Σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές στην ΕΥΠ, ωστόσο δεν πείθει
Αναπάντητα παραμένουν κρίσιμα ερωτήματα για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις εφαρμόζοντας αλλαγές στη λειτουργία της ΕΥΠ, οι οποίες ωστόσο δεν πείθουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η τροπολογία της κυβέρνησης για την ΕΥΠ δεν καταργεί τη διάταξη που προβλέπει ότι δεν έχει δικαίωμα όποιος παρακολουθείται να ενημερώνεται σχετικά μετά το πέρας της παρακολούθησης.
Το πολιτικό θερμόμετρο παραμένει στα ύψη, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Νίκο Ανδρουλάκη να διαμηνύει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και να ζητά να διαβιβαστεί ο φάκελος της υπόθεσης άμεσα στην Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι... παίζει καθυστερήσεις, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Ανδρουλάκης: Δεν εμπιστεύομαι τους υπουργούς - Να σταλεί ο φάκελος στην Επιτροπή Διαφάνειας
Λάβρος κατά της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εμφανίζεται με νέα δήλωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί ενημέρωση στο αυτί και ότι δεν εμπιστεύεται τους υπουργούς.
Κάνει λόγο για σκοτεινούς σκοπούς και ζητά να σταλεί ο φάκελος της παρακολούθησής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
Η δήλωση Ανδρουλάκη
Βάσει της εμπειρίας μου από τις αποστολές του Ευρωκοινοβουλίου σε χώρες, που οι κυβερνήσεις τους χρησιμοποιούν τέτοιες πρακτικές, συνηθίζεται να εμφανίζεται το θύμα ως θύτης, μη συνεννοήσιμος, μη συνεργάσιμος και εχθρός εν τέλει της ασφάλειας του κράτους. Ο στόχος προφανής: να γίνουν ανεκτές από την κοινή γνώμη τέτοιες σκοτεινές μεθοδεύσεις.
Κύριε Μητσοτάκη, για να βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά.
Εσείς με παρακολουθούσατε παράνομα με την ΕΥΠ.
Εσείς καθυστερείτε την έρευνα για το κατασκοπευτικό «υπερόπλο» Predator στην Ελλάδα, με το οποίο έγινε απόπειρα παγίδευσης μου και θύμα του έπεσε ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.
Ως τώρα δεν έχει ελεγχθεί η εταιρεία, που φέρεται να σχετίζεται με αυτό.
Εσείς αποφεύγετε να απαντήσετε στη διαβολική σύμπτωση πως ελάχιστες ημέρες αφού ξεκίνησε η παρακολούθηση της ΕΥΠ, έγινε η επίθεση σε βάρος μου με το Predator.
Εσείς αποφεύγετε να δημοσιοποιήσετε ποιος είναι ο σοβαρός λόγος που με καθιστούσε εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο «εθνικό κίνδυνο» . Άραγε γιατί δεν ήμουν τα προηγούμενα 7 χρόνια ως Ευρωβουλευτής και πως αυτός ο «εθνικός κίνδυνος» ξεκινά με την υποψηφιότητα μου και παύει να υφίσταται λίγες μέρες μετά την εκλογή μου στην Προεδρία του Κινήματος;
Όλα αυτά είναι μία σατανική σύμπτωση ή ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής εξόντωσης;
Ξεκαθαρίζω σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να μπω σε προφορική συζήτηση με τις αρχές της ΕΥΠ, που λειτούργησαν παρά το Σύνταγμα και τους νόμους.
Δεν θα νομιμοποιήσω τις παράνομες πρακτικές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία, που δεν είναι ούτε νόμιμη ούτε ηθική.
Δεν έχω καμία εμπιστοσύνη στους Υπουργούς, που ισχυρίζονται ότι δεν συνεργάζομαι και δηλώνουν ταυτόχρονα ότι μπορεί να έχει καταστραφεί ο φάκελος της παρακολούθησής μου.
Είναι οι ίδιοι που δεν σεβάστηκαν το ελληνικό κοινοβούλιο και παραπλάνησαν τον ελληνικό λαό κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Δεν πρόκειται να δεχθώ ενημέρωση «στο αυτί».
Δεν πρόκειται να ανεχθώ «απώλεια» ή αλλοίωση στοιχείων.
Δεν θα παίξω το παιχνίδι της συνωμοσιολογίας με τις διαρροές για ξένες χώρες. Σας διέψευσαν εκθέτοντας σας οι Πρεσβείες της Αρμενίας και της Ουκρανίας.
Ζητώ να διαβιβαστεί αμέσως το σύνολο του φακέλου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας και να ενημερωθούν με τον πιο επίσημο τρόπο η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για τους λόγους της παράνομης και αντισυνταγματικής παρακολούθησής μου από την ΕΥΠ.
Αποδείξατε στην πράξη πόσο προσχηματικές ήταν οι εξαγγελίες σας για αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της ΕΥΠ φέρνοντας μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς διαβούλευση και διατηρώντας το στρεβλό καθεστώς υπαγωγής της Υπηρεσίας στο πρωθυπουργικό γραφείο και την διάταξη για μη ενημέρωση του παρακολουθούμενου για λόγους εθνικής ασφαλείας.
Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία.
Αναπάντητα ερωτήματα
Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη.
Η κυβέρνηση επιμένει ότι ο Ν. Ανδρουλάκης αρνείται να ενημερωθεί, ενώ το ΠΑΣΟΚ απαντά ότι η ενημέρωση πρέπει να είναι δημόσια και όχι κατ' ιδίαν, καθώς ένας απλό πολίτης που παρακολουθείται δεν θα έχει αυτό το προνόμιο.
Άλλο ένα ερώτημα που προκύπτει, όσον αφορά τις καταγγελίες για το παράνομο λογισμικό Predator, είναι γιατί η Αρχή Προστασίας Δεδομένων και η ΑΔΑΕ δεν προχώρησαν σε έλεγχο της εταιρείας Intellexa.
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κάλεσε τον Θανάση Κουκάκη στις 16/8
Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος κάλεσε τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη προκειμένου να λάβει ενημέρωση για τις καταγγελίες σχετικά με την παρακολούθησή του από την ΕΥΠ και την παγίδευση του κινητού του με το παράνομο λογισμικό Predator. Για την εξέλιξη ενημέρωσε ο ίδιος ο Θανάσης Κουκάκης με ανάρτησή του στο Twitter. Τον Απρίλιο ζητούσα να ενημερώσω για την παρακολούθηση μου τον προηγούμενο εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα και με παρέπεμπαν στην εισαγγελία πρωτοδικών. Ο νέος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ντογιάκος με κάλεσε να τον ενημερώσω στις 16 Αυγούστου. Ποτέ δεν είναι αργά. pic.twitter.com/lRZP3MdPyV — Thanasis Koukakis (@nasoskook) August 10, 2022
Αδ. Γεωργιάδης: Να μην ανακοινωθεί ο λόγος παρακολούθησης του Ν. Ανδρουλάκη
Εν τω μεταξύ, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ένας από τους ελάχιστους κορυφαίους υπουργούς που στήριξαν δημοσίως τον πρωθυπουργό, εξέφρασε την άποψη δεν πρέπει να δοθεί απάντηση στο ερώτημα για ποιον λόγο παρακολουθείτο ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΙ είπε οτι "αυτό που συνέβη είναι πολύ άσχημο, πολύ σοβαρό".
"Δεν πρόκειται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να βλάψουμε την πατρίδα. Τι θα πει αυτό; Χρειάζεται η Ελλάδα όπως και κάθε χώρα να εχει μυστικές υπηρεσίες; Χρειάζεται. Είναι δυνατό να έχουμε αξιόπιστες μυστικές υπηρεσίες, αν αυτά που αποφασίζουν οι μυστικές υπηρεσίες, ανακοινώνονται; Τότε να μην τις λέμε μυστικές υπηρεσίες, να τις λέμε φανερές".
Είπε επίσης πως αν ο πρωθυπουργός γνώριζε την παρακολούθηση, θα προέβαινε στις αλλαγές που έκανε χθες με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Καθυστερήσεις από Μητσοτάκη με αλλαγές στην ΕΥΠ
Σε μία προσπάθεια να κερδίσει χρόνο και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, ο πρωθυπουργός προχωρά σε αλλαγές στην ΕΥΠ, ωστόσο δεν πείθει.
Το βράδυ της Τρίτης, δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) για τις πρώτες αλλαγές.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι ο διορισμός του διοικητή της ΕΥΠ διενεργείται μετά από γνώμη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Κανονισμό της, και πως η υποχρέωση παροχής γνώμης σύμφωνα με την παρ. 1 καταλαμβάνει και τον υπηρετούντα κατά τη δημοσίευση της παρούσας Διοικητή κ. Θ.Δεμίρη. Επίσης προβλέπεται και η τελική έγκριση από τον Εισαγγελέα Εφετών, επιχειρήσεων παρακολούθησης επικοινωνιών, επιστολών κλπ. (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά την Π.Ν.Π.).
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προβλέπει επιπλέον δικλίδες ασφαλείας σε ό,τι αφορά τις νόμιμες επισυνδέσεις της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Υπενθυμίζεται ότι παρέμβαση για το σκάνδαλο υποκλοπών έκανε και η Κομισιόν.
Η παρέμβαση από Κομισιόν
Η υπόθεση των υποκλοπών έχει πλέον διεθνοποιηθεί, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δηλώνει ότι αναμένει από τις εθνικές αρχές των κρατών-μελών να εξετάσουν διεξοδικά υποθέσεις παρακολουθήσεων για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών, σύμφωνα με την εκπρόσωπο για θέματα εσωτερικών υποθέσεων, Ανίτα Χίπερ.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείσα σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων στην Ελλάδα, κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης της Επιτροπής προς τον Τύπο, η κυρία Χίπερ απάντησε τα εξής: «Γνωρίζουμε τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση μέσων παρακολούθησης από ορισμένες κυβερνήσεις. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε απόπειρα των υπηρεσιών εθνικής ασφάλειας να έχουν παράνομη πρόσβαση σε δεδομένα πολιτών, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων, αν επιβεβαιωθεί, είναι απαράδεκτη.
Τα κράτη-μέλη είναι αρμόδια να προστατεύουν την εθνική τους ασφάλεια και πρέπει να επιβλέπουν και να ελέγχουν τις υπηρεσίες ασφαλείας τους για να διασφαλίζουν ότι σέβονται πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό είναι απολύτως σημαντικό για τη διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και της ασφάλειας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας της έκφρασης.
Επίσης, η διερεύνηση τέτοιων θεμάτων είναι ευθύνη κάθε κράτους μέλους της ΕΕ και η Επιτροπή αναμένει από τις εθνικές αρχές να εξετάσουν διεξοδικά κάθε τέτοιου είδους ισχυρισμό για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών».
Τέλος, η εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε επαφή με όλα τα κράτη-μέλη για αυτό το ζήτημα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών