Ειδικότερα, στον απόηχο των νέων μέτρων που συζητούν οι χώρες της Δύσης κατά της Μόσχας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο, Dmitry Peskov, δήλωσε ότι η Gazprom μπορεί να αλλάξει τους όρους παραδόσεων φυσικού αερίου στα συμβόλαια που έχει με χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε περίπτωση που οι χώρες της Δύσης επιβάλουν πλαφόν στην τιμή εισαγωγών αερίου από τη Ρωσία.
Δυτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θέλουν να ενθαρρύνουν τις πωλήσεις ρωσικού πετρελαίου σε επίπεδα ελαφρά υψηλότερα του κόστους παραγωγής για να διασφαλισθεί η μείωση των ρωσικών κερδών παράλληλα με την διατήρηση του όγκου παραγωγής.
«Εξαρτάται από την κατεύθυνση, εξαρτάται από την απόφαση που θα λάβει η Gazprom. Πιθανότατα, θα εγερθεί το θέμα της μεταβολής των όρων των υπαρχόντων συμβολαίων, μεταβολής της τιμής», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την προοπτική της επιβολής πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου.
Ο Peskov δεν διευκρίνισε αν οι μεταβολές θα σημαίνουν σύνδεση των συμβολαίων με τα προτεινόμενα πλαφόν ή συνολική αναθεώρηση των όρων των συμβολαίων. Ερωτηθείς σχετικά με το αν οι προτάσεις του G7 για να επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πλήξουν τον κρατικό προϋπολογισμό, ο ίδιος απάντησε: «Δεν ξέρουμε ακόμα περί τίνος πρόκειται... Σύμφωνα με το Σύνταγμά μας, η Ρωσία είναι ένα κοινωνικό κράτος - η εκπλήρωση των κοινωνικών μας υποχρεώσεων αποτελεί κύρια προτεραιότητά μας».
Παρά την αύξηση των εσόδων της σε σχέση με πριν λόγω της εκτόξευσης των τιμών της ενέργειας που έχει προκαλέσει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εν μέσω των δυσκολιών που έχει προκαλέσει η επιβολή των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, η Ρωσία προβλέπει δημοσιονομικό έλλειμμα στο 2% του ΑΕΠ αυτό το έτος, καθώς ενισχύει την υποστήριξη προς τις επιχειρήσεις και τις κοινωνικές παροχές για να αντισταθμίσει τις κυρώσεις.
Ακόμη και με αυτό το προβλεπόμενο δημοσιονομικό έλλειμμα, η Ρωσία χρειάζεται τιμή πετρελαίου στα 100 δολάρια/βαρέλι για να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό της, σύμφωνα με την Alfa Bank.
Ομολογία αποτυχίας
Σε κάθε περίπτωση, τα νέα μέτρα που σχεδιάζει η Δύση αποτελούν και μια ομολογία αποτυχίας των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί μέχρι στιγμής, καθώς τα έσοδα της Ρωσίας δεν έχουν μειωθεί. Αντιθέτως, έχουν εκτοξευθεί στα ύψη εξαιτίας της ανόδου των τιμών τόσο του πετρελαίου όσο και του φυσικού αερίου.
Την ίδια στιγμή, όμως, οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες είναι τεράστιες, καθώς ο πληθωρισμός έχει εκτοξευθεί στα ύψη.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΕ καταβάλλει προσπάθειες για την απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ από τη στιγμή που η Gazprom μείωσε την παροχή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη κατά 60% έχει ενταθεί η ανησυχία πολλών χωρών για το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν ένα χειμώνα χωρίς φυσικό αέριο. Η επίτροπος Ενέργειας, Kadri Simson, σκιαγράφησε τη σοβαρότητα του προβλήματος τονίζοντας πως δεν υπάρχει επαρκής προσφορά φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο ώστε να μπορέσει η Ε.Ε. να υποκαταστήσει το ρωσικό αέριο από άλλες πηγές. Ηδη η Γερμανία έχει κηρύξει το δεύτερο στάδιο συναγερμού στον έκτακτο μηχανισμό ασφάλειας σε φυσικό αέριο, ενώ σε ανάλογες κινήσεις έχουν προβεί η Αυστρία και η Ολλανδία.
Σχόλια αναγνωστών