Η οικονομία της Ευρώπης οδεύει σε ύφεση, οι ΗΠΑ είναι σε «τεχνική ύφεση» και η Ρωσία αντέχει με ύφεση πέριξ του 4%
Η οικονομία της Ευρώπης οδεύει σε ύφεση, οι ΗΠΑ είναι σε «τεχνική ύφεση» και η Ρωσία αντέχει με ύφεση πέριξ του 4%.
Η αλήθεια είναι ότι τα μέτρα τα οποία ελήφθησαν για να πνίξουν τη ρωσική οικονομία της Ρωσίας λειτούργησαν με απροσδόκητο τρόπο, είχε σχολιάσει πρόσφατα ο κορυφαίος οικονομολόγος Paul Krugman, που προσθέτει πως η Δύση θα είναι, τελικά, αυτή που θα υποφέρει οικονομικά…
«Η Ρωσία δεν έχει πρόβλημα να πουλήσει πράγματα, έχει μεγάλο πρόβλημα να αγοράσει πράγματα» έγραψε ο Krugman σε άρθρο στους New York Times, σημειώνοντας ότι, παρόλο που τα δυτικά έθνη είναι προσηλωμένα στο να περιορίσουν τις ρωσικές εξαγωγές, οι ρωσικές εισαγωγές είναι που έχουν προκαλέσει όλεθρο στη Μόσχα.
Λειτούργησαν οι κυρώσεις;
Μετά τα τελευταία στοιχεία για τη ρωσική οικονομία, όπου παρατηρήθηκε συρρίκνωση το β' τρίμηνο του 2022- άνοιξε για ακόμα μία φορά η συζήτηση για το εάν η ρωσική οικονομία μπορεί να αντέξει το βάρος του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των κυρώσεων.
Φαίνεται, όμως, πως το «μοντέλο» στο οποίο στηρίζεται η ρωσική οικονομία αλλά και η ενέργεια, έχει στήσει ένα δίχτυ προστασίας από κάθε κρίση.
Σημειώνεται ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις στη Ρωσία είναι κρατικές ενώ στον αντίποδα οι μικρομεσαίες αποτελούν λιγότερο από το 25% το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτό το «μοντέλο», ενδεχομένως να περιορίζει την ανάπτυξη υπό κανονικές συνθήκες, αλλά «μονώνει» την οικονομία σε περιόδους κρίσης.
Η πορεία της ρωσικής οικονομίας
Η ρωσική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο, αν και ήταν λιγότερο απότομη από το 5% που ανέμεναν οι αναλυτές.
Την ίδια στιγμή, η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας αναμένει ότι η ύφεση θα βαθύνει τα επόμενα τρίμηνα, φτάνοντας στο χαμηλότερο σημείο της το α' εξάμηνο του 2023.
«Υπήρξαν ενδείξεις σταθεροποίησης σε πολλούς τομείς τους τελευταίους μήνες, αλλά δεν αναμένουμε ότι η ύφεση θα φτάσει στο κατώτερο σημείο έως το β' τρίμηνο του 2023 και πιστεύουμε ότι η οικονομία θα μείνει στάσιμη στην καλύτερη περίπτωση στη συνέχεια» δήλωσε ο Liam Peach από την Capital Economics, σύμφωνα με το CNBC.
«Η ύφεση θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερη, αλλά η κεντρική τράπεζα έλαβε άμεσα μέτρα για να αποτρέψει την επικράτηση μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης. Φαίνεται επίσης ότι η ανθεκτικότητα του ενεργειακού τομέα της Ρωσίας μείωσε τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων» συμπλήρωσε ο Peach.
Δεν επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις περί κατάρρευσης
Στις 24 Αυγούστου θα συμπληρωθούν έξι μήνες διεθνών κυρώσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι στη Ρωσία έχουν επιβληθεί περισσότερες από 11.000 κυρώσεις.
Αν και πολλοί οικονομολόγοι εστιάζουν στις μακροπρόθεσμες διαρθρωτικές απειλές στη ρωσική οικονομία -τις οποίες κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν- η άμεση κατάρρευση που προέβλεπαν ορισμένοι δεν έχει έρθει.
«Παρά την επίθεση των κυρώσεων και τις αρνητικές προβλέψεις, η οικονομία της Ρωσίας δεν έχει καταρρεύσει και -παρά την κατά 5%-6% συρρίκνωση το 2022- δεν κινδυνεύει να καταρρεύσει ή να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε μορφή οικονομικής ή χρηματοπιστωτικής κρίσης» δήλωσε ο Chris Weafer από τη Macro-Advisory.
«Ωστόσο, αντιμετωπίζει 5 έως 7 τρίμηνα χαμηλής μονοψήφιας υποχώρησης και μια σειρά προκλήσεων, που -εάν δεν αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά- θα διατηρήσουν την ανάπτυξη κοντά σε στασιμότητα για πολλά χρόνια» επισημαίνει ο ίδιος.
Η Macro-Advisory εκτιμά ότι το ρωσικό κράτος αποτελεί το περισσότερο από το 60% του ΑΕΠ, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν λιγότερο από το 25%. Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυτή η διαφορά περιορίζει την ανάπτυξη υπό κανονικές συνθήκες, αλλά την ίδια στιγμή απομονώνει την οικονομία σε περιόδους κρίσης.
«Η κυβέρνηση, οι εταιρείες και οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει σε οικονομικές κρίσεις (αυτή είναι η πέμπτη από το 1991) και οι δομές στήριξης -για τους εργοδότες και την κοινωνία- είναι καλά αναπτυγμένες»επισημαίνει ο Weafer.
Εν τω μεταξύ, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη, έχοντας υποχωρήσει απότομα τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, έχει επιστρέψει στους μακροπρόθεσμους μέσους όρους τόσο για τη μεταποίηση όσο και για τις υπηρεσίες.
Πώς λειτουργούν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις
Το ερώτημα που χρήζει απάντησης είναι πως οι κυρώσεις θα λειτουργήσουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μπουν τροχοπέδη στα σχέδια του Putin, χωρίς οι πολίτες αλλά και η οικονομία της ΕΕ να πληρώσουν δυνσανάλογο τίμημα.
Σύμφωνα με εργασία του Olivier Blanchard, πρώην επικεφαλής οικονομολόγο του ΔΝΤ και του Jean Pisani-Ferry που περιγράφουν τις τρεις προκλήσεις – ερωτήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η ΕΕ είναι τα εξής:
Πρώτον, «πώς να χρησιμοποιηθούν καλύτερα οι κυρώσεις για να αποτραπεί η Ρωσία, περιορίζοντας ταυτόχρονα τις δυσμενείς επιπτώσεις για την οικονομία της ΕΕ».
Δεύτερον, πώς να αντιμετωπιστούν οι μειώσεις στα πραγματικά εισοδήματα, που έρχονται ως αποτέλεσμα της αύξησης του κόστους της ενεργειακής εξάρτησης.
Και τρίτον, πώς να γίνει η διαχείριση του αυξανόμενου πληθωρισμού που επιδεινώνεται από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τροφίμων, αλλά είχε ξεκινήσει στην μετά – Covid».
Αυξήσεις σοκ 60% βλέπει η Gazprom στο φυσικό αέριο
Η Gazprom δεν αποκλείει οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη τον χειμώνα να αυξηθούν πάνω από το ρεκόρ των 4.000 δολαρίων ανά 1.000 κυβικά μέτρα.
"Αυτή τη στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν ξεπεράσει τα 2.500 δολάρια.
Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις, εάν συνεχιστεί η τάση, οι τιμές θα ξεπεράσουν τα 4.000 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα το χειμώνα", δήλωσε η Gazprom.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άμεση τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη στο χρηματιστήριο ICE του Λονδίνου ξεπέρασε τα 2.450 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα για πρώτη φορά από τις 8 Μαρτίου.
Η Gazprom ανέφερε ότι σε διάστημα 7,5 μηνών του 2022, μείωσε τις εξαγωγές φυσικού αερίου σε χώρες εκτός κοινοπολιτείας κατά 36,2% στα 78,5 δισ. κυβικά μέτρα.
Δύσκολος ο χειμώνας
Πολλοί αναλυτές έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για δύσκολο χειμώνα λόγω του κόστους της ενέργειας.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει σοκ στις τιμές ενέργειας, με το κόστος του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας να ανέρχεται πλέον σε επίπεδα ρεκόρ.
Το ράλι τιμών εκτυλίσσεται παρά το γεγονός ότι είναι ακόμα καλοκαίρι, γεγονός το οποίο συνεπάγεται χαμηλή ζήτηση, κάτι που αποτελεί οιωνό για έναν δύσκολο χειμώνα.
«Οι τιμές αυξάνονται για τους καταναλωτές τη στιγμή που το κόστος όλων των αγαθών -από το φαγητό έως τις μεταφορές- σημειώνει αύξηση, κάτι που προκαλεί πονοκέφαλο στους πολιτικούς που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη στήριξη των πολιτών για την ενεργειακή μετάβαση», επισημαίνεται χαρακτηριστικά από το Bloomberg.
Η Ευρώπη πληρώνει την γερμανική απληστία για φθηνό φυσικό αέριο - Να το θυμόνται στην Ελλάδα...
Η ενεργειακή κρίση φαίνεται να αλλάζει τα δεδομένα «καλών» και «κακών» μαθητών στην Ευρώπη, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Zeit, η οποία υπενθυμίζει μία ρητορική που «αρέσκονταν» να χρησιμοποιούν οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «ο υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble είχε κατηγορήσει τότε την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία ότι ζούσαν πέραν των δυνατοτήτων τους.
Ταυτόχρονα, η γερμανική κυβέρνηση συμβούλεψε επανειλημμένα τις χώρες αυτές να "κάνουν τα μαθήματά τους".
Αυτή η ρητορική δεν έχει ξεχαστεί μέχρι σήμερα σε Αθήνα, Μαδρίτη, Λισαβόνα και Παρίσι.
Τώρα ωστόσο, είναι οι Γερμανοί αυτοί που δεν έχουν κάνει τα μαθήματά τους.
Η απληστία για φθηνό φυσικό αέριο, όπως θεωρούν πολλοί, έχει πλουτίσει τη γερμανική βιομηχανία, καθιστώντας παράλληλα την Ευρώπη εκβιάσιμη», αναφέρει η Die Zeit
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών