Γιατί οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλές στην Ευρώπη έως και ένα χρόνο ακόκη τουλάχιστον
Οι πολιτικοί στην Ευρώπη έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η Ρωσία θα μπορούσε να διακόψει τις ροές φυσικού αερίου, γεγονός που θα σπρώξει την γερμανική οικονομία σε βαθιά ύφεση και θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ρεύματος για τους καταναλωτές που ήδη αντιμετωπίζουν ένα πληθωρισμό σε που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά 40 ετών.
Η Uniper το πρώτο θύμα των μειωμένων ροών
Μέχρι στιγμής, το πιο σημαντικό θύμα από τη μείωση των ροών στους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι η Uniper, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου της Γερμανίας, αφού η κυβέρνηση αναγκάστηκε την περασμένη εβδομάδα να χρηματοδοτήσει τη διάσωσή της.
Σήμερα 25 Ιουλίου η πίεση στη Γερμανία ενισχύθηκε όταν η Gazprom ανακοίνωσε ότι θα έπρεπε να σταματήσει τη λειτουργία ενός στροβίλου, που σημαίνει ότι οι ροές μέσω του Nord Stream 1 από τη Ρωσία στη Γερμανία από μεθαύριο 27 Ιουλίου θα μειωθούν μόλις στο 20% μόλις της χωρητικότητας του.
Η Gazprom είχε προηγουμένως επικαλεστεί την καθυστερημένη επιστροφή ενός άλλου στροβίλου που είχε αποσταλεί για επισκευή στον Καναδά προκειμένου να μειώσει τις ροές στο 40% της χωρητικότητας του αγωγού τον Ιούνιο πριν τις σταματήσει εντελώς για τις 10 ημέρες προγραμματισμένης συντήρησης τον μήνα Ιούλιο.
Μετά τον τερματισμό της προγραμματισμένης περιόδου επισκευής, η Gazprom άρχισε να ξαναστέλνει φυσικό αέριο στη Γερμανία σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στις 21 Ιουλίου, αλλά στα μειωμένα επίπεδα του 40%.
Ακόμη και πριν ανακοινωθεί η τελευταία μείωση στις ροές ρωσικού αερίου σήμερα 25 Ιουλίου, η ρυθμιστική αρχή του ενεργειακού δικτύου της Γερμανίας είχε ανακοινώσει ότι η χώρα θα δυσκολευόταν πολύ να επιτύχει τους στόχους της για αποθήκευση φυσικού αερίου.
Αδύνατο να επιτευχθούν πλέον οι στόχοι αποθήκευσης φυσικού αερίου της Ευρώπης και της Γερμανίας
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν σύνολο σχεδιάζει να γεμίσει τις διαθέσιμες αποθήκες φυσικού αερίου στο 80% της χωρητικότητάς τους ως την 1η Νοεμβρίου για να έχει επαρκή αποθέματα ασφαλείας για τους χειμερινούς μήνες που είναι η αιχμή της ζήτησης.
Μέχρι στιγμής, τα ευρωπαϊκά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου βρίσκονται στο 66%, σύμφωνα με στοιχεία της Gas Infrastructure Europe.
Η Γερμανία είχε ακόμη υψηλότερο στόχο να φτάσει το 95% της πληρότητας μέχρι τον Νοέμβριο.
Αλλά εφόσον ο Nord Stream παρέχει φυσικό αέριο στη Γερμανία μόνο στο 20% της χωρητικότητάς του, η Ευρώπη θα είναι σε θέση να ξαναγεμίσει τις αποθήκες μόνο στο 75%-80% πριν από τον επόμενο χειμώνα, δήλωσε η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie.
Ούτε η Γερμανία υπάρχει περίπτωση να πετύχει τους στόχους αποθήκευσης που είχε θέσει.
«Κατά συνέπεια, η Ευρώπη μπορεί να καταλήξει την άνοιξη να έχει μόνο 20% φυσικό αέριο στις αποθήκες της – ένα πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε η Kateryna Filippenko, κύρια αναλυτής, της Global Gas Supply, στο wood mackenzie.
Όλη η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο
Ένας επιπλέον κρύος χειμώνας θα επιβάρυνε περαιτέρω την κατάσταση, ειδικά εάν ο καιρός είναι κρύος παράλληλα και στην Ασία, περιορίζοντας την παγκόσμια διαθεσιμότητα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) για τη συμπλήρωση των προμηθειών του αγωγού και αυξάνοντας τις τιμές.
Ως γνωστόν η χώρα που εξαρτάται περισσότερο από το φυσικό αέριο της Ρωσίας είναι η Γερμανία.
Μεγάλη όμως είναι και η εξάρτηση της Αυστρίας, και αρκετών άλλων χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που είναι επίσης μεγάλοι χρήστες των ρωσικών προμηθειών.
Αλλά και πριν απο τις περικοπές που συνδέονται με τα προβλήματα των στροβίλων, η Ρωσία είχε μειώσει τις ροές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία, τη Δανία, τη Φινλανδία καθώς και την ολλανδική εταιρεία Gasterra and Shell, επειδή όλες τους είχαν απορρίψει το αίτημα του Κρεμλίνου για την πληρωμή των εξαγωγών στης Gazpromο για αλλαγή για πληρωμές σε ρούβλια.
Αναλυτές και πολιτικοί λένε ότι θα ήταν πολύ εύκολο για τη Ρωσία να βρει περαιτέρω λόγους για να κόψει την παροχή φυσικού αερίου εντελώς προς την Ευρώπη.
«Το βασικό ερώτημα είναι εάν η Ρωσία θέλει να μεγιστοποιήσει την πίεση τώρα και να εκτροχιάσει τα σχέδια της Ευρώπης να ξαναγεμίσει τα αποθέματά της φυσικού αερίου μέχρι το φθινόπωρο ή όχι», δήλωσε ο Ben. Cahill και Isabelle Huber.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζεται για την προοπτική σταθερά μειωμένων εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία ή και για την πλήρη διακοπή τους, αναζητώντας εναλλακτικούς προμηθευτές, ενθαρρύνοντας την εξοικονόμηση ενέργειας και αυξάνοντας την παραγωγή άνθρακα.
Γιατί οι τιμές θα μείνουν ψηλά για πολύ καιρό
Την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ, πρότεινε όλα τα κράτη μέλη να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% από την 1η Αυγούστου για να επιτρέψουν την ταχύτερη πλήρωση της αποθήκευσης.
Ωστόσο, το σχέδιο προσέκρουσε στις αντιστάσεις ορισμένων κρατών μελών, ιδίως του Ευρωπαϊκού Νότου, με ορισμένα κράτη να είναι κατηγορηματικά κατά των δεσμευτικών περικοπών και άλλα απρόθυμα να αφήσουν τις Βρυξέλλες να ελέγχουν τη χρήση της ενέργειας τους.
«Ολόκληρο το ευρωπαϊκό ενεργειακό σύστημα διέρχεται κρίση, και ακόμη και με την επανεκκίνηση του Nord Stream 1, η περιοχή βρίσκεται έχει πρόβλημα προμηθειών, με συνεχή κίνδυνο για την ενεργειακή της ασφάλεια», δήλωσε η Karolina Siemieniuk, αναλύτρια στην εταιρεία συμβούλων Rystad Energy.
«Οι ευρωπαϊκές χώρες θα χρειαστεί να συνεργαστούν γρήγορα εάν θέλουν να βγάλουν τον χειμώνα χωρίς μεγάλα προβλήματα. Αλλά ακόμη κι αν φέτος τα καταφέρουν, η μεγάλη μείωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου και το φάσμα του επόμενου χειμώνα 2023/24 είναι πιθανό να διατηρήσει τις τιμές υψηλές για πολλούς πολλούς μήνες».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών