Τα νέα φετινά χαμηλά ενεργοποίησαν αγοραστικά αντανακλαστικά ευθυγραμμίζοντας την εγχώρια αγορά με την τάση των ξένων αγορών.
Οι αγοραστές επανήλθαν σε ένα χρονικό σημείο που μπορεί να θεωρηθεί ουδέτερο από μακροοικονομικές ανακοινώσεις διορθώνοντας κάποιες από τις έντονες πτωτικές στρεβλώσεις που είχαν παρατηρηθεί.
Το ρίσκο δεν έχει αλλάξει απλώς η ενσωμάτωση του πιθανόν να οδήγησε κάποιες υπερβολές γεγονός που σύντομα θα αξιολογηθεί ανάλογα από τους επενδυτές.
Μια πρώτη τέτοια αξιολόγηση έτυχαν οι ελληνικές τράπεζες μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα από την τηλεδιάσκεψη της Τράπεζας Πειραιώς.
Οι αναγνώσεις από την διατήρηση της κερδοφορίας στο επίπεδο των αρχικών εκτιμήσεων της διοίκησης έδωσαν το έναυσμα για μια πιο μαζική ανοδική κίνηση στον τραπεζικό κλάδο που ούτως ή άλλως είναι σημείο αναφοράς για την διαμόρφωση της τάσης.
Ενδεχομένως στο τέλος της εβδομάδας να ενσωματώθηκαν και προσδοκίες για μια θετική εξέλιξη από την αξιολόγηση της Fitch η οποία βρίσκεται σε απόσταση δύο βημάτων από την επενδυτική βαθμίδα.
Ωστόσο, οι προσδοκίες δεν επιβεβαιώθηκαν.
Όπως και να έχει σε ένα κλίμα φθοράς και έντονης επιφύλαξης λίγες καλές ειδήσεις μπορούν να κάνουν την διαφορά.
Το διάλλειμα από την φορτισμένη αρνητικά ειδησεογραφία έφερε στην επιφάνεια επιχειρηματικές συμφωνίες ή εν δυνάμει συμφωνίες που μάλλον είχαν περάσει στο παρασκήνιο.
Επίσης η εικόνα της αγοράς έβγαζε περισσότερο έντονα το στοιχείο της ευκαιρίας σε μετοχές σημαντικού ειδικού βάρους πέρα από τις τράπεζες απλώνοντας έτσι και την ρευστότητα στο σύστημα.
Παράλληλα οι ξένες αγορές πήραν ανάσες από την μείωση των τιμών στις πρώτες ύλες και την προσδοκία μια πιο μετριοπαθούς στάσης των κεντρικών τραπεζών για το δεύτερο εξάμηνο ενόψει του κρίσιμου τελευταίου δεκαήμερου του μήνα.
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη 13 Ιουλίου είναι ίσως η κομβική στιγμή της επόμενης εβδομάδας όχι μόνο για τις αμερικανικές αγορές αλλά για το σύνολο των Χρηματιστηρίων καθώς θα υπαγορεύσει το ρυθμό με τον οποίο ενδεχομένως θα συνεχίσει να ακριβαίνει το κόστος χρήματος από το Σεπτέμβριο και μετά.
Η τεχνική εικόνα
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης τίμησε τις υποτιμημένες ζώνες των ταλαντωτών σε ημερήσιο επίπεδο και ξεκίνησε μια ανοδική αντίδραση που εκ πρώτης άποψης έχει καλές τεχνικές προδιαγραφές σε ένταση και δομή.
Η προοδευτική αύξηση των συναλλαγών ήταν μια ακόμα καλή είδηση για τους αγοραστές. Η επιστροφή του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες δεν άλλαξε κάτι παρά μόνο την έντονα αρνητική εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι επέστρεψαν σε ουδέτερα επίπεδα διαπραγμάτευσης.
Διαγραμματικά η αλλαγή στην πτωτική πορεία του δείκτη θα τεθεί σε αμφισβήτηση σε κατοχύρωση και διαφυγή από το επίπεδο των 840 μονάδων, σημείο το οποίο οριοθετεί την άμεση πρώτη αντίσταση, το 50% της ανοδικής διόρθωσης από τα υψηλά των 901 μονάδων και την διάσπαση του κινητού μέσου των 30 ημερών.
Η ερχόμενη εβδομάδα μπορεί να συνεχίσει υψηλότερα ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η συναλλακτική ζωντάνια προκειμένου διατηρηθεί η δυναμική και να απορροφηθούν κινήσεις κατοχύρωσης κερδών.
Από την ερχόμενη εβδομάδα εκκινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων στις ΗΠΑ με κυριότερες αυτές των Pepsico την Τρίτη 12/7, JPMorgan και Morgan Stanley την Πέμπτη 14/7, Citigroup και Wells Fargo την Παρασκευή 15/7.
Στα εγχώρια γεγονότα την προσεχή Τετάρτη ξεκινάει η διαπραγμάτευση του νέου εταιρικού ομολόγου της Lamda Development.
Επισημαίνεται τέλος ότι την προσεχή Παρασκευή η μετοχή του ΟΠΑΠ θα διαπραγματεύεται χωρίς το μέρισμα χρήσης 0,50 ευρώ/μετοχή.
Τμήμα Ανάλυσης
Beta ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr
Beta ΑΧΕΠΕΥ: Διάλειμμα για ανάσες – H τεχνική εικόνα της αγοράς
Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ την Τετάρτη 13 Ιουλίου είναι ίσως η κομβική στιγμή της επόμενης εβδομάδας όχι μόνο για τις αμερικανικές αγορές αλλά για το σύνολο των Χρηματιστηρίων
Σχόλια αναγνωστών