Ενίοτε ορισμένα deals δεν υλοποιούνται είτε λόγω απληστίας, είτε λόγω αλαζονείας, είτε λόγω κακής εκτίμησης της συγκυρίας…
Υπάρχουν και άλλοι λόγοι για τους οποίους δεν υλοποιούνται deals δηλαδή εξαγορές αλλά δεν είναι της παρούσης…
Θα αναφερθούμε σε τρεις περιπτώσεις όπου κυοφορούνται deals αλλά κάποια εξ αυτών πάγωσαν… γιατί ενώ ήταν ευκαιρία δεν εκτιμήθηκαν με την δέουσα προσοχή ούτε με χρηματιστηριακούς όρους…
Περίπτωση πρώτη: Ο Μελισσανίδης ενδιαφερόταν για τα ΕΛΠΕ
Το bankingnews είχε αποκαλύψει πριν λίγο καιρό ότι ο Δημήτρης Μελισσανίδης επικεφαλής της Aegean Oil έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εξαγορά του 47,1% που κατέχει η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση στα Ελληνικά Πετρέλαια.
Μετά την επιτυχημένη και άκρως επικερδή έξοδο του από τον ΟΠΑΠ ο Δημήτρης Μελισσανίδης και έχοντας τεράστια ρευστότητα εξετάζει εναλλακτικά σενάρια για την ισχυροποίηση του στον κλάδο των πετρελαιοειδών στον οποίο ούτως ή άλλως δραστηριοποιείται μέσω της Aegean Oil.
Είχε υπάρξει συνάντηση μεταξύ Μελισσανίδη και εκπροσώπων της οικογένειας Λάτση και το ενδιαφέρον ήταν επικεντρωμένο στα Ελληνικά Πετρέλαια αλλά δεν προέκυψε κάποιο αποτέλεσμα.
Αξίζει να αναφερθεί ότι οι βασικοί μέτοχοι των ΕΛΠΕ είναι η Paneuropean Oil του ομίλου Λάτση με ποσοστό 47,1% ή 144 εκατ μετοχές και το ΤΑΙΠΕΔ με ποσοστό 35,5% ή 108 εκατ μετοχές.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια εμφάνιζαν κεφαλαιοποίηση 2,25 δισεκ. ευρώ με την τιμή της μετοχής στα 7,38 ευρώ, όταν διέρρευσαν οι πληροφορίες ότι ο Μελισσανίδης ενδιαφέρεται για τα ΕΛΠΕ.
Σήμερα το 47,1% των ΕΛΠΕ αποτιμάται 892 εκατ και συνολικά 1,89 δισεκ. ευρώ.
Η πρόταση Μελισσανίδη ήταν συμφέρουσα εάν ληφθεί υπόψη η ενεργειακή κρίση και η χρηματιστηριακή απαξίωση.
Τα Ελληνικά Πετρέλαια με 4 δισεκ. κεφάλαια, κέρδη 144 εκατ το 2021 και μόλις 2 δισεκ. δανεισμό αποτελεί ένα όμιλο με ισχυρή παρουσία στην διύλιση πετρελαίου στην Ελλάδα…
Περίπτωση δεύτερη – Το Fairfax ήθελε να πουλήσει πάνω από τα 1,15 ευρώ μετοχές Eurobank
Αν και το καναδικό fund Fairfax που κατέχει το 33,4% των μετοχών της Eurobank δηλώνει σταθερά μακροπρόθεσμος στρατηγικός επενδυτής και επίσης δηλώνει ικανοποίηση για την θετική πορεία της Eurobank… η πραγματικότητα είναι ότι πώληση ενός ποσοστού της Eurobank από το Fairfax δεν θα αναιρούσε την εμπιστοσύνη προς την ελληνική τράπεζα…
Η μετοχή της Eurobank έφθασε στα 1,15 ευρώ για να υποχωρήσει στα 0,82 ευρώ με πιθανότητα κίνησης έως τα 0,70 ευρώ σε ένα δυσμενές σενάριο για την ελληνική οικονομία.
Το Fairfax λοιπόν ναι μεν είναι στρατηγικός επενδυτής που εμπιστεύεται την Eurobank που όντως θεωρείται από τις καλύτερες τράπεζες στην Ελλάδα αλλά από την άλλη… έχασε μια ευκαιρία να πουλήσει ένα μειοψηφικό πακέτο μετοχών σε άλλα funds ώστε να ανακτήσει μέρος της αρχικής του επένδυσης του που ανήλθε στα 934 εκατ ευρώ.
Περίπτωση τρίτη: Πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής
Η μετοχή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής βρίσκεται στα 17 ευρώ με συνολική χρηματιστηριακή αξία 1,96 δισεκ.
Τα νέα δεδομένα είναι ότι η Macquarie ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία με κινήσεις στρατηγικής και τακτικής κατεβάζει συνεχώς το τίμημα… και από τα 25 ευρώ που θα ήθελε η πλευρά ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής έχει περιοριστεί στα 20 με 21 ευρώ…
Κύκλοι προσκείμενοι στην Macquarie το προηγούμενο διάστημα άφηναν να εννοηθεί ότι ατονεί το ενδιαφέρον και ότι θα αποσυρθούν λόγω της διεθνούς δυσμενούς συγκυρίας αλλά προφανώς αυτό ήταν μέρος τακτικών κινήσεων…
Εάν τελικά υπάρξει deal καθώς ακόμη υπάρχουν εκκρεμότητες θα πρέπει να δούμε τι κερδίζουν οι εμπλεκόμενοι…
Πάντως σε κάθε περίπτωση η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής είναι κίνηση αδυναμίας της πλευράς Περιστέρη, υποχρεώνεται να πουλήσει το πιο υγιές περιουσιακό του στοιχείο για να μπορέσει να αναστήσει την στάσιμη χρηματιστηριακά ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Οι ισορροπίες
Ο επενδυτικός όμιλος από την Αυστραλία η Macquarie ως γνωστό είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον να εξαγοράσει το 54,34% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής με τίμημα στα 20 ή 21 ευρώ ανά μετοχή ή premium 23% από τις τρέχουσες τιμές στα 17 ευρώ.
Οι αναφορές για υψηλοτέρα τιμήματα δεν έχουν βάση.
Όπως έχει αναλυθεί διεξοδικά ο Γιώργος Περιστέρης βασικός μέτοχος στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αρχικά εξέταζε την πώληση του 22% των μετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής (16% από το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που ανέρχεται στο 37,30% και 5,98% της Atale του Β. Μαρινάκη)… πλέον σχεδιάζει την πώληση του μεγαλύτερου μέρους της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής…αφού φέρεται να κρατάει κάποιο ποσοστό μειοψηφίας…
Το ποσοστό της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ανέρχεται σε 37,30% και του Γιώργου Περιστέρη 11,06% το άθροισμα δηλαδή 48,36% και μαζί με το ποσοστό του Μαρινάκη 5,98% συνολικά 54,34%.
Ποιος ο στόχος της αποεπένδυσης από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι υπερδανεισμένη, ο Περιστέρης υπερδανεισμένος και όλο αυτό το σκηνικό είναι αδιέξοδο εν μέσω μάλιστα διεθνούς κρίσης.
Το σχέδιο είναι να πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και σε επόμενη φάση να αγόραζε τον Ελλάκτωρ…
Ο σχεδιασμός αυτός δεν είναι θεωρητικός… υπάρχει σχέδιο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εφόσον πουλούσε την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και ο Ελλάκτωρ που πούλησε την ΕΛΤΕΧ Άνεμος… στο μέλλον ίσως μέσα στο 2023 να συγχωνεύονταν με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να απορροφά τον Ελλάκτωρ ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο πλήρως τις κατασκευές και ειδικά το οδικό δίκτυο της Ελλάδος, δηλαδή τις παραχωρήσεις.
Πουλώντας την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ δυνητικά θα μπορούσε να πάρει 900 εκατ. ευρώ και θα μειώσει τον δανεισμό της σχεδόν 50% εξέλιξη σίγουρα θετική.
Ο Περιστέρης θα έπαιρνε 260 εκατ και θα αποπληρώσει τις πολλές υποχρεώσεις του.
Με σημαντικά κέρδη ο Μαρινάκης
Ο Μαρινάκης θα αποχωρήσει από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αποκομίζοντας 135-145 εκατ ή καθαρό κέρδος μείον το αρχικό ποσό επένδυσης περίπου 90 εκατ ευρώ.
Ως μέτρο σύγκρισης αξίζει να αναφερθεί ότι η Λάτση η οποία έχει επενδύσει στην ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αγοράζοντας μετοχές που πούλησε η Reggeborgh δεν θα έχει την τύχη του… Μαρινάκη, καθώς είναι οριοθετημένες οι δυνατότητες της μετοχής σε σχέση με το ιστορικό κόστος κτήσης.
Μπορεί να ξεκολλήσει η μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ;
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ εάν πωληθεί η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή θα ξεκολλούσε από τα 9,40 ευρώ και θα μπορούσε να φθάσει στα 12 ευρώ…που θα διαμόρφωνε την χρηματιστηριακή αξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στα 113,4 εκατ μετοχές Χ 12 ευρώ = 1,36 δισεκ. από 970 εκατ. της τρέχουσας περιόδου.
Αλλά προσοχή θα έχει χάσει το 37,30% της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής που είναι το καλύτερο assets του ομίλου…
Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ θα επικεντρωθεί στις παραχωρήσεις και κατασκευές και μακράν λιγότερο δανεισμένη μετά τις αποπληρωμές θα έχει μεγάλη οικονομική ευελιξία… και θα μπορεί να χρηματοδοτεί project που τώρα θα ήταν αδύνατο…
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών