Συνεχίζεται το θρίλερ με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου. Και τη στιγμή, που η Αθήνα επιμένει ότι οι πρόσφυγες βρίσκονται εκτός ελληνικής επικράτειας και η Τουρκία επιμένει ότι το έδαφος δεν ανήκει στη δικαιοδοσία της, δεκάδες άνθρωποι παραμένουν αβοήθητοι.
Η διεθνής ανησυχία εντείνεται, ενώ παρέμβαση έχει κάνει και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Μάλιστα, υπάρχουν και κάποιες αναφορές για θάνατο ενός 5χρονου κοριτσιού από δάγκωμα σκορπιού, ενώ ένα άλλο φέρεται να βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση από την ίδια αιτία. Η αλήθεια όμως είναι ότι τα κενά της υπόθεσης είναι πολλά, καθώς τα ξένα ΜΜΕ που ανέδειξαν το δράμα των προσφύγων, επικαλούνται μη επιβεβαιωμένες πηγές για πολλές από τις πληροφορίες που αναφέρουν. Με δεδομένη, όμως, την εργαλειοποίηση του προσφυγικού από την Τουρκία και τα μέσα που διαθέτει γι' αυτό το σκοπό, κάθε πληροφορία για όσα συμβαίνουν από την άλλη πλευρά, καταγράφεται με επιφύλαξη.
Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για άλλη μία σχεδιασμένη πρόκληση της Τουρκίας. Άλλωστε από την Παρασκευή είχαν (12/8/2022) είχε διαρρεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η Τουρκία ετοίμαζε ακόμα ένα «χτύπημα» τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, μέχρι στιγμής δεν έχει αναληφθεί καμία πρωτοβουλία για να παρασχεθεί βοήθεια στους πρόσφυγες ούτε για να μεταφερθούν σε ένα ασφαλές περιβάλλον. Οι άνθρωποι εκεί δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή ούτε σε καθαρό νερό.
Το ρεπορτάζ του Channel 4
To Channel 4 δημοσιεύει βίντεο από τη «νησίδα της Ελλάδας» όπως αναφέρει, όπου η Μπαϊντά, 27χρονη πρόσφυγας από τη Συρία, περιγράφει τα γεγονότα στον Έβρο.
«Είμαι εδώ σε ένα νησί ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία με 39 ακόμα άτομα. Μαζί μας είναι η γιαγιά μου 70 ετών, και μία έγκυος στον 8ο μήνα με συσπάσεις που φοβάμαι ότι θα γεννήσει εδώ. Η πεντάχρονη Μαρία πέθανε από το θανατηφόρο δάγκωμα σκορπιού. Δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τη βοηθήσω. Η μεγαλύτερη αδερφή της Αya, εννέα ετών, δαγκώθηκε από σκορπιό το ίδιο βράδυ. Το 9χρονο κορίτσι ψήνεται στον πυρετό. Φοβάμαι ότι δεν θα τα καταφέρει μέχρι το πρωί. Σας παρακαλώ βοηθήστε μας, έχω κουραστεί.
Τι θα συμβεί; Μπορεί όλοι να πεθάνουμε το πρωί. Το νησί είναι γεμάτο σκορπιούς και φίδια. Αυτή είναι η κόλαση επί της γης και κανείς δεν μας βοηθάει.
Οι Τούρκοι μας χώρισαν σε δύο ομάδες σαν να είμασταν ποδοσφαιρική ομάδα και μας πέταξαν σε αυτό το νησί. Είμαστε το παιχνίδι ανάμεσα σε δύο χώρες. Δεν μας θέλουν, δεν μας ακούν, δεν μας βοηθούν» λέει η ίδια.
As an EU citizen, a Greek and a father of a toddler, I’m deeply ashamed. Watch and share. #εβρος pic.twitter.com/7AFb2Auy1A
— Tassos Morfis (@TassosMorfis) August 13, 2022
Διεθνείς αντιδράσεις
Την ίδια στιγμή πληθαίνουν οι αντιδράσεις από ανθρωπιστικές οργανώσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και χιλιάδες ανθρώπους στα social media, οι οποίοι ζητούν από τον υπουργό Μετανάστευσης, Νότη Μηταράκη, να παρέμβει. Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και στα διεθνή ΜΜΕ ενώ το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησε από το ελληνικό κράτος να πραγματοποιήσει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης, καθώς και να παράσχει ιατρική υποστήριξη, πρόσβαση στην ελληνική επικράτεια τροφή και νερό.
Εκτός ελληνικής επικράτειας, οι πρόσφυγες
Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης, επισημαίνει ότι οι πρόσφυγες δεν βρίσκονται εντός ελληνικής επικράτειας και παραπέμπει στις ανακοινώσεις της Αστυνομίας ότι δεν εντοπίστηκε ανθρώπινη παρουσία και πως η Ελληνική Αστυνομία προέβη σε δύο ενημερώσεις των τουρκικών αρχών.
Όπως ανακοίνωσε @hellenicpolice για #εβρος έκανε αλλεπάλληλες έρευνες, καθώς και με κάθε πρόσφορο τεχνικό μέσο, χωρίς να εντοπιστεί ανθρώπινη παρουσία. Επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για σημείο εκτός ελληνικής επικράτειας. Άμεσα η ΕΛΑΣ προέβη σε δυο ενημερώσεις των Τουρκικών αρχών.
— Νότης Μηταράκης - Notis Mitarachi (@nmitarakis) August 14, 2022
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών