Η Γερμανία υποστηρίζει ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου δεν είναι αρκετή για να επιβιώσει η γερμανική κοινωνία και οικονομία το χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, ανέφερε ο επικεφαλής της ρυθμιστικής αρχής, Klaus Muller και υπενθύμισε ότι οι εργασίες συντήρησης στο Nord Stream θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου
«Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι γεμάτες κατά 65%.
Αυτό το ποσοστό είναι καλύτερο από ότι τις προηγούμενες εβδομάδες, αλλά εξακολουθεί να μην αρκεί για να επιβιώσει η Γερμανία τον χειμώνα χωρίς ρωσικό φυσικό αέριο» ανέφερε ο Klaus Muller.
Παράλληλα, υπενθύμισε ότι οι εργασίες συντήρησης στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream θα πρέπει να ολοκληρωθούν στις 21 Ιουλίου 2022.
«Τώρα πολλά εξαρτώνται από το εάν το αέριο θα περάσει από τον αγωγό φυσικού αερίου μετά από αυτό και σε ποια ποσότητα», τόνισε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
Κορυφώνουν οι τιμές του φυσικού αερίου
Παράλληλα, θεωρεί πιθανό οι τιμές του φυσικού αερίου να έχουν κορυφώσει.
Δεν σημειώθηκε σημαντική άνοδος των τιμών αυτή την εβδομάδα, παρά το γεγονός ότι έκλεισε ο Nord Stream.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι αγορές έχουν ήδη τιμολογήσει την απώλεια φυσικού αερίου από την Ρωσία και ότι έχουμε φτάσει στην κορύφωση στις τιμές του φυσικού αερίου» ανέφερε ο Muller.
Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής της γερμανικής ρυθμιστικής αρχής προέτρεψε να μην επικρατήσει πανικός λόγω της τρέχουσας κατάστασης με τον ενεργειακό εφοδιασμό.
«Τα νοικοκυριά δεν πρέπει να ανησυχούν.
Τους παρέχεται φυσικό αέριο για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πολύ περισσότερο από την βιομηχανία.
Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο οποίο η Γερμανία θα ξεμείνει από φυσικό αέριο.
Ακόμα κι αν η Ρωσία σταματήσει να παρέχει φυσικό αέριο, θα συνεχίσουμε να το λαμβάνουμε από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο ή στο μέλλον από τα γερμανικά τερματικά LNG», τόνισε ο Muller.
Σημείωσε επίσης ότι η Γερμανία θα πρέπει να δείξει αλληλεγγύη σε άλλες χώρες.
«Έχουμε υποχρέωση να δείξουμε αλληλεγγύη προς τους γείτονές μας και μας συμβουλεύουν να μην τους πλήξουμε.
Όπως αυτή τη στιγμή επωφελούμαστε από τα λιμάνια στο Βέλγιο και την Ολλανδία, έχουμε επίσης υποχρέωση να βοηθήσουμε τις γειτονικές μας χώρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων.
Παράλληλα, ο Müller διευκρίνισε ότι μπορεί η έλλειψη φυσικού αερίου να επηρεάσει μόνο ορισμένες περιοχές της Γερμανίας, για παράδειγμα, λόγω του γεγονότος ότι «βρίσκονται στο τέλος του δικτύου φυσικού αερίου ή έχουν ιδιαίτερα υψηλή κατανάλωση».
Η κατάσταση του εφοδιασμού με φυσικό αέριο
Από τις 11 Ιουλίου 2022, οι προμήθειες μέσω του Nord Stream, της κύριας οδού για εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, έχουν διακοπεί για δέκα ημέρες λόγω της προγραμματισμένης ετήσιας συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου.
Από τα μέσα Ιουνίου, ο αγωγός Nord Stream χρησιμοποιείται μόνο στο 40% της μέγιστης χωρητικότητάς του λόγω του γεγονότος ότι η Siemens δεν προχώρησε στην άμεση επισκευή μονάδων άντλησης αερίου.
Ο αεροστρόβιλος που χρησιμοποιείται στον Nord Stream είχε σταλεί στον Καναδά για συντήρηση αλλά ο Καναδάς δεν τον επέστρεφε στην Ρωσία λόγω κυρώσεων…
Στις 9 Ιουλίου, μετά από πολλά αιτήματα της Γερμανίας, ο Καναδάς αποφάσισε να επιστρέψει τον επισκευασμένο αεροστρόβιλο της Siemens.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι τέτοιες ενέργειες του Καναδά δεν παραβιάζουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας, καθώς οι κυρώσεις δεν ισχύουν για εξοπλισμό διαμετακόμισης φυσικού αερίου.
Όπως είχε αναφέρει προηγουμένως η εφημερίδα Bild, επικαλούμενη τις προβλέψεις του Συλλόγου Στέγασης, η αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία θα είναι πιο αισθητή στους καταναλωτές το 2022 από ότι είχε εκτιμηθεί προηγουμένως.
Η ένωση πρότεινε ότι το πρόσθετο κόστος για τα νοικοκυριά ενός ατόμου θα είναι 2.700 ευρώ ετησίως και 5.000 ευρώ για τέσσερα άτομα μιας οικογένειας.
Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται στη Γερμανία από τα τέλη του 2021.
Η αύξηση των τιμών εντάθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας, τον Ιούνιο το κόστος της μεταφοράς ενέργειας αυξήθηκε κατά 38%.
Προειδοποίηση σοκ από Fabio de Masi
Ο Fabio de Masi πρώην βουλευτής της Bundestag και διακεκριμένος πολιτικός στην Γερμανία, προειδοποίησε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας απειλούν τη Γερμανία με «οικονομική ύφεση, εκτόξευση της ανεργίας και πληθωρισμό σοκ».
«Η Γερμανία τρέμει και σύντομα μπορεί να παγώσουμε κι εμείς», τόνισε ο Fabio de Masi.
Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Γερμανία λάμβανε περίπου το 55% του εισαγόμενου φυσικού αερίου από τη Ρωσία, τώρα αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί στο 35%.
«Δεν είναι σαφές πόσο καιρό η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο και αν οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου θα γεμίσουν αρκετά το φθινόπωρο, ώστε τα νοικοκυριά και οι εταιρείες να μπορούν να επιβιώσουν τον χειμώνα», τόνισε ο πρώην βουλευτής της Bundestag.
Ταυτόχρονα, υπενθύμισε ότι ο αντικαγκελάριος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων και Προστασίας του Κλίματος είχε αναφέρει ότι αυτή η κατάσταση θα ήταν «μια αποφασιστική δοκιμασία για τη Γερμανία.
Ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck (που υπηρέτησε μεταξύ 2012-2017), σύμφωνα με τον Fabio de Masi, προτρέπει τον λαό της Γερμανίας «να παραπονιέται λιγότερο ακόμη και εάν παγώνει».
Παράλληλα, ο πρώην βουλευτής επισήμανε ότι «οι συνέπειες της ενεργειακής ανεπάρκειας στη Γερμανία γίνονται ήδη αισθητές».
Οι υψηλές τιμές της ενέργειας απειλούν τη Γερμανία με «οικονομική ύφεση, ραγδαία αύξηση της ανεργίας και πληθωρισμό σοκ».
Στις βιομηχανίες υπάρχει κίνδυνος περιορισμού ή και διακοπής της παραγωγής.
Γενικά, κατά τη γνώμη του, «οι ενεργειακές κρίσεις προκαλούν φαινόμενο ντόμινο».
Συμπερασματικά, ο Fabio de Masi σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ειλικρινά ότι οι ενεργειακές κυρώσεις που στοχεύουν στην αποκοπή της Ρωσικής Ομοσπονδίας από το ευρώ και το δολάριο θα αυξήσουν μόνο τα έσοδα του ρωσικού προϋπολογισμού.
«Επειδή η αύξηση των τιμών αντισταθμίζει τη μείωση των πωλήσεων και η Κίνα είναι αγοραστής, για παράδειγμα, του ρωσικού πετρελαίου», επισήμανε ο πρώην βουλευτής της Bundestag.
Ποιος είναι ο σκοπός των ενεργειακών κυρώσεων που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό και προκαλούν όλεθρο στον κόσμο;
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών