Πέντε τουρκικές τράπεζες υιοθέτησαν το ρωσικό σύστημα πληρωμών Mir, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan κατά την επιστροφή του από τις συνομιλίες με τον πρόεδρο Vladimir Putin στο θέρετρο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.
Erdogan και Putin συμφώνησαν την Παρασκευή 5 Αυγούστου να ενισχύσουν την οικονομική μεταξύ των δύο κρατών μετά από μια τετράωρη συνάντηση, όπως αποκάλυψε κοινή δήλωση των δύο εθνών, την οποία επικαλείται δημοσίευμα του Reuters τη Κυριακής 7 Αυγούστου 2022.
Σοβαρές εξελίξεις
Υπάρχουν σοβαρές εξελίξεις σχετικά με το έργο που επιτελούν οι τουρκικές τράπεζες για τη ρωσική κάρτα Mir, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας, επικαλούμενο τις δηλώσεις Erdogan στο αεροπλάνο.
Αυτό είναι μια ανακούφιση τόσο για τους Ρώσους τουρίστες όσο και για την Τουρκία, δήλωσε στους δημοσιογράφους.
Οικονομική στήριξη
Η πληρωμή σε ρούβλια θα αποτελέσει πηγή οικονομικής στήριξης τόσο για τη Ρωσία όσο και για την Τουρκία, επισήμανε, προσθέτοντας ότι οι διοικητές των κεντρικών τραπεζών των δύο χωρών συναντήθηκαν επίσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Σότσι, Putin και Erdogan συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν τη μερική πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις φυσικού αερίου.
Ενώ η Τουρκία εξέφρασε την αντίθεσή της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, απέφυγε να συμμετάσχει στις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Ευρώπης στη Ρωσία.
Εισαγωγές ενέργειας
Συνέχισε επίσης να εισάγει ενέργεια από τη Ρωσία, η οποία παρείχε το ένα τέταρτο των εισαγωγών αργού πετρελαίου και περίπου το 45% των παραδόσεων φυσικού αερίου πέρυσι.
Η Ρωσία παρείχε επίσης την τόσο αναγκαία συναλλαγματική ρευστότητα στην Τουρκία μεταφέροντας δισεκατομμύρια δολάρια σε μια θυγατρική της Rosatom με έδρα την Τουρκία για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός πυρηνικού σταθμού στις ακτές της Μεσογείου.
Τι είναι το σύστημα Mir
Η Ρωσία δημιούργησε το Mir (στα ρωσικά σημαίνει «ειρήνη» ή «κόσμος») το 2014 λόγω των φόβων ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά των ρωσικών τραπεζών και επιχειρηματιών λόγω της προσάρτησης της Κριμαίας θα μπορούσαν να εμποδίσουν τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται με Mastercard και Visa.
Το Mir εισήχθη αργότερα σε ορισμένες ξένες χώρες όπου ταξιδεύουν και ζουν Ρώσοι.
Στο τέλος του 2021, ο αριθμός των καρτών Mir που εκδόθηκαν ανήλθε συνολικά σε 113,6 εκατομμύρια.
Συμφωνία για τη Συρία
Ως μέρος της συμφωνίας, η οποία θα αύξανε τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, της γεωργίας, της χρηματοδότησης και των κατασκευών και θα παρουσίαζε ένα φαινομενικά ενιαίο μέτωπο ενάντια στις «τρομοκρατικές οργανώσεις» στη Συρία, η Τουρκία συμφώνησε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο πληρώνει τη Ρωσία για το φυσικό αέριο.
Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία, η Τουρκία συμφώνησε να πληρώσει τη Ρωσία εν μέρει σε ρούβλια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Alexander Novak μετά τη συνάντηση.
Η προστασία από τις κυρώσεις και η συμφωνία για τα σιτηρά
Οι πληρωμές της Τουρκίας σε ρούβλια για το ρωσικό φυσικό αέριο θα προστατεύσει αυτές τις πληρωμές από κυρώσεις και θα μπορούσε να εξομαλύνει τα πράγματα με τη Μόσχα, η οποία διαφορετικά θα είχ για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στη Συρία.
Τον περασμένο μήνα, η Τουρκία βοήθησε επίσης στη σύναψη συμφωνίας για τη μεταφορά σιτηρών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ενισχύοντας περαιτέρω τους δεσμούς μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Συμμαχία με τον Bashar al-Assad και ανάσα για την οικονομία
Η Τουρκία έχει στο στόχαστρο το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και το παρακλάδι του, YPG —που εδώ και πολύ καιρό θεωρούνταν από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ τρομοκρατική ομάδα— η οποία έχει εκδηλώσει εξέγερση για δεκαετίες κατά της τουρκικής κυβέρνησης για την υποστήριξη των κουρδικών μειονοτήτων στην Τουρκία.
Η Ρωσία έχει ισχυρούς δεσμούς με τον Σύρο πρόεδρο Bashar al-Assad, ο οποίος ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος του εναέριου χώρου στη βόρεια Συρία.
Ανάσα για την οικονομία
Ο Erdogan που έχει μπροστά του εκλογές το επόμενο έτος, αντιμετωπίζει μια περίπλοκη κατάσταση, με την Τουρκία να βιώνει κατακόρυφα ετήσιο πληθωρισμό σχεδόν 80%.
Αυτή η οικονομική κρίση αναμφίβολα θα ενταθεί χωρίς τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών