Στην εγχώρια αγορά, οι επενδυτές δεν πιστεύουν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρά προβλήματα, τα οποία θα επισκιάσουν τις ελάχιστες θετικές ειδήσεις όπως τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό
Πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 805 μονάδες, με μεταβλητότητα στις τράπεζες ενώ στα μη τραπεζικά blue chips, οι πιέσεις στον ΟΤΕ -5,01% λόγω αποκοπής μερίσματος αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα κέρδη +3,45% της Coca Cola, με τις συναλλαγές σε ιδαίτερα χαμηλά επίπεδα.
Εν τω μεταξύ, σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για την έκρηξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2022, στο 12%, ενώ την ίδια ώρα, ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 8,6%.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,558 ευρώ ανά μετοχή ή 0,571 ευρώ προσαρμοσμένο με τις ίδιες μετοχές που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,4%..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -2,04% και ακολούθησε η Πειραιώς -1,52% καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,9186 ευρώ ενώ ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,31% και Alpha Bank +0,26%
Σημειώνεται, ότι ο Τραπεζικός Δείκτης, με τη λήξη του α΄ εξαμήνου 2022, βρέθηκε στα χαμηλά 16 μηνών, στις 497,78 μονάδες με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 486,74 μονάδες στις 1/3/2021.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -3,48%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά -3,68% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -5,13%.
Η έκρηξη του πληθωρισμού, η ενεργειακή και η Ουκρανική κρίση αλλά και η σύσφιξη των Κεντρικών τραπεζών αποτρέπουν τους επενδυτές για κάθε επενδυτικό ρίσκο.
Όσο αφορά την εγχώρια αγορά, οι επενδυτές δεν πιστεύουν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρά προβλήματα, τα κέρδη των εταιριών θα μειωθούν δραστικά και γενικά θα επισκιαστούν οι ελάχιστες θετικές ειδήσεις όπως τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο η διάσπαση των 800 - 780 μονάδων οδηγεί στις 750 με 700 μονάδες.
Ενδιάμεσα, θα έχουμε και ανοδικές αναλαμπές υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση.
Ωστόσο η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28% (973 μον. στις 16/2/2022)
Στον αντίποδα, στην αγορά ομολόγων καταγράφεται μεγάλη βελτίωση, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου στο 3,5% λόγω του σχεδίου που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους,
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,33% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,05%.
Λίγο μετά τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank και Εθνική +2% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας -1,02%.
Περί τις 12:15 με θετικές τις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με κέρδη, με την Coca Cola +3,88% , ΟΠΑΠ +2,64% ...με εξαίρεση τον ΟΤΕ με απώλειες άνω του -3% λόγω αποκοπής μερίσματος, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,83%.
Περί τις 14:00 με πιέσεις άνω του -2% στην Εurobank, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,02%
Λίγο πριν τις 16:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,84%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,57% στις 805 μονάδες έχοντας υψηλό στις 817,14 μονάδες και χαμηλό τις 803,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,02 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,58 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,25 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,18 εκατ. ευρώ και όγκου 2,37 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,46 εκατ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η Εθνική 329 χιλ. αξίας 937 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 23 χιλ. τεμάχια αξίας 314 χιλ. ευρώ και η Jumbo 52,3 χιλ. τεμάχια αξίας 720 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξίας 276 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 142 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 49 χιλ. τεμάχια αξίας 315 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805 μονάδες, με βασική την στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 840 - 850 μονάδων και ακολουθούν οι 880, οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 495 μονάδες, διασπώντας την βασική στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 540 - 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,5%
Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/7 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τον πληθωρισμό και τον φόβο για παγκόσμια ύφεση να παραμένει.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,5%, το 10ετές ιταλικό 3,19% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,87%...
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση των ομολόγων ειδικά τα ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ενώ ξεχώρισαν τα ελληνικά ομόλογα με την μεγαλύτερη επιδείνωση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει στο 4,73% ουσιαστικά είχε τεθεί το ελληνικό δημόσιο εκτός αγορών…γιατί η ελληνική οικονομία με 394,5 δισεκ. χρέος, συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. και με ελλείμματα είναι παραπαίουσα οικονομία…
Στη συνέχεια όχι λόγω ξαφνικής αναλαμπής των αγορών για την δήθεν ακμάζουσα ελληνική οικονομία αλλά γιατί παρενέβη η ΕΚΤ η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί .
Όταν η ΕΚΤ ανακοινώνει ότι θα πουλάει π.χ. τα Γερμανικά ομόλογα και θα αγοράζει ελληνικά ή ιταλικά ομόλογα αυτομάτως αναγνωρίζει ότι αυτοί είναι οι αδύναμοι κρίκοι.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τον κατακερματισμό στην Ευρώπη και προσπαθεί να ελέγξει το spread την διαφορά απόδοσης δηλαδή μεταξύ των ομολόγων αναφοράς των Γερμανικών δηλαδή με τα ελληνικά π.χ. στις 225 με 250 μονάδες βάσης…
Η ΕΚΤ ξεκινάει αυτή την διαδικασία εξισορρόπησης για να αποτρέψει τον κατακερματισμό αλλά με τον τρόπο της αναγνωρίζει ότι μεταξύ των επικίνδυνων χωρών είναι και τα ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε τις εργασίες για ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όποτε χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Όργιο φημών με επίκεντρο την χρηματιστηριακά καταρρέουσα ΔΕΗ – Με εμπλοκή Motor Oil και… σχέδια CVC και Helikon
Η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ, έφθασε πλασματικά στα 10,50 ευρώ και πλέον διαπραγματεύεται στα 5,20 ευρώ.
Υπάρχουν αιτίες για την κατάρρευση της μετοχής.
Δεν είναι μόνο οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, καλλιεργήθηκε ένα παραμύθι περί εξυγιασμένης ΔΕΗ χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021 προειδοποιούσε ότι η μετοχή της ΔΕΗ ήταν φουσκάρα και ότι η δίκαιη της τιμή είναι στα 4,80 ευρώ…για την ιστορία η μετοχή έφθασε έως τα 5,10 ευρώ…
Φήμες με στόχο να ανεβάσουν την μετοχή στα 6,5 με 7 ευρώ…
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες με επίκεντρο την ΔΕΗ.
Για ορισμένους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να ανεβάσουν την μετοχή της ΔΕΗ στα 6,5 με 7 ευρώ…
Για άλλους ηλεκτρισμένα παιχνίδια χειραγώγησης που στόχο έχουν να εξιλεώσουν την αμαυρωμένη εικόνα της δήθεν εξυγιασμένης ΔΕΗ.
Για άλλους αυτά τα σενάρια έχουν ψήγματα αλήθειας…
Τι αναφέρουν οι φήμες;
Οι φήμες είναι δύο ειδών.
Φήμη πρώτη με εμπλοκή της Motor Oil
Μια φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι ο βραχίονας της Motor Oil που τώρα δημιουργείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες θα συγχωνευθούν με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Το σενάριο αυτό αν και παλαιότερο, έχει επανέλθει στο προσκήνιο αλλά θεωρούμε ότι πάσχει σε ορισμένα σημεία…
Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ακόμη απαιτούνται πολλές κινήσεις έως την συγχώνευση.
Πάντως είναι μια φήμη που κυκλοφορεί και με βάση την οποία η Motor Oil θα αποκτούσε μετοχές και στην ΔΕΗ…
Φήμη δεύτερη με εμπλοκή του CVC και του Helikon
Μια άλλη φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι το αμερικανικό CVC μαζί με το Helikon που απέκτησε το 6,48% των μετοχών της ΔΕΗ και χάνει σχεδόν το 45% της αρχικής επένδυσης σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό στην ΔΕΗ μέσω κάποιας πρότασης που θα υποβάλλουν… με το Helikon να πουλάει τις μετοχές ή να συμμετέχει στο σχεδιασμό αυτό…
Την φήμη αυτή την θεωρούμε περισσότερο προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ και λογικά πάσχει σε πολλά σημεία…
Με τον ένα ή άλλο τρόπο προσπαθούν να ανεβάσουν την μετοχή της ΔΕΗ αλλά φοβούμαστε ότι με φήμες η μετοχή δεν θα ανέβει αλλά με γεγονότα, με πραγματικά κέρδη και όχι ζημιές και με ένα πλάνο ανάπτυξης που λόγω πολιτικού ρίσκου παραπαίει…
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 1/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από τις απώλειες στην Wall Street.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,73%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,32%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,17% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,437% .
Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 1/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό και με τον φόβο για ύφεση να επιστρέφει.
Στο επίκεντρο το υψηλό-ρεκόρ του πληθωρισμού του Ιουνίου στην Ευρωζώνη στο 8,6%
Με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων 22 μηνών επεκτάθηκε η οικονομική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο.
Ο S&P Global Manufacturing PMI υποχώρησε στο 52,1 (τελικό) από 54,6 τον Μάιο.
Σταθεροποίητικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,01% στα 144,50 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,21% στα 110,34 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,47% στα 107,31 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,12% στις 2.229 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,65%, ο S&P 500 στο -0,60%, ο Nasdaq στο -0,55%. και το ETF GREC στο -3,21% (22,95 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω μεταβλητότητας και με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται....
Η Εθνική έκλεισε στα 2,86 ευρώ, με άνοδο +1,31% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8342 ευρώ, με άνοδο +0,26%, με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9230 ευρώ, με πτώση -1,52% και όγκο 944 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε σήμερα 1/7/2022 στα 0,05567 ευρώ ή 0,9186 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8260 ευρώ, με πτώση -2,04%, με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0804 ευρώ, με πτώση -4,29% με όγκο 15 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Απώλειες -5% στον ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερίσματος
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο ΟΤΕ -5% λόγω αποκοπής μερίσματος, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν ΔΕΗ, Τιτάν, Lamda...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola και ΕΛΧΑ..
H Coca Cola έκλεισε στα 21,57 ευρώ, με άνοδο +3,45% και κεφαλαιοποίηση στα 8,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,74 ευρώ, με πτώση -5,01% και αποτίμηση 7,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,1050 ευρώ, με πτώση -2,67% και αποτίμηση 1,95 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8520 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 430 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 4,83 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 865 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,20 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με άνοδο +0,85% κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3420 ευρώ, με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 504 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0239 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,55% - Το spread με την Ιταλία στις 31 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,5%, το 10ετές ιταλικό 3,19% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,87%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,63% ή 163 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης…
Μεγάλη βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 1 Ιουλίου του 2022 στο 3,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/6/2022 στο 1,24%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,28% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
(upd14) Εν τω μεταξύ, σοκάρουν τα στοιχεία της Eurostat για την έκρηξη του πληθωρισμού στην Ελλάδα τον Ιούνιο 2022, στο 12%, ενώ την ίδια ώρα, ρεκόρ κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, στο 8,6%.
Ειδικότερα, ο ΟΤΕ από σήμερα διαπραγματεύεται χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα ύψους 0,558 ευρώ ανά μετοχή ή 0,571 ευρώ προσαρμοσμένο με τις ίδιες μετοχές που αντιστοιχεί σε μερισματική απόδοση 3,4%..
Αναλυτικά, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Eurobank -2,04% και ακολούθησε η Πειραιώς -1,52% καταγράφοντας ενδοσυνεδριακά νέο ιστορικό χαμηλό στα 0,9186 ευρώ ενώ ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,31% και Alpha Bank +0,26%
Σημειώνεται, ότι ο Τραπεζικός Δείκτης, με τη λήξη του α΄ εξαμήνου 2022, βρέθηκε στα χαμηλά 16 μηνών, στις 497,78 μονάδες με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 486,74 μονάδες στις 1/3/2021.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες -3,48%, ενώ ο FTSE 25 υποχώρησε κατά -3,68% ενώ ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε με πτώση -5,13%.
Η έκρηξη του πληθωρισμού, η ενεργειακή και η Ουκρανική κρίση αλλά και η σύσφιξη των Κεντρικών τραπεζών αποτρέπουν τους επενδυτές για κάθε επενδυτικό ρίσκο.
Όσο αφορά την εγχώρια αγορά, οι επενδυτές δεν πιστεύουν στη δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναγνωρίζουν ότι ο πληθωρισμός και η ενεργειακή κρίση είναι σοβαρά προβλήματα, τα κέρδη των εταιριών θα μειωθούν δραστικά και γενικά θα επισκιαστούν οι ελάχιστες θετικές ειδήσεις όπως τα αυξημένα έσοδα από τον τουρισμό.
Για το ελληνικό χρηματιστήριο η διάσπαση των 800 - 780 μονάδων οδηγεί στις 750 με 700 μονάδες.
Ενδιάμεσα, θα έχουμε και ανοδικές αναλαμπές υπενθυμίζοντας στους επενδυτές ότι κάθε άνοδος είναι ευκαιρία για πώληση.
Ωστόσο η κατάληξη του ελληνικού χρηματιστηρίου θα είναι οι 700 μονάδες ή πτώση από τα υψηλά έτους -28% (973 μον. στις 16/2/2022)
Στον αντίποδα, στην αγορά ομολόγων καταγράφεται μεγάλη βελτίωση, με την απόδοση του ελληνικού 10ετους ομολόγου στο 3,5% λόγω του σχεδίου που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Το σχέδιο προβλέπει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει ομόλογα από την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ελλάδα με μέρος των εσόδων που λαμβάνει από τη λήξη γερμανικού, γαλλικού και ολλανδικού χρέους σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις διαφορές μεταξύ του κόστους δανεισμού τους,
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη +0,33% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,05%.
Λίγο μετά τις 11:30 με αγοραστικές παρεμβάσεις σε Alpha Bank και Εθνική +2% o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας -1,02%.
Περί τις 12:15 με θετικές τις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips με κέρδη, με την Coca Cola +3,88% , ΟΠΑΠ +2,64% ...με εξαίρεση τον ΟΤΕ με απώλειες άνω του -3% λόγω αποκοπής μερίσματος, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,83%.
Περί τις 14:00 με πιέσεις άνω του -2% στην Εurobank, o Tραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,02%
Λίγο πριν τις 16:00 με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες και την πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,84%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,57% στις 805 μονάδες έχοντας υψηλό στις 817,14 μονάδες και χαμηλό τις 803,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 56,02 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20,58 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 14,25 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 10,18 εκατ. ευρώ και όγκου 2,37 εκατ. τεμάχια πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,46 εκατ. τεμάχια αξίας 1,23 εκατ. ευρώ και η Εθνική 329 χιλ. αξίας 937 χιλ. ευρώ..
Ο ΟΤΕ διακίνησε 350 χιλ. τεμάχια αξίας 5,5 εκατ. ευρώ, ο Μυτιληναίος 23 χιλ. τεμάχια αξίας 314 χιλ. ευρώ και η Jumbo 52,3 χιλ. τεμάχια αξίας 720 χιλ. ευρώ.
Η Lamda 50 χιλ. τεμάχια αξίας 276 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 20 χιλ. τεμάχια αξίας 142 χιλ. ευρώ και ο Sarantis 49 χιλ. τεμάχια αξίας 315 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 805 μονάδες, με βασική την στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780, οι 750 και οι 700 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκεται η ζώνη των 840 - 850 μονάδων και ακολουθούν οι 880, οι 900, οι 930 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 495 μονάδες, διασπώντας την βασική στήριξη των 500 μονάδων και ακολουθούν οι 490 μονάδες, οι 450, οι 430 και οι 400 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 540 - 550 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 570 - 580 μονάδων, οι 600, οι 630 και οι 650 μονάδες.
Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,5%
Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/7 στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με επίκεντρο τον πληθωρισμό και τον φόβο για παγκόσμια ύφεση να παραμένει.
Ωστόσο το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που επεξεργάζεται η ΕΚΤ, προκειμένου να μειωθούν τα spreads.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,5%, το 10ετές ιταλικό 3,19% και το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,87%...
Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκε μεγάλη επιδείνωση των ομολόγων ειδικά τα ελληνικά, Ιταλικά, Ισπανικά και Πορτογαλικά ομόλογα δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις ενώ ξεχώρισαν τα ελληνικά ομόλογα με την μεγαλύτερη επιδείνωση.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο είχε φθάσει στο 4,73% ουσιαστικά είχε τεθεί το ελληνικό δημόσιο εκτός αγορών…γιατί η ελληνική οικονομία με 394,5 δισεκ. χρέος, συνολικό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος στα 635 δισεκ. και με ελλείμματα είναι παραπαίουσα οικονομία…
Στη συνέχεια όχι λόγω ξαφνικής αναλαμπής των αγορών για την δήθεν ακμάζουσα ελληνική οικονομία αλλά γιατί παρενέβη η ΕΚΤ η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί .
Όταν η ΕΚΤ ανακοινώνει ότι θα πουλάει π.χ. τα Γερμανικά ομόλογα και θα αγοράζει ελληνικά ή ιταλικά ομόλογα αυτομάτως αναγνωρίζει ότι αυτοί είναι οι αδύναμοι κρίκοι.
Είναι προφανές ότι η ΕΚΤ αναγνωρίζει τον κατακερματισμό στην Ευρώπη και προσπαθεί να ελέγξει το spread την διαφορά απόδοσης δηλαδή μεταξύ των ομολόγων αναφοράς των Γερμανικών δηλαδή με τα ελληνικά π.χ. στις 225 με 250 μονάδες βάσης…
Η ΕΚΤ ξεκινάει αυτή την διαδικασία εξισορρόπησης για να αποτρέψει τον κατακερματισμό αλλά με τον τρόπο της αναγνωρίζει ότι μεταξύ των επικίνδυνων χωρών είναι και τα ελληνικά ομόλογα…
Η ΕΚΤ γνωρίζει ότι η απλή επανεπένδυση των εσόδων δεν θα είναι αρκετή για να ηρεμήσει τους επενδυτές.
Έτσι, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε τις εργασίες για ένα νέο εργαλείο που θα της επιτρέψει να πραγματοποιεί νέες αγορές όποτε χρειάζονται, εάν μια χώρα πληροί ορισμένες προϋποθέσεις.
Περιττό να πούμε ότι αυτό δεν είναι ποσοτική σύσφιξη, αλλά ποσοτική χαλάρωση ή QE, και δεν αποτελεί απλώς παραβίαση των περιορισμών χρηματοδότησης του ελλείμματος της Ευρώπης, αλλά χειρότερα, είναι μια στοχευμένη παραβίαση, μια παραβίαση που θα εξοργίσει τα κράτη «δωρητές» μόλις η επόμενη κρίση ομολόγων εκτοξεύσει τις αποδόσεις στα ύψη, διατηρώντας τεχνητά τα ιταλικά και ελληνικά spreads χαμηλά…
Όργιο φημών με επίκεντρο την χρηματιστηριακά καταρρέουσα ΔΕΗ – Με εμπλοκή Motor Oil και… σχέδια CVC και Helikon
Η μετοχή της ΔΕΗ έχει καταρρεύσει, υλοποίησε αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ, έφθασε πλασματικά στα 10,50 ευρώ και πλέον διαπραγματεύεται στα 5,20 ευρώ.
Υπάρχουν αιτίες για την κατάρρευση της μετοχής.
Δεν είναι μόνο οι τελευταίες αρνητικές εξελίξεις λόγω της ενεργειακής κρίσης, καλλιεργήθηκε ένα παραμύθι περί εξυγιασμένης ΔΕΗ χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.
Το bankingnews από το Φθινόπωρο του 2021 προειδοποιούσε ότι η μετοχή της ΔΕΗ ήταν φουσκάρα και ότι η δίκαιη της τιμή είναι στα 4,80 ευρώ…για την ιστορία η μετοχή έφθασε έως τα 5,10 ευρώ…
Φήμες με στόχο να ανεβάσουν την μετοχή στα 6,5 με 7 ευρώ…
Το τελευταίο διάστημα κυκλοφορούν φήμες με επίκεντρο την ΔΕΗ.
Για ορισμένους δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια προσπάθεια να ανεβάσουν την μετοχή της ΔΕΗ στα 6,5 με 7 ευρώ…
Για άλλους ηλεκτρισμένα παιχνίδια χειραγώγησης που στόχο έχουν να εξιλεώσουν την αμαυρωμένη εικόνα της δήθεν εξυγιασμένης ΔΕΗ.
Για άλλους αυτά τα σενάρια έχουν ψήγματα αλήθειας…
Τι αναφέρουν οι φήμες;
Οι φήμες είναι δύο ειδών.
Φήμη πρώτη με εμπλοκή της Motor Oil
Μια φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι ο βραχίονας της Motor Oil που τώρα δημιουργείται στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με την ΕΛΤΕΧ Άνεμος και τις ήδη υπάρχουσες δραστηριότητες θα συγχωνευθούν με τις αντίστοιχες δραστηριότητες της ΔΕΗ.
Το σενάριο αυτό αν και παλαιότερο, έχει επανέλθει στο προσκήνιο αλλά θεωρούμε ότι πάσχει σε ορισμένα σημεία…
Ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία απορρόφησης της ΕΛΤΕΧ Άνεμος και ακόμη απαιτούνται πολλές κινήσεις έως την συγχώνευση.
Πάντως είναι μια φήμη που κυκλοφορεί και με βάση την οποία η Motor Oil θα αποκτούσε μετοχές και στην ΔΕΗ…
Φήμη δεύτερη με εμπλοκή του CVC και του Helikon
Μια άλλη φήμη που κυκλοφορεί στην αγορά είναι ότι το αμερικανικό CVC μαζί με το Helikon που απέκτησε το 6,48% των μετοχών της ΔΕΗ και χάνει σχεδόν το 45% της αρχικής επένδυσης σχεδιάζουν να αποκτήσουν μεγαλύτερο ποσοστό στην ΔΕΗ μέσω κάποιας πρότασης που θα υποβάλλουν… με το Helikon να πουλάει τις μετοχές ή να συμμετέχει στο σχεδιασμό αυτό…
Την φήμη αυτή την θεωρούμε περισσότερο προσπάθεια χειραγώγησης της μετοχής της ΔΕΗ και λογικά πάσχει σε πολλά σημεία…
Με τον ένα ή άλλο τρόπο προσπαθούν να ανεβάσουν την μετοχή της ΔΕΗ αλλά φοβούμαστε ότι με φήμες η μετοχή δεν θα ανέβει αλλά με γεγονότα, με πραγματικά κέρδη και όχι ζημιές και με ένα πλάνο ανάπτυξης που λόγω πολιτικού ρίσκου παραπαίει…
Πτώση στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 1/7 οι περισσότερες ασιατικές αγορές παίρνοντας τη σκυτάλη από τις απώλειες στην Wall Street.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,73%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,32%, ο δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -1,17% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -0,437% .
Οι αγορές στο Χονγκ Κονγκ παρέμειναν κλειστές λόγω αργίας.
Νευρικότητα στις ευρωπαϊκές αγορές
Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 1/7 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με επίκεντρο τον πληθωρισμό και με τον φόβο για ύφεση να επιστρέφει.
Στο επίκεντρο το υψηλό-ρεκόρ του πληθωρισμού του Ιουνίου στην Ευρωζώνη στο 8,6%
Με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελευταίων 22 μηνών επεκτάθηκε η οικονομική δραστηριότητα στον μεταποιητικό τομέα της Ευρωζώνης τον Ιούνιο.
Ο S&P Global Manufacturing PMI υποχώρησε στο 52,1 (τελικό) από 54,6 τον Μάιο.
Σταθεροποίητικά κινούνται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο +0,01% στα 144,50 ευρώ.
Ανοδικά κινούνται και οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +1,21% στα 110,34 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +1,47% στα 107,31 δολ. το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει άνοδο +1,12% στις 2.229 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,40% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,35%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,65%, ο S&P 500 στο -0,60%, ο Nasdaq στο -0,55%. και το ETF GREC στο -3,21% (22,95 δολ. )
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, εν μέσω μεταβλητότητας και με τις χαμηλές συναλλαγές να συνεχίζονται....
Η Εθνική έκλεισε στα 2,86 ευρώ, με άνοδο +1,31% με όγκο 1,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,62 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8342 ευρώ, με άνοδο +0,26%, με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,9230 ευρώ, με πτώση -1,52% και όγκο 944 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,15 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε σήμερα 1/7/2022 στα 0,05567 ευρώ ή 0,9186 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8260 ευρώ, με πτώση -2,04%, με όγκο 6,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,0150 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 453 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,0804 ευρώ, με πτώση -4,29% με όγκο 15 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 98 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με άνοδο +0,67% και κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.
Απώλειες στα μη τραπεζικά blue chips με χαμηλές συναλλαγές - Απώλειες -5% στον ΟΤΕ λόγω αποκοπής μερίσματος
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Αναλυτικά, την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε ο ΟΤΕ -5% λόγω αποκοπής μερίσματος, στο χαμηλό της ημέρας στις δημοπρασίες και ακολούθησαν ΔΕΗ, Τιτάν, Lamda...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχώρισαν Coca Cola και ΕΛΧΑ..
H Coca Cola έκλεισε στα 21,57 ευρώ, με άνοδο +3,45% και κεφαλαιοποίηση στα 8,02 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,74 ευρώ, με πτώση -5,01% και αποτίμηση 7,05 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,1050 ευρώ, με πτώση -2,67% και αποτίμηση 1,95 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,8520 ευρώ, με πτώση -0,54% και κεφαλαιοποίηση 430 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,70 ευρώ, με άνοδο +0,37% και αποτίμηση 4,83 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με πτώση -1,78% και κεφαλαιοποίηση 865 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,20 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 17,80 ευρώ, με άνοδο +0,85% κεφαλαιοποίηση 1,97 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 13,77 ευρώ, με πτώση -1,64% και κεφαλαιοποίηση 1,97 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,65 ευρώ, με πτώση -1,52% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,10 ευρώ, με πτώση -0,70% και κεφαλαιοποίηση 756 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,3420 ευρώ, με άνοδο +1,67% και κεφαλαιοποίηση 504 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0239 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 22 εκατ. ευρώ.
Μεγάλη βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 3,55% - Το spread με την Ιταλία στις 31 μ.β.
Βελτίωση καταγράφεται στα ελληνικά ομόλογα αλλά και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης με την ανησυχία για ύφεση στην παγκόσμια οικονομία να παραμένει…
Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο της ΕΚΤ για να μειωθούν τα spreads των ομολόγων, διοχετεύοντας ρευστότητα από τις ισχυρές οικονομίες του Βορρά, προς τις υπερχρεωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 3,5%, το 10ετές ιταλικό 3,19% ενώ το αμερικανικό 10ετές ομόλογο κινείται στο 2,87%..
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 226 μονάδες βάσης από 222 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 163 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,63% ή 163 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 31 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 122 μονάδες βάσης…
Μεγάλη βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Μεγάλη βελτίωση καταγράφεται σήμερα 1/7 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 1 Ιουλίου του 2022 στο 3,19%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 30/6/2022 στο 1,24%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 1,86% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,28% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,27% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 3,19% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,23% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,26%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών