γράφει :
Η κα Ελένη Βρετού μπορεί να είχε παιδικό όνειρο να γίνει τραπεζίτισσα (παλαιότερα είχε δηλώσει ότι δεν είναι αυτοσκοπός να φτάσει πιο ψηλά) αλλά το όνειρό της τείνει να εξελιχθεί σε εφιάλτης καθώς οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank ανεβαίνουν μέρα με την ημέρα και μπορεί να ξεπεράσουν στο τέλος τα 750 εκατ. ευρώ.
Και αυτό διότι πέρα από την έκθεση της DBRS που καθορίζει την ζημιά από τις τιτλοποιήσεις (δείτε το σχετικό ρεπορτάζ του BN πατώντας εδώ) προκύπτει και μεγάλη τρύπα στα λειτουργικά έξοδα η οποία κινείται μεταξύ 100 και 150 εκατ. ευρώ.
Έτσι οι ανάγκες της τράπεζας δεδομένου ότι θα χρειαστεί και κεφάλαιο κίνησης μπορεί και να ξεπεράσουν τα 750 εκ ευρώ μέγεθος που είναι τουλάχιστον αστρονομικό.
Και την κατάσταση αυτή καλείται να διαχειριστεί η κα Ελένη Βρεττού που δεν έχει ποτέ διοικήσει Τραπεζικό ίδρυμα από τέτοια θέση και η θητεία της έληξε άδοξα στην Τράπεζα Πειραιώς πριν την παρέλευση τριών ετών, τρία χρόνια στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος που της δόθηκε να βρει δουλειά (πήγε ως γνωστόν στην Lamda) καθώς φαίνεται ότι η διοικητική της ικανότητα δεν είχε συναντήσει τις προσδοκίες της Τράπεζας.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου σε δόσεις
Βέβαια η κα Βρεττού τυγχάνει από ότι φαίνεται ιδιαίτερης στοργής καθώς όπως η ίδια έχει αναφέρει σε δημοσιογράφους και έχει γραφτεί στο παρελθόν μιλά τακτικότατα με εφοπλιστές και να συχνάζει στο Gaspar και το Papillion στο Ψυχικό και τα καλοκαίρια στη Celebrity πλέον Αντίπαρο.
Βέβαια εφοπλιστές πρόθυμοι να καλύψουν τις τεράστιες τρύπες της Τράπεζας Αττικής δεν φαίνεται να υπάρχουν.
Αυτό που υπάρχει στο τραπέζι είναι οι αυξήσεις κεφαλαίου σε δόσεις.
Ποιος όμως επενδυτής τρίτος θα μπει σε μια τράπεζα όταν η προηγούμενη δόση αύξησης κεφαλαίου θα είναι προπομπός της επόμενης χωρίς κανένας να ξέρει και τους όρους.
Το BN μόλις την περασμένη Παρασκευή αποκάλυψε τι συμβαίνει και με το Ellington και φαίνεται ότι στην περίπτωση της Αττικής το πάρτι διάλυσης ετών θα πληρωθεί από φορολογούμενους και ασφαλισμένους χωρίς μάλιστα να αποδοθούν ευθύνες σε αυτούς που οδήγησαν την Τράπεζα στο χείλος του γκρεμού.
Γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μετά την απίθανη θητεία Πανταλάκη αλλά και τις πρακτικές της Τράπεζας της Ελλάδος.
Θυμίζουμε άλλωστε τι είχε συμβεί και τι είχε αποκαλύψει το BN με το περίφημο πιστοποιητικό ελέγχου της KPMG το Μάιο του 2021 για τη χρήση 2020.
Τότε είχε εφευρεθεί το τρικ (με τις ευλογίες της ΤτΕ και την άσκηση πιέσεων προς την KPMG) ώστε να μην γίνει αναμόρφωση οικονομικών καταστάσεων προηγούμενων χρήσεων να γίνει λογιστικής εκτίμησης από την τράπεζα γεγονός που μετέβαλε τις προβλέψεις και εκτίναξε τις ζημίες.
Η θητεία Πανταλάκη
Στην ουσία τότε επιχείρησαν να συγκαλυφθούν προγενέστερες αμαρτίες και ευθύνες της διοίκησης Πανταλάκη θέτοντας σε κίνδυνο και την KPMG που προσπαθούσε να ισορροπήσει εν μέσω άσκησης πιέσεων αλλά και πιθανής τιμωρίας της λόγω καθυστέρησης παράδοσης πιστοποιητικού.
Δημιουργήθηκε όμως με ευθύνη της ΤτΕ το κακό προηγούμενο να κρύβονται ζημίες μέσω … λογιστικής εκτίμησης τότε ο κάθε ένας μπορεί να υποθέσει ότι και λοιπές τράπεζες έχουν ζημίες που τις κρύβουν με τέτοια τρικ.
Και αν εν τέλει αυτές οι περίφημες σύνθετες τιτλοποιήσεις που δεν μπορούσε να τις καταλάβει η KPMG αποδείχτηκε σήμερα ήταν μια καλοστημένη μηχανή απόκρυψης των τεράστιων ζημιών στην τράπεζα για τις οποίες σήμερα ήλθε ο λογαριασμός.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό αυτό που συμβαίνει χρόνια τώρα στην Αττικής ίσως και να μην έχει προηγούμενο και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί. Μπορεί επίσης να γίνει αντιληπτό ότι κανένας έμπειρος τραπεζίτης που έχει γνώση των πραγμάτων δεν θα έβαζε ούτε το χέρι ούτε το κεφάλι του στην φωτιά.
Ίσως γι αυτό προτιμήθηκε η κα Βρεττού που μπροστά στα παιδικά της όνειρα δεν υπολόγισε τον κίνδυνο η Τράπεζα Αττικής μετατρέπεται σε εφιάλτη χωρίς τέλος.
Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών