«Ευτυχισμένη Ημέρα Νίκης»: Με αυτές τις λέξεις αρχίζει το tweet του Αρχηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM) στη Σμύρνη, που συνεχίζει ως εξής: «Σήμερα συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την ανεξαρτησία της Τουρκίας. Συμμετέχουμε με τους Τούρκους συμμάχους μας σε όλο το ΝΑΤΟ και πέραν αυτού για να γιορτάσουμε τη Νίκη τους και την Ημέρα των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων».
Το διάβημα της ΕλλάδαςZAFER BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN / HAPPY VICTORY DAY ??
— NATO Allied Land Command (@LANDCMD) August 30, 2022
Today is the 100th Anniversary of Turkish Independence. We join our Turkish allies across NATO& beyond in celebration of their Victory and Turkish Armed Forces Day ??@tcsavunma pic.twitter.com/Q8DpGXEoN9
Σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με το διάβημα διαμαρτυρίας αναφέρεται: «Στη συνέχεια ανάρτησης του Νατοϊκού Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων, το οποίο εδρεύει στη Σμύρνη, αναφορικά με ημέρα τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ προέβη σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας προς τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, τονίζοντας ότι η εν λόγω ανάρτηση πέρα από άτοπη είναι και απαράδεκτη.
Παράλληλα, οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές στο ΝΑΤΟ θα προβούν σε ανάλογη παράσταση στο Ανώτατο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ (SHAPE), στο οποίο υπάγεται και το Στρατηγείο των Χερσαίων Δυνάμεων».
Τι γιορτάζει η Τουρκία
Στις 30 Αυγούστου, η Τουρκία γιορτάζει την «Ημέρα της Νίκης», με την οποία τιμά τη νίκη του τουρκικού στρατού επί των ελληνικών δυνάμεων στη μάχη που διεξήχθη το 1922 στο Ντουμπλουπινάρ, κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ της Μικράς Ασίας, με συντριπτική ήττα του ελληνικού στρατού.
H τουρκική προκλητικότητα και το ΝΑΤΟ
Δεδομένης της έντονης κλιμάκωσης της τουρκικής προκλητικότητας, την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας από την Τουρκία αλλά και τις απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, κατά της Ελλάδας με αφορμή την «Ημέρα Νίκης», η στάση του ΝΑΤΟ φέρνει σε δυσχερή θέση την ελληνική πλευρά.
Το ΝΑΤΟ όχι μόνο αρνείται να λάβει θέση στην ελληνοτουρκική διαμάχη, αλλά με τη στάση του δίνει πλεονέκτημα στην Τουρκία.
Από την εκλογή του έως και σήμερα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg, επιχειρεί να τηρήσει ίσες αποστάσεις, ακόμα και όταν η Τουρκία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και έχει κηρύξει casus belli (αιτία πολέμου) εναντίον της Ελλάδας, την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο.
Τόσο κατά τη διάρκεια των γεγονότων στον Έβρο το 2020, όταν χιλιάδες μετανάστες καθοδηγούμενοι από την Τουρκία είχε συγκεντρωθεί στα σύνορα, όσο και την περίοδο που το Oruc Reis έπλεε ενός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ο Stoltenberg έπαιζε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Ακόμα όταν η Τουρκία είχε θέσει βέτο για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ο Stoltenberg ήταν πολύ... μετρημένος στα λόγια του.
Σχόλια αναγνωστών