To πρώτο εξάμηνο του 2022 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%, πολύ κάτω από το στόχο του 5,5% που είχε θέσει η κινεζική κυβέρνηση
Αν και οι αναλυτές ανέμεναν πως θα επιβραδυνόταν η κινεζική οικονομία, εκτιμούσαν πως η ανάπτυξη θα διαμορφωνόταν στα επίπεδα του +1,6%.
Υπενθυμίζεται πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν 4,8% σε ετήσια βάση.
ΑΕΠ κάτω από το στόχο
Τα περιοριστικά μέτρα και τα αυστηρά lockdown στο πλαίσιο της εφαρμογής της πολιτικής των «μηδενικών κρουσμάτων» που ακολουθεί το Πεκίνο (και που εφαρμόστηκαν στη Σανγκάη αλλά και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο) προκειμένου να αποτρέψει την τεράστια διασπορά του κορωνοϊού έχουν επιφέρει τεράστιο πλήγμα στην οικονομία, καθώς ήταν πολλές οι επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη δραστηριότητα τους.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,6% το β’ τρίμηνο σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, αν και σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά μόλις +0,4% για την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου του 2022.
Συνεπώς, το πρώτο εξάμηνο του 2022 το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,5%, πολύ κάτω από το στόχο του 5,5% που είχε θέσει η κινεζική κυβέρνηση.
Ανάκαμψη λιανικών πωλήσεων
Πάντως τον Ιούνιο, οι πωλήσεις λιανικής, ο βασικός δείκτης των δαπανών των νοικοκυριών, ανέκαμψαν αλματωδώς (+3,1% σε ετήσια βάση), έπειτα από τον τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρίκνωσή τους τον Μάιο (–6,7%).
Από την πλευρά της, η βιομηχανική παραγωγή κατέγραψε τον περασμένο μήνα αύξηση 3,9% σε ετήσια βάση, μετά την απρόσμενη όσο και οριακή αύξησή της (+0,7%) τον Μάιο.
Ως προς την ανεργία, αυτή υποχώρησε στο 5,5% τον Ιούλιο, από 5,9% τον Μάιο του 2022.
Στο χείλος του στασιμοπληθωρισμού
«Η κινεζική οικονομία είναι στο χείλος του στασιμοπληθωρισμού, αν και τα χειρότερα έχουν περάσει για την περίοδο Μαΐου – Ιουνίου.
Μπορείτε να αποκλείσετε το σενάριο μιας ύφεσης ή δύο συνεχόμενων τριμήνων συρρίκνωσης» επισημαίνει ο Toru Nishihama, επικεφαλής οικονομολόγος του Ινστιτούτου Dai-ichi Life Research στο Τόκιο.
«Δεδομένης της ήπιας ανάπτυξης, η κυβέρνηση της Κίνας είναι πιθανό να εφαρμόσει μέτρα οικονομικής τόνωσης από εδώ και στο εξής για να αναζωογονήσει την αναπτυξιακή της ανάπτυξη, αλλά τα εμπόδια είναι πολλά για την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας για να μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια, καθώς θα τονώσει τον πληθωρισμό που έχει διατηρηθεί σχετικά χαμηλά επί του παρόντος» επισημαίνει ο Nishihama.
Επισημαίνεται μάλιστα πως το φθινόπωρο είναι και οι εκλογές στο Κομμουνιστικό Κόμμα όπου ο νυν πρόεδρος Xi Jinping αναμένεται να επανεκλεγεί, αν και αυτήν την φορά η πίεση θα είναι πιο έντονη στο πρόσωπο του.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών