Με το έκτο πανδημικό κύμα να καλπάζει και στην Ελλάδα λόγω Omicron 4 και 5, παρά τα ήπια χαρακτηριστικά που έχει, κρίσιμες χαρακτηρίζονται από τους ειδικούς οι επόμενες εβδομάδες, καθώς η ανοδική τάση των κρουσμάτων αναμένεται να συνεχιστεί και να κινηθεί σε υψηλότερους αριθμούς.
Ήδη, τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 150.000 με 200.000, ο δείκτης αναπαραγωγής εκτιμάται στο 1,3, ενώ οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5 "σαρώνουν" στις ηλικίες 18-24.
Μάλιστα, όπως γνωστοποιήθηκε από τον ΕΟΔΥ, η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφεται σε Αττική, Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου.
Υπό τις συνθήκες αυτές, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές των ειδικών για επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε εσωτερικούς χώρους, ενδεχόμενο που δεν αποκλείστηκε στη χθεσινή (4/7) έκτακτη ενημέρωση του ΕΟΔΥ. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που προτείνουν η πολιτεία να βάλει υποχρεωτικότητα σε τεστ των εργαζομένων και μάσκα σε όσους εργάζονται σε χώρο όπου υπάρχει συνωστισμός.
Αν και η τρέχουσα έξαρση της επιδημίας εκτιμάται θα έχει ήπια χαρακτηριστικά δεδομένου πως έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στα κρούσματα και τις εισαγωγές σε ΜΕΘ, οι επιστήμονες αναμένουν την κορύφωση του έκτου κύματος της πανδημίας σε 10-15 ημέρες και μάλιστα, υπάρχει και πρόβλεψη και για κορύφωση μετά τις 15 Ιουλίου με πάνω από 30.000 κρούσματα.
Οι επιστήμονες δεν αποκλείουν την εμφάνισης μιας νέας μετάλλαξη covid στα τέλη Σεπτεμβρίου, μιλούν για πιθανό έβδομο και χειρότερο κύμα το φθινόπωρο, ενώ δεν παύουν σε καθημερινή βάση να συστήνουν τη χρήση μάσκας όπου υπάρχει συνωστισμός.
Εξαδάκτυλος: Ίσως να ξαναγίνουν υποχρεωτικές οι μάσκες - Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη
Στην πιθανότητα να ξαναγίνει υποχρεωτική η χρήση μάσκας, αναφέρθηκε ο πρόεδρος Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου , Αθ. Εξαδάκτυλος, ο οποίος εξήγησε ότι είναι σε εξέλιξη σε όλη την Ευρώπη το νέο κύμα κορωνοϊού και η Ελλάδα έπεται των Ευρωπαίων κατά περίπου 4 με 5 εβδομάδες.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν θα ληφθεί κανένα μέτρο εάν δούμε ότι αυτό δεν τηρείται. Δεν θα αφήσουμε την κατάσταση ανεξέλεγκτη, διότι ξέρετε, δεν είναι μόνο το αν θα γεμίσουν ή δε θα γεμίσουν τα νοσοκομεία και οι εντατικές. Είναι το θέμα ανθρώπινων απωλειών (…) και είναι επίσης η αναστάτωση που προέρχεται στην κοινωνική και οικονομική ζωή από τους ανθρώπους που νοσούν».
Καπραβέλος: Η Omicron 5 πιο επικίνδυνη από την Omicron 2 - Φταίει η χαλάρωση μέτρων
Επικρατεί η Omicron 5 στη χώρα και μάλιστα είναι πιο επικίνδυνη από την Omicron 2 «και επομένως οι πολίτες που μολύνονται το περνούν πιο βαριά», υπογράμμισε ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», Ν. Καπραβέλος, κρούοντας το «καμπανάκι» για την χαλάρωση των μέτρων.
Όπως ο ίδιος ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ, «η μεγάλη διασπορά του ιού οφείλεται και στην χαλάρωση των μέτρων» και τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να δώσει το σήμα «τέρμα στη χαλάρωση» και να γίνει μια επανεξέταση του θέματος.
«Είμαστε σε μια μεγάλη έξαρση του έκτου κύματος της πανδημίας με πάρα πολλά κρούσματα» και η Omicron 5 που επικρατεί προσβάλλει το κατώτερο αναπνευστικό και οι ασθενείς δεν επισκέπτονται άμεσα το νοσοκομείο, σημείωσε.
Πρόσθεσε πως αυτό είναι αποτέλεσμα της απουσίας κάθε στοιχειώδους μέτρου προστασίας που περιλαμβάνει τη χρήση μάσκας και τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ.
Αναφερόμενος στα νοσοκομεία, είπε πως η κατάσταση δυσχεραίνει και ο αριθμός των διασωληνωμένων έγινε τριψήφιος, ενώ οι θάνατοι για δεύτερη φορά το τελευταίο διάστημα είναι πάνω από 20, γεγονός που όπως εξήγησε, σημαίνει ότι «αρχίζουν και επηρεάζονται οι σκληροί δείκτες της πανδημίας».
Εκτίμησε ότι η διασπορά του ιού μπορεί να μην δώσει τρομακτικές συνέπειες γιατί είναι καλοκαίρι.
Τέλος, για την τέταρτη δόση εμβολίου, ο κ. Καπραβέλος υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη στους άνω των 60 ετών.
Η εξέλιξη του έκτου πανδημικού κύματος - Οι κόκκινες περιοχές και οι ηλικίες που χτυπά
«Σαρώνει» στις ηλικίες 18-24 ο κορωνοιός και συγκεκριμένα, οι δυο υποπαραλλαγές της Omicron 4/5, ενώ στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική, η Κρήτη, τα νησιά του Ιονίου και του Νοτίου Αιγαίου, όπου και καταγράφεται η μεγαλύτερη αύξηση των κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα σοιχεία του ΕΟΔΥ, τις τελευταίες 3 εβδομάδες καταγράφεται αύξηση του αριθμού των νέων μολύνσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας, αλλά και των επαναλοιμώξεων και των νοσηλειών σε απλές κλίνες.
Ωστόσο, είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η αύξηση των νοσηλειών στις απλές κλίνες δεν μεταφράζεται προς το παρόν τουλάχιστον, σε αύξηση των νοσηλειών σε κλίνες ΜΕΘ και αύξηση των θανάτων. Σημειώνεται ότι στα προηγούμενα πανδημικά κύματα μέσα σε διάστημα 12 -15 ημερών από την αύξηση των κρουσμάτων αποτυπωνόταν η αύξηση στις ΜΕΘ.
Πότε αναμένεται η κορύφωση του 6ου κύματος της πανδημίας
Κορύφωση αυτού του πανδημικού κύματος περί τα μέσα του Ιουλίου αναμένουν οι επιστήμονες, εκτιμώντας ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα φτάσυν και τις 30.000.
Ενδεικτική είναι η εκτίμηση του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δ. Σαρηγιάννη, ότι στις 16 με 17 Ιουλίου υπολογίζεται η κορύφωση του αριθμού των κρουσμάτων κορωνοϊού και μάλιστα, τα ημερήσια κρούσματα θα φτάσουν τα 24.000, θα φτάσουμε λίγο πάνω από τους 200 διασωληνομένους αργότερα στο τέλος του Ιουλίου, ενώ θα αυξηθούν και οι θάνατοι φτάνοντας τους 27-28 μέσοσταθμικά γύρω στις αρχές Αυγούστου.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Ν. Τζανάκης, έχει κάνει λόγο για δύο σενάρια σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας, σημειώνοντας πως το κακό σενάριο είναι τα κρούσματα να κορυφωθούν μετά τις 15 Ιουλίου και να πάμε σε έναν αριθμό άνω των 30.000 κρουσμάτων.
Μάλιστα, ο κ. Τζανάκης δεν αποκλείει να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα ατομικής ευθύνης στα σούπερ μάρκετ και χώρους συγχρωτισμού.
Η εικόνα της πανδημίας
Σε 9.360 ανέρχεται ο αριθμός των τελευταίων εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 4/7.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που νόσησαν ανέρχεται σε 3.729.199 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 48.6% άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 37 έτη (εύρος 0.2 έως 112 έτη).
Ακόμη, ο αριθμός πιθανών νέων επαναλοιμώξεων που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες ήταν 1.841, ενώ από την αρχή της πανδημίας SARS-CoV-2 ο συνολικός αριθμός εκτιμάται σε 181.717(4.6% του συνολικού αριθμού των θετικών αποτελεσμάτων).
Συνολικά 30.327 οι θάνατοι
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 23, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 30.327 θάνατοι.
Το 95.7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 80 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
Στους 102 οι διασωληνωμένοι - Πλήρως εμβολιασμένοι οι περισσότεροι
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 102 (61.8% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 έτη, ενώ το 91.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 39 (38.24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 63 (61.76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 4.735 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 257 (ημερήσια μεταβολή -3.02%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 281 ασθενείς.
Γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων
Από το σύνολο των 11.201 νέων κρουσμάτων του νέου ιού στη χώρα, τα 4 είναι εισαγόμενα.
Αναλυτικά, η κατανομή των 11.197 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα έχει ως εξής:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών