομίας εξήγησε ακόμη ότι το πρόβλημα δεν οφείλεται σε εσωτερικό ζήτημα της αγοράς ενέργειας της Γερμανίας, αλλά αποκλειστικά στη Ρωσία, ενώ αναφέρθηκε στη λανθασμένη υπερβολική εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια και στην έλλειψη έτοιμων εναλλακτικών στον τομέα των εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
«Δεν επιτρέπεται να έχουμε αυταπάτες: η μείωση της προμήθειας φυσικού αερίου αποτελεί οικονομική επίθεση του Putin εναντίον μας.
Είναι στρατηγική του, προκειμένου να τροφοδοτήσει την αβεβαιότητα, να ανεβάσει τις τιμές και να μας διχάσει ως κοινωνία. Με αυτό έχουμε να κάνουμε τώρα», σημείωσε ο υπουργός Οικονομίας.
«Αυτό τώρα μας εκδικείται. Είναι οι αποτυχίες της τελευταίας δεκαετίας που μας έφεραν σε αυτή τη δυσκολία», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η ενεργοποίηση του β' επιπέδου συναγερμού αποτελεί τη βάση για τη λήψη περαιτέρω μέτρων, διευκρίνισε ο αρμόδιος υπουργός και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην λειτουργία εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με άνθρακα, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο.
Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές, ο υπουργός παραδέχθηκε ότι θα δουν αυξήσεις ήδη στην προκαταβολή των λογαριασμών του επόμενου έτους, αλλά εξήγησε ότι η κυβέρνηση δεν κάνει προς το παρόν χρήση του μηχανισμού προσαρμογής των τιμών, ο οποίος επιτρέπει στους παρόχους να αυξάνουν τις τιμές στα τρέχοντα συμβόλαια.
Timmermans (Κομισιόν): Δέκα κράτη της ΕΕ έχουν πληγεί από τις περικοπές στο ρωσικό φυσικό αέριο
Την θέση πως 10 από τα 27 κράτη της ΕΕ έχουν πληγεί έως σήμερα από τις περικοπές της Ρωσίας στην παροχή φυσικού αερίου διατύπωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, France Timmermans, ο οποίος προειδοποίησε πως είναι πιο υπαρκτός από ποτέ ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου.
Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία περιέκοψε τη ροή φυσικού αερίου μέσω του αγωγού της Nord Stream 1 στο 40% των ικανοτήτων του, επικαλούμενη προβλήματα με εξοπλισμό, ενώ έχει ήδη σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία, την Ολλανδία, τη Δανία και τη Φινλανδία λόγω της άρνησής τους να συμμορφωθούν με το σχέδιο πληρωμών σε ρούβλια.
Όπως είπε ο Timmermans, «10 από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εκδώσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για την προμήθεια φυσικού αερίου», το οποίο είναι το πρώτο και λιγότερο σοβαρό από τα τρία επίπεδα κρίσης που προσδιορίζονται στους κανονισμούς ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ.
Κίνδυνος πλήρους διακοπής του φυσικού αερίου
«Ο κίνδυνος μιας πλήρους διακοπής (της παροχής) φυσικού αερίου είναι τώρα πιο υπαρκτός από ποτέ» υποστήριξε ο Timmermans, ο οποίος επανέλαβε τη δήλωση των Βρυξελλών ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ως όπλο τον εφοδιασμό σε ενέργεια. Η Ρωσία αρνείται ότι οι περικοπές αυτές είναι προμελετημένες.
Η ΕΕ στηριζόταν στη Ρωσία για το 40% του αερίου που χρησιμοποιεί πριν από την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.
Με τον εφοδιασμό ρωσικού αερίου να φθίνει και τις τιμές του αερίου να εκτινάσσονται, κάποιες χώρες αύξησαν τη χρήση σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα, ενώ εμμένουν ότι αυτό είναι προσωρινό και ότι δεν θα ματαιώσει τους στόχους για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Δραματική προειδοποίηση ΙΕΑ στην Ε.Ε. για πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου
Την Τετάρτη, ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ), Fatih Birol, κάλεσε την Ευρώπη να προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο πλήρους διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Σύμφωνα με τους Financial Times, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί άμεσα για την πλήρη διακοπή των εξαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου τον χειμώνα, προτρέποντας τις κυβερνήσεις να λάβουν μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση και να διατηρήσουν ανοιχτούς τους παλιούς πυρηνικούς σταθμούς.
Ο Fatih Birol, επικεφαλής του IEA, είπε ότι η απόφαση της Ρωσίας να μειώσει τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές χώρες την περασμένη εβδομάδα μπορεί να αποτελέσει πρόδρομο για περαιτέρω περικοπές καθώς η Μόσχα προσπαθεί να αποκτήσει «μόχλευση» κατά τη διάρκεια του πολέμου με την Ουκρανία.
«Η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη σε περίπτωση που διακοπεί τελείως το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε ο Birol στους Financial Times.
«Όσο πλησιάζουμε στον χειμώνα, τόσο περισσότερο κατανοούμε τις προθέσεις της Ρωσίας», πρόσθεσε.
«Πιστεύω ότι οι περικοπές στοχεύουν στο να αποφευχθεί η πλήρωση των αποθηκευτικών χώρων στην Ευρώπη και η αύξηση του ειδικού βάρους της Ρωσίας τους χειμερινούς μήνες».
Ο ΙΕΑ, ο οποίος χρηματοδοτείται κυρίως από μέλη του ΟΟΣΑ, ήταν πέρυσι ένας από τους πρώτους επίσημους φορείς που κατηγόρησαν δημόσια τη Ρωσία για χειραγώγηση των προμηθειών φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενόψει της εισβολής στην Ουκρανία.
Σχόλια αναγνωστών