Η Λετονία περιλαμβάνεται από την Πέμπτη 11 Αυγούστου μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών χωρών που όρισαν τη Ρωσία ως «κράτος - τρομοκράτη», αφού η κοντινή Λιθουανία ήταν η πρώτη που τον Μάιο προχώρησε στην ίδια κίνηση.
Το κοινοβούλιο της Λετονίας έκανε τη σχετική δήλωση, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχει ο ισχυρισμός ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν αμάχους στη συνεχιζόμενη εισβολή στην Ουκρανία και προέτρεψε άλλες χώρες να ακολουθήσουν την πρακτική της
Από τη κοινοβούλιο των 100 εδρών, 67 βουλευτές ψήφισαν ναι, ενώ 16 απείχαν.
Σύμφωνα με την απόφαση, κατηγορούνται οι ρωσικές δυνάμεις ότι υιοθετούν πρακτικές «βασανιστηρίων κι και τον εκφοβισμού ως εργαλεία στις προσπάθειές της να αποθαρρύνουν τον ουκρανικό λαό και τις ένοπλες δυνάμεις από τις προσπάθειες αντίστασης και να παραλύσει τη λειτουργία του κράτους».
Έκδοση visa
Το κοινοβούλιο της Λετονίας «αναγνωρίζει ως τρομοκρατική τη βία της Ρωσίας κατά αμάχων κατά την επιδίωξη πολιτικών στόχων, αναγνωρίζει τη Ρωσία ως κράτος χορηγό της τρομοκρατίας και καλεί τις υπόλοιπες χώρες να εκφράσουν την ίδια άποψη».
Επιπλέον, η Λετονία έχει ακολουθώντας τη γειτονική Εσθονία για να διακπόψει όλες τις τουριστικές visas που εκδίδονται σε Ρώσους. Υπάρχουν αναφορές στο διαθνή τύπο ότι και η Εσθονία θα περάσει σύντομα νόμο για το χαρακτηρισμό της Ρωσίας ως κράτος τρομοκράτη.
Τα κράτη της πρώην ΕΣΣΔ
Οι χώρες της Βαλτικής και τα πρώην κράτη-δορυφόροι της Σοβιετικής Ένωσης βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της παρότρυνσης για αποστολές όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία, και μάλιστα έχουν λειτουργήσει ως διαμετακομιστικά κέντρα.
Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Φινλανδία προσπαθούν τώρα να πιέσουν για την απαγόρευση σε όλη την ΕΕ των μετακινήσεων Ρώσων, κάτι που οι επικριτές κύριως στη Γερμανία, ειδικά (η οποία φιλοξενεί μεγάλο πληθυσμό Ρώσων ομογενών) υποστηρίζουν ότι είναι άδικη συλλογική τιμωρία αθώων πολιτών.
Ρωσία: Οδυνηρά αντίμετρα
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova απάντησε, καταδικάζοντας την ψηφοφορία στο λετονικό κοινοβούλιο ως μέρος της αντιρωσικής «υστερίας».
Η Μόσχα έχει ορκιστεί αντίποινα, με έναν Ρώσο βουλευτή να λέει ότι θα εξαπολύσουν «αντιποιητικά μέτρα που θα δείξουν στη Λετονία τη θέση της και θα είναι αρκετά οδυνηρά».
Νωρίτερα στην εξάμηνη σύγκρουση στην Ουκρανία, η κυβέρνηση Biden άρχισε να χρησιμοποιεί τη λέξη «γενοκτονία» όταν μιλούσε για υποτιθέμενες ρωσικές θηριωδίες (αλλά πιο πρόσφατα σταμάτησε να χρησιμοποιεί τη συγκεκριμένη λέξη), αλλά μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί σε ορισμένες εκκλήσεις του Κογκρέσου να χαρακτηρίσει τη Ρωσία κράτος - τρομοκράτη.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών