Κλιμάκωση της εμπρηστικής ρητορικής από τον Τούρκο πρόεδρο Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος απείλησε ευθέως την Ελλάδα για το θέμα των νησιών του Αιγίου.
«Ελλάδα, κοίταξε την ιστορία, γύρισε τον χρόνο πίσω, αν πάς πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ.
Ένα έχουμε να πούμε στην Ελλάδα: Θυμηθείτε τη Σμύρνη», τόνισε ο Erdogan στη μεγαλύτερη τεχνολογική εκδήλωση της Τουρκίας, Teknofest, στην επαρχία. της Σαμψούντας στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.
Απείλησε δε την Ελλάδα, λέγοντας ότι η «κατοχή» των νησιών του Αιγαίου από την Αθήνα «δεν μας δεσμεύει».
«Όταν έρθει η ώρα, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Όπως λέμε, μπορεί να έλθουμε ξαφνικά μία νύχτα», σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Η Ελλάδα δεν είναι σημαντική»
Εξάλλου ο Τούρκος στις 2/9 υποβάθμισε τη στρατηγική σημασία της Αθήνας λέγοντας πως η Ελλάδα δεν είναι σημαντική για το ΝΑΤΟ.
«Το ΝΑΤΟ είναι ισχυρό εάν η Τουρκία είναι παρούσα, το ΝΑΤΟ δεν είναι ισχυρό χωρίς την Τουρκία», είπε σε δημοσιογράφους μετά την προσευχή της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.
Οι αρνητικές δηλώσεις της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ για την Τουρκία δεν μπορούν να πλήξουν τους δεσμούς μεταξύ της Άγκυρας και της συμμαχίας, υπογράμμισε ο Erdogan.
«Η αρνητική προσέγγιση της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ δεν αποδυναμώνει τις σχέσεις Τουρκίας-ΝΑΤΟ», πρόσθεσε.
Η Ελλάδα ανάγκασε πρόσφατα το ΝΑΤΟ να αφαιρέσει ένα μήνυμα που συγχαίρει την «Ημέρα της Νίκης της Τουρκίας» στις 30 Αυγούστου, γράφει η Daily Sabah.
Υπενθυμίζεται, πως ο Erdogan επέκρινε την Ελλάδα για την παρενόχληση τουρκικών αεροσκαφών που εκτελούν αποστολές αναγνώρισης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντάς την «εχθρική πράξη».
«Η Ελλάδα αμφισβήτησε το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του αυξάνοντας την εχθρική της στάση, η οποία ξεκίνησε με την παρενόχληση του εναέριου χώρου και των αεροσκαφών μας και κλιμακώθηκε στο επίπεδο κλειδώματος’’ των ραντάρ S-300», είπε χαρακτηριστικά.
Η Τουρκία σχεδιάζει να υποβάλει στο ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του τα ημερολόγια ραντάρ που δείχνουν πώς ένα ελληνικό σύστημα αεράμυνας S-300 παρενόχλησε τουρκικά αεροσκάφη F-16 κατά τη διάρκεια της αποστολής στον διεθνή εναέριο χώρο, δήλωσαν τουρκικές πηγές.
Τουρκικά αεροσκάφη που συμμετείχαν σε αποστολές στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παρενοχλήθηκαν από το ρωσικής κατασκευής σύστημα αεράμυνας S-300 που σταθμεύει στο νησί της Κρήτης στις 23 Αυγούστου, γράφει η τουρκική εφημερίδα.
ΥΠΕΞ: Δεν ακολουθούμε την Τουρκία
Απάντηση στις απειλές του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan για τα νησιά του Αιγαίου έδωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του το Σάββατο (3/9/2022).
«H Ελλάδα δεν πρόκειται να ακολουθήσει την Τουρκία στον καθημερινό εξωφρενικό και πέρα από κάθε όριο κατήφορο δηλώσεων και απειλών.
Θα ενημερώσουμε άμεσα τους συμμάχους και τους εταίρους μας, για το περιεχόμενο των προκλητικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος δυναμιτίζει τη συνοχή της συμμαχίας μας σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη περίοδο», επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
«Ταυτόχρονα θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της θάλασσας, ως πυλώνας σταθερότητάς και ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή».
Πίεση σε ΝΑΤΟ
Οι μακροχρόνιες εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουν την πίεση στο ΝΑΤΟ ακριβώς τη στιγμή που η Ευρωατλαντική στρατιωτική συμμαχία πρέπει να συσπειρωθεί για να αντιμετωπίσει τους πολλαπλούς αποσταθεροποιητικούς παράγοντες που πυροδότησε ο συνεχιζόμενος πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναφέρει το Fox News.
Πριν από μια εβδομάδα, επικαλούμενο πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας, το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu ανέφερε ότι ελληνικοί πύραυλοι εδάφους-αέρος είχαν κλειδώσει τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 που εκτελούσαν αναγνωριστική αποστολή στον διεθνή εναέριο χώρο.
Έλληνες αξιωματούχοι απέρριψαν τον ισχυρισμό με δήλωση του υπουργείου Άμυνας λέγοντας ότι πέντε τουρκικά αεροσκάφη εμφανίστηκαν χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση για να συνοδεύσουν πτήση αμερικανικών βομβαρδιστικών B-52 μέσω μιας περιοχής που υπόκειται στον ελληνικό έλεγχο πτήσεων, ανέφερε το Fox News.
Το περιστατικό ήταν μόνο το τελευταίο σε μια σειρά ισχυρισμών της Τουρκίας και της ώθησης από την Ελλάδα που ώθησε και τις δύο χώρες να υποβάλουν καταγγελίες στο ΝΑΤΟ.
Ο Endy Zemenides, εκτελεστικός διευθυντής του Ελληνοαμερικανικού Συμβουλίου Ηγεσίας, παρομοίασε τη συμπεριφορά της Τουρκίας με αυτήν της Κίνας, η οποία έχει σαρωτικές αξιώσεις κυριαρχίας στη θάλασσα και τους φυσικούς της πόρους, σε ανταγωνισμό με γειτονικές χώρες συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν και του Βιετνάμ.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών