Σε σοβαρή ύφεση αναμένεται να οδηγηθούν η Ανατολική Ευρώπη και η Ιταλία σε περίπτωση διακοπής ή embargo στο ρωσικό φυσικό αέριο, σύμφωνα με νέο ενημερωτικό σημείωμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Επίσης, όπως αναφέρει το ΔΝΤ, εφόσον δεν υπάρξει διαμοιρασμός στο LNG, οποιαδήποτε ενέργεια της Ρωσίας να σταματήσει τον εφοδιασμό της Ευρώπης θα πυροδοτούσε οικονομικές συρρικνώσεις άνω του 5% τον επόμενο χρόνο στην Τσεχία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Ιταλία.
Επισημαίνεται πως το 42% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ προέρχονται από τη Ρωσία.
Οι ρωσικές ροές παρέχουν περισσότερο από το 50% των εισαγωγών φυσικού αερίου για οκτώ χώρες της ΕΕ.
Η Μόσχα περιόρισε τις παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream 1, ο οποίος εκτείνεται από τη Ρωσία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα έως τη Γερμανία, κατά 60% τον Ιούνιο.
Από την άλλη, εντείνονται οι φόβοι ότι δεν θα ενεργοποιήσει ξανά τις προμήθειες αυτή την Πέμπτη μετά την προγραμματισμένη συντήρηση.
Η ευρωπαϊκή κατανάλωση φυσικού αερίου έχει ήδη μειωθεί κατά 9% φέτος, ρίχνοντας 0,2% από το ΑΕΠ της ΕΕ, σύμφωνα με το ΔΝΤ, αλλά οι προσομοιώσεις του προειδοποίησαν ότι χωρίς μετριασμούς, ο πόνος θα μπορούσε να γίνει πολύ χειρότερος το χειμώνα.
Οι Βρυξέλλες πρόκειται την επόμενη εβδομάδα να πει στα κράτη μέλη να μειώσουν την κατανάλωση «άμεσα».
Το μοντέλο του ΔΝΤ «δείχνει» ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα μπορούσε να διαχειριστεί μια διακοπή στις προμήθειες από τη Ρωσία κατά 70%, αλλά θα προέκυπταν σοβαρές ελλείψεις εάν τελικά επιβαλλόταν embargo στις εξαγωγές.
Η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Τσεχική Δημοκρατία έκαναν μεγάλη χρήση ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ η Ιταλία είναι ευάλωτη λόγω της χρήσης φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανέφερε το Ταμείο.
Tα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα εάν δεν μοιραζόταν φυσικό αέριο μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, τόσο λόγω φυσικών σημείων συμφόρησης στην προμήθεια και αποθήκευσης από μεμονωμένα έθνη όσο και εάν τα νοικοκυριά προστατεύονταν από τις αυξήσεις των τιμών από τις κυβερνήσεις και έτσι δεν περιοριζόταν η χρήση τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα για θέρμανση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών