Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tριγμοί στη Wall Street, επιστρέφει ο φόβος για μεγάλη αύξηση επιτοκίων – Στο -2,14% ο S&P 500, o Nasdaq -2,55%

Tριγμοί στη Wall Street, επιστρέφει ο φόβος για μεγάλη αύξηση επιτοκίων – Στο -2,14% ο S&P 500, o Nasdaq -2,55%
Πτώση στη Wall Street...

Ισχυρή πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες της Wall Street τη Δευτέρα 22 Αυγούστου, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις αποφάσεις που αναμένεται να λάβει η Fed, προκειμένου να καταφέρει να τιθασεύσει τις πληθωριστικές πιέσεις.
Οι μετέχοντες στην αγορά αναμένουν πως την τρέχουσα εβδομάδα η μεταβλητότητα θα είναι έντονη, δεδομένου ότι επίκειται η συνάντηση των κεντρικών τραπεζιτών επ’ αφορμή του ετήσιου οικονομικού συμποσίου στο Jackson Hole. 
O Powell θα παρουσιάσει τι αναμένει να συμβεί σε μια οικονομία που μάχεται τον πληθωρισμό, ενώ επίσης, κάποιοι φοβούνται ότι οδεύει προς μια ύφεση.
Βέβαια, την τελευταία φορά που ρωτήθηκε για την πορεία της οικονομίας, δήλωσε ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί.
«Είναι πολύ δύσκολο να πει κανείς με σιγουριά, σε κανονικούς καιρούς, τι θα κάνει η οικονομία σε έξι ή 12 μήνες», δήλωσε ο Powell στις 27 Ιουλίου μετά το τέλος της τελευταίας συνεδρίασης πολιτικής της Fed.
«Δεν είναι φυσιολογικές εποχές».
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται γύρω από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σαράντα χρόνων, παρά το γεγονός της επιβράδυνσης του τον προηγούμενο μήνα, οδηγώντας την Fed στη χρηματοδότηση συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης, υπολογίζοντας μία αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, μετά τις κινήσεις αύξησης κατά 75 μονάδες βάσης τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που έλαβαν μέρος σε μία δημοσκόπηση του Reuters (16-19 Αυγούστου) προέβλεψαν μία αύξηση των επιτοκίων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα τον επόμενο μήνα, με την πρόβλεψη τους να είναι ίδια με αυτή, που είχε καταγραφεί στην τελευταία δημοσκόπηση, αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 2,75%-3%.
Οι 18 από τους 94 οικονομολόγους που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση αναμένουν αύξηση των επιτοκίων από τη Fed κατά 75 μονάδες βάσης.
Τον προηγούμενο μήνα, ο πρόεδρος της Fed, Jerome Powell δήλωσε ότι «ενδεχόμενα να είναι απαραίτητη η επιβράδυνση του ρυθμού κάποιων αυξήσεων». 
Σε αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,91%, στις 33.063 μονάδες
Ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -2,14%, στις 4.137 μονάδες
Ο σύνθετος τεχνολογικός δείκτης Nasdaq υποχώρησε -2,55%, στις 12.381 μονάδες 
Καταγραφή_315.JPG
Στο ταμπλό, οι μετοχές της AMC σημειώνουν βουτιά 41,92%, στη σκιά της είδησης ότι η Cineworld, η οποία κατέχει την αλυσίδα κινηματογράφων στις ΗΠΑ, Regal Cinemas, εξετάζει το ενδεχόμενο να κηρύξει πτώχευση.
Στον αντίποδα, οι μετοχές της Signify Health κατέγραψαν άνοδο σχεδόν 32,2%, μετά το δημοσίευμα της Wall Street Journal που ανέφερε ότι η Amazon είναι μεταξύ πολλών εταιρειών που θα υποβάλλουν προσφορές για την εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης.  

Παράλληλα, ανοδική τροχιά ακολούθησαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, με το 10ετές να κινείται υψηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 3,02% και το 2ετές να σημειώνει άνοδο 12 μονάδων βάσης στο 3,33%.
Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού WTI υποχώρησε 0,6% στα 90,23 δολ./βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα για έκτη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 0,8% στα 1.748 δολ./oz. 

Πτώση στις ευρωαγορές

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκονται σήμερα (22/8/2022), τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Ειδικότερα:
Ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη υποχώρησε κατά 2,32%, στις 13.230 μονάδες
Ο δείκτης FTSE στο Λονδίνο κατέγραψε απώλειες 0,22% στις 7.533 μονάδες
Ο δείκτης CAC στο Παρίσι υποχώρησε στις 6.378 μονάδες έπειτα από πτώση 1,8%
Ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο έπεσε 1,64% στις 22.165 μονάδες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης