«Ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε», δηλώνει εξοργισμένη πολίτης
Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο πρόεδρος της βουλής, ανακοίνωσε πως ο πρόεδρος Gotabai Rajapaksa και ο πρωθυπουργός Ranil Wickremesinghe σχεδιάζουν να παραιτηθούν, υποκύπτοντας στις έντονες πιέσεις έπειτα από μια ημέρα διαδηλώσεων.
"Ο πρόεδρος πρέπει να παραιτηθεί άμεσα, ο πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί άμεσα και η κυβέρνηση πρέπει να φύγει", είπε σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο διαμαρτυρίας ο θεατρικός συγγραφέας Ρουβάντιε Τσικέρα περιστοιχιζόμενος από άλλους ηγέτες του κινήματος.
Η εισβολή και η κατάληψη των μεγάρων
Υπενθυμίζεται πως, με το ξέσπασμα των διαδηλώσεων, χιλιάδες πολίτες κατευθύνθηκαν προς τις κατοικίες και πολλοί εξ'αυτών, πραγματοποίησαν έφοδο στην επίσημη προεδρική κατοικία του Gotabai Rajapaksa και πυρπόλησαν την κατοικία του πρωθυπουργού Ranil Wickremesinghe στο Κολόμπο, χθες Σάββατο 9/7.
Ο πρόεδρος πρόλαβε και έφυγε λίγα λεπτά νωρίτερα και φέρεται να έχει αναχωρήσει με πλοίο προς τη νότια Σρι Λάνκα, σύμφωνα με πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.
Αν και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, κάποια κρατώντας όπλα, στέκονται έξω από το συγκρότημα και η αστυνομία πυροβόλησε στον αέρα, δεν κατάφερε να εμποδίσει το οργισμένο πλήθος από το να περικυκλώσει και να εισέλθουν εντός στο προεδρικό μέγαρο, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.
Μεταξύ αυτών και μια 61χρονη πωλήτρια μαντιλιών που δήλωσε πως «ζούσαν μέσα στην απόλυτη πολυτέλεια ενώ εμείς υποφέραμε», σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο NewsFirst στις οποίες διακρίνονται διαδηλωτές να έχουν πέσει μέσα στην πισίνα της κατοικίας.
Mάλιστα το νερό της έχει βρομίσει τόσο, που σήμερα κανείς δεν κολυμπάει σε αυτή, ενώ μια ομάδα ανδρών ήταν ξαπλωμένοι σε ένα κρεβάτι, άλλοι ανέβαιναν με τη σειρά σε έναν διάδρομο γυμναστικής με θέα στους κήπους του μεγάρου.
Περίπου 45 άνθρωποι διακομίστηκαν στο κεντρικό νοσοκομείο του Κολόμπο, αλλά δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους.
Παρόμοια εξέλιξη με χειρότερη κατάληξη είχαμε και στην πρωθυπουργική κατοικία, όπου πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του Ranil Wickremesinghe, βάζοντας φωτιά, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού, και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού, χωρίς να ενημερώνει αν ήταν μέσα ο ίδιος ή όχι.
Ο Wickremesinghe έχει δηλώσει ότι θα παραιτηθεί ώστε να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα.
Πρωτοφανής κρίση - Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της
Η Σρι Λάνκα πλήττεται από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της.
Είναι αντιμέτωπη με τεράστια έλλειψη συναλλάγματος, που δεν της επιτρέπει να εισάγει επαρκείς ποσότητες τροφίμων, καυσίμων, φαρμάκων και άλλων απαραίτητων προϊόντων.
Η κατάσταση έφτασε σε τέτοιο σημείο που οι πολίτες ξεκίνησαν διαδηλώσεις τον Απρίλιο ενάντια στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού.
Ειρηνικές διαδηλώσεις εδώ και πολλές εβδομάδες έχουν κεντρικό αίτημα την παραίτηση του προέδρου Godabaya Rajapaksa, που πολλοί πολίτες, ακόμη και ως πρότινος οπαδοί του, κατηγορούν για κακοδιαχείριση.
Ωστόσο, πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.
Το νησί των 22 εκατομμυρίων κατοίκων, κοντά στην Ινδία, ζει εδώ και μήνες στον ρυθμό των καθημερινών διακοπών της ηλεκτροδότησης, των ατελείωτων ουρών στα πρατήρια καυσίμων, του δελτίου στα τρόφιμα, του πληθωρισμού ρεκόρ ο οποίος έχει φτάσει το 70%.
Μετά το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων όλα τα μέλη της οικογένειας Rajapaksa που συμμετείχαν στην κυβέρνηση παραιτήθηκαν, με εξαίρεση τον ίδιο τον πρόεδρο της χώρας.
Ο Godabaya Rajapaksa έχει αγνοήσει τις εκκλήσεις να παραιτηθεί και τον Μάιο, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού και αδελφού του Μαχίντα, διόρισε στην πρωθυπουργία τον αντίπαλό του Ranil Wickremesinghe.
Πλέον έχει διαμηνύσει ότι θα παραιτηθεί ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον σχηματισμό πολυκομματικής κυβέρνησης, σύμφωνα με ενημέρωση του γραφείου του.
Πάντως, το πολιτικό χάος ενδέχεται να δυσκολέψει τις προσπάθειες της Σρι Λάνκα να εξέλθει από την οικονομική κρίση.
Αρχικά η Σρι Λάνκα επλήγη από την απώλεια των εσόδων από τον τουρισμό μετά από μια τζιχαντιστική επίθεση το 2019 και στη συνέχεια λόγω της πανδημίας covid-19, ενώ επιδεινώθηκε η χειρότερη οικονομική κρίση που έχει αντιμετωπίσει τη χώρα των 22 εκ. κατοίκων μετά την ανεξαρτησία της το 1948, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, από μια σειρά κακών πολιτικών αποφάσεων, για τις οποίες οι πολίτες κατηγορούν την οικογένεια του προέδρου που βρίσκεται στην εξουσία από το 2005.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυβέρνηση της Σρι Λάνκα για την παροχή στη χώρα πακέτου διάσωσης 3 δισεκ. δολαρίων, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε το 54,6% τον Ιούνιο, με την κεντρική τράπεζα να προειδοποιεί ότι τους επόμενους μήνες ενδέχεται να φτάσει το 70%, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι περίπου το 80% του πολιτών της χώρας αναγκάζεται να παραλείψει γεύματα.
Pάπας Φραγκίσκος: Να ακουστεί η φωνή των φτωχών
Ο πάπας Φραγκίσκος κάλεσε τους ηγέτες της Σρι Λάνκα «να μην αγνοήσουν την κραυγή των φτωχών και τις ανάγκες του λαού» και έκανε έκκληση για ειρήνη στην ασιατική αυτή χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Κυριακή 10 Ιουλίου 2022.
Κατά τη διάρκεια του κυριακάτικου κηρύγματός τους από την πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ο πάπας εξέφρασε αλληλεγγύη προς τον λαό της Σρι Λάνκα που, όπως είπε, «συνεχίζει να υποφέρει από πολιτική και οικονομική αστάθεια».
Μαζί με τους επισκόπους της χώρας ανανεώνω την έκκλησή μου για ειρήνη», είπε ο ποντίφικας.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών