ΑΓΟΡΑ: Η πτώση ήταν δυνατή και θα λέγαμε πως έκανε θόρυβο. Οι επενδυτές ανησυχούν εκ νέου και δεν θέλουν να αναλάβουν ρίσκο. Όχι μόνο για ελληνικές μετοχές. Όλα υποχωρούσαν σήμερα. Το ΧΑ δεν μπόρεσε να διαφοροποιηθεί αν και θα λέγαμε πως προσπάθησε. Βγήκαν αρκετά χαρτιά και ειδικά προς το τέλος. Ο τζίρος στα 71 εκατ. ευρώ, δεν μπορούμε να το πούμε και λίγο. Στις 843,17 μονάδες και στο -1,54% ο Γ.Δ. με τις τράπεζες να χάνουν 1,91%.
Δεν χρειάζεται να σας πούμε που έχει πάει η επενδυτική ψυχολογία. Τα χαρτιά «έκαιγαν» σήμερα και όλοι ήθελαν να τα πετάξουν. Πολλά βαριά χαρτιά είχαν απώλειες πάνω από 2%. Κρατήθηκε ο Σαράντης που χθες έγραψε νέο χαμηλό 30 μηνών και ο ΟΠΑΠ. Θα περιμέναμε καλύτερη κίνηση από μετοχές με καλά αποτελέσματα, αλλά ίσως επειδή τα κέρδη για κάποιες ήταν υψηλά, να θέλησαν οι επενδυτές να τα κλειδώσουν και να αυξήσουν τη ρευστότητα.
ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ενδοσυνεδριακά προσπάθησαν αλλά τελικά όλες έκλεισαν με απώλειες. Οι μεγαλύτερες για τη Eurobank οι μικρότερες για την Πειραιώς.
MOTOR OIL: Δεν ήταν και μεγάλες οι συναλλαγές, αν εξαιρεθεί το πακέτο που έγινε, αλλά έχασε σημαντικό ποσοστό η μετοχή. Φανταστείτε δηλαδή να μην είχε βγάλει και τέτοια κέρδη! Στο -2,60% και στα 18,35 ευρώ. Βέβαια, όσοι την έπιασαν από χαμηλά την κίνηση έχουν μεγάλη άνοδο σε σύγκριση με άλλες μετοχές του FTSE 25.
ΕΛΠΕ: Ανοίγει ο δρόμος για το έκτακτο μέρισμα, αφού έπεσαν οι υπογραφές για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών. Με οριακές απώλειες 0,15% η μετοχή.
ΤΙΤΑΝ: Στα μέσα Αυγούστου είχε επιχειρήσει να σπάσει προς τα πάνω το πλαγιοκαθοδικό κανάλι εντός του οποίου κινείται εδώ και μήνες, αλλά το γενικότερο κλίμα στις αγορές έβαλε φρένο στις προσπάθειες. Έτσι γύρισε ξανά μέσα και πλέον βρίσκεται σημαντικά κάτω από τα 12 ευρώ. Συγκεκριμένα έκλεισε στα 11,66 ευρώ με απώλειες 1,85%.
JUMBO: Δυνατή πίεση στη μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις (4 συνεχόμενες πτωτικές) αλλά η τιμή παραμένει πάνω από το ανώτατο όριο για αγορά ιδίων μετοχών, ενώ είμαστε και στην «κλειστή περίοδο». Τώρα βέβαια για την κλειστή περίοδο, παρά τα όσα έχει πει πριν κάποιους μήνες η Επ.Κεφαλαιαγοράς βλέπουμε εταιρείες να κάνουν ό,τι θέλουν. Δεν αναφερόμαστε στη συγκεκριμένη, αφού έτσι κι αλλιώς δεν αγοράζει, αλλά γενικά. Θα επανέλθουμε όμως γιατί το ψάχνουμε.
ABΑΞ: Έχουμε μία σημαντική μετοχική αλλαγή στην εταιρεία με τον Χρήστο Ιωάννου να αποκτά άμεσα και έμμεσα ποσοστό οριακά κάτω από 33,33%, άρα δεν κάνει δημόσια πρόταση. Έχουμε την εταιρεία Ioannou & Paraskevaides να πουλάει το σύνολο των μετοχών που είχε και σε ποσοστό 22,041%. Ωστόσο, η τελευταία ενημέρωση ήταν πως είχε ποσοστό 23,77%. Είχε πριν λίγους μήνες γίνει ένα πακέτο και είχε πουλήσει η εταιρεία χωρίς να το ανακοινώσει καθώς δεν ήταν πάνω από 3% και δεν είναι υπόχρεο πρόσωπο ουσιαστικά βάση της νομοθεσίας. Για να δούμε θα σημάνει αυτή η αλλαγή για την πορεία της μετοχής.
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ: Τα πέταγαν τα χαρτιά σε κάποιες μετοχές και δε χρειάζονταν και πολλά για να πάνε σημαντικά κάτω. Βλέπετε, έπεσε και πάλι φόβος στις μετοχές. Όμως όπως συνολικά η αγορά μας, έτσι και πολλά μικρομεσαία είναι τσάμπα. Μπορεί βέβαια να γίνουν ακόμα πιο φθηνά αν επικρατήσει ο φόβος. Απώλειες 5,30% για Lavipharm, 3,39% για Αλουμύλ, 3,06% για Πλαστικά Θράκης, 3% για Fourlis, 2,72% για ΕΧΑΕ και 2,59% για Τεχνική Ολυμπιακή.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών