Πτωτικά έκλεισαν οι τιμές του χρυσού για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση, παραμένοντας σε χαμηλό εννέα και πλέον μηνών, υπό την πίεση της ενίσχυσης του δολαρίου που βρίσκεται σε υψηλά 20 ετών.
Ο χρυσός άλλωστε υφίσταται πιέσεις εδώ και μέρες, λόγω των εκτιμήσεων ότι η Fed θα συνεχίσει την επιθετική αύξηση των επιτοκίων της προκειμένου να τιθασεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό, όπως σημειώνει ο Lukman Otunuga, αναλυτής αγοράς στην FXTM, σε σημείωμά του.
Άλλωστε, από τότε που ο χρυσός άγγιξε την κορυφή του για το 2022, πάνω από τα 2.000 δολάρια η ουγγιά τον Μάρτιο, οδηγείται σε μεγάλο βαθμό από την ενίσχυση του δολαρίου που βρίσκεται σε υψηλό 20 ετών με βάση τον δείκτη US Dollar ενώ και οι αυξημένες αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων προελκύουν τους επενδυτές οι οποίοι εγκαταλείπουν το πολύτιμο μέταλλο που δεν προσφέρει ούτως ή άλλως εγγυημένες αποδόσεις.
«Το χειρότερο πληθωριστικό περιβάλλον των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών δεν έχει αποδειχθεί υποστηρικτικό για τις τιμές του χρυσού, οι οποίες βαδίζουν προς έναν νέο γύρο ετήσιων χαμηλών έναντι του αμερικανικού δολαρίου», σημειώνει ο Chris Vecchio, στρατηγικός αναλυτής της DailyFX, σε σχόλιό του, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου είναι πιθανό να διολισθήσουν κάτω από τα 1.700 δολάρια τους επόμενους μήνες.
Σε αυτό το πλαίσιο το συμβόλαιο Αυγούστου για τον χρυσό έκλεισε στα 1.724,80 δολάρια η ουγγιά, με απώλειες 6,90 δολαρίων ή 0,4%. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμο του πιο ενεργού συμβολαίου από τις 29 Σεπτεμβρίου του 2021, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Στο χαμηλότερο επίπεδο από το καλοκαίρι του 2020 διολίσθησε και το ασήμι, με το συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου να χάνει 17 σεντς ή 0,9% και να κλείνει στα 18.958 δολάρια η ουγγιά.
Απώλειες κατέγραψαν και τα υπόλοιπα μέταλλα.
Ειδικότερα, η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου σημείωσε απώλειες 32,60 δολαρίων ή 3,8% και έκλεισε στα 828,10 δολάρια η ουγγιά, το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για τον χαλκό υποχώρησε κατά 14 σεντς ή σχεδόν 4,2% και τερμάτισε στα 3,288 δολάρια η λίστα, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Σεπτεμβρίου σημείωσε «βουτιά» 7,2% ή 156 δολαρίων και έκλεισε στα 2.015,60 δολάρια η ουγγιά, μετά από τρεις διαδοχικές ανοδικές συνεδριάσεις.
www.bankingnews.gr
Χρυσός: Πτώση 0,4% στα 1.724,80 δολάρια η ουγγιά - «Βουτιά» 7,2% για το παλλάδιο
Πτωτικά κινήθηκαν όλα τα μέταλλα
Σχόλια αναγνωστών