Διάφοροι κύκλοι της αγοράς αποδίδουν αυτά τα σενάρια σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει το απαξιωμένο ελληνικό χρηματιστήριο
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας δεν ενδιαφέρεται να πουλήσει σε αυτές τις χαμηλές τιμές και διάφοροι κύκλοι της αγοράς αποδίδουν αυτά τα σενάρια σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να τονώσει το απαξιωμένο ελληνικό χρηματιστήριο.
Συν τοις άλλοις η παρουσία Αράβων δεν διασφαλίζει στο ελάχιστο την Εθνική Τράπεζα, καθώς η τράπεζα δεν έχει ανάγκη από έναν μεγαλομέτοχο αλλά από πλήθος ξένων και Ελλήνων επενδυτών που θα τονώσουν το free float, τη διασπορά μετοχών.
Η Εθνική Τράπεζα δεν έχει ανάγκη κεφάλαια Αράβων.
Ήδη κατέχει 5,9 δισ. κεφάλαια.
Αλλά χρειάζεται μια πολυμετοχική σύνθεση.
Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται να ξεπουληθεί δήθεν σε Άραβες που θα φέρουν ανάπτυξη, αλλά χρειάζεται απλά να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσης και ανάκαμψης που έχει εκπονήσει.
Να σημειωθεί ότι το ΤΧΣ κατέχει το 40,3% της εθνικής τράπεζας και η προοπτική είναι να μειώσει το ποσοστό αυτό στο 5% με 10% σε βάθος 2,5 ετών.
Τα σενάρια των Σαουδαράβων
Σύμφωνα με το τελευταίο σενάριο, έχει υπάρξει επισήμως ενδιαφέρον για την απόκτηση του 20% της Εθνικής Τράπεζας στο ΤΧΣ, από τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman.
Ήδη το ΤΧΣ βρίσκεται στην τελική φάση για την πρόσληψη του συμβούλου που θα χαράξει τη στρατηγική αποεπένδυσης από τις τράπεζες, ενώ η επίσημη εκδήλωση ενδιαφέροντος από την πλευρά του Mohammed bin Salman προϋποθέτει την παράλληλη εκκίνηση της διαδικασίας πρόσληψης συμβούλου διάθεσης.
Σημειώνεται ότι τον τελικό λόγο έχει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο με βάση τον νόμο παρέχει τη γνώμη του προς το ΤΧΣ βάσει καταλόγου τουλάχιστον 3 υποψηφίων συμβούλων (short list), τον οποίο του υποβάλλει το Ταμείο.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών