Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Νέες πολεμικές απειλές Erdogan κατά της Ελλάδας: Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα, ξαφνικά - Στήριξη σε Putin

Νέες πολεμικές απειλές Erdogan κατά της Ελλάδας: Μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα, ξαφνικά - Στήριξη σε Putin
Ο Τούρκος πρόεδρος τάχθηκε στο πλευρό της Ρωσίας όσον αφορά την ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα

(upd) Την απειλή για εισβολή στην Ελλάδα «εν μια νυκτί» επανέλαβε ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, συντηρώντας την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Τελείως ξαφνικά, μπορούμε να έρθουμε μια νύχτα» δήλωσε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις που έκανε λίγο πριν την αναχώρηση του για επίσημη επίσκεψη σε βαλκανικές χώρες. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από Τούρκο δημοσιογράφο σε σχέση με τους τουρκικούς ισχυρισμούς περί «κλειδώματος» τουρκικών μαχητικών F-16 από το ραντάρ του αντιαεροπορικού συστήματος S-300, δήλωσε ότι η Ελλάδα «υπολογίζει» τις δηλώσεις που έκανε προ ημερών, «αντιλαμβάνεται τις ευαισθησίες μας», σε αντίθετη περίπτωση, «μία νύχτα ξαφνικά, μπορεί να 'ρθουμε».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η φράση του Τούρκου προέδρου «θα έρθουμε ξαφνικά νύχτα», δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί στίχο τραγουδιού του 1974 και παραπέμπει στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις μία ημέρα πριν, χθες (5/9/2022), ο πρόεδρος της Τουρκίας είχε προχωρήσει σε άλλο ένα μπαράζ προκλητικών δηλώσεων αμφισβητώντας ευθέως την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου και υποστηρίζοντας πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να κάνει οτιδήποτε χρειαστεί όταν έρθει η ώρα, κάνοντας ξανά αναφορές στη Μικρασιατική Καταστροφή και το 1922.
«Έλληνες, κοιτάξτε την ιστορία, γυρίστε τον χρόνο πίσω, αν πάτε πολύ μακριά, το τίμημα θα είναι βαρύ.
Ένα έχουμε να τους πούμε: Θυμηθείτε τη Σμύρνη», είχε πει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Στήριξη σε Putin: Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν δίστασε να αναφερθεί και στην ενεργειακή κρίση που μαστίζει στην Ευρώπη, μόλις ένα 24ωρο αφού το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι ο Nord Stream 1 δεν θα επαναλειτουργήσει πλήρως, εάν η Δύση δεν άρει τις κυρώσεις που έχει επιβάλει στη Ρωσία.
Ο ίδιος απέδωσε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη στις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της Ρωσίας. «Η Ευρώπη θερίζει αυτά που έσπειρε. Η στάση της Ευρώπης έναντι του Putin και οι κυρώσεις τον οδήγησαν, είτε το θέλουμε είτε όχι, να πει: "Αν κάνετε έτσι, θα κάνω αυτό"», υποστήριξε.
«Ο Putin χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα που έχει στην κατοχή του, κατά πρώτο λόγο αυτά του φυσικου αερίου. Δεν το επιθυμούμε, όμως πιστεύω πως η Ευρώπη θα έχει σοβαρά προβλήματα αυτό το χειμώνα», πρόσθεσε ο Erdogan υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία, από την πλευρά της, δεν θα έχει «τέτοια προβλήματα».
Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Μόσχα όσο και με το Κίεβο. Μολονότι προμήθευσε στο Κίεβο μη επανδρωμένα στρατιωτικά αεροσκάφη, αρνήθηκε να συμμετάσχει στις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία μετά την έναρξη της επίθεσής της στην Ουκρανία.
Ο Τούρκος πρόεδρος είχε ανακοινώσει στις αρχές Αυγούστου μια συμφωνία για εν μέρει πληρωμή σε ρούβλια για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου στην Τουρκία. Σύμφωνα με αναλυτές, η συμφωνία θα επιτρέψει στη Ρωσία να συνεχίσει τις παραδόσεις στην Τουρκία μέσω του αγωγού αερίου TurkStream που διασχίζει τη Μαύρη Θάλασσα.
Το 2021 η Ρωσία εξασφάλισε περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών πετρελαίου της Τουρκίας και 45% των αγορών της φυσικού αερίου.

Παρέμβαση από Κομισιόν

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας προκάλεσε και την παρέμβαση της Κομισιόν, που επεσήμανε ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες.
«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών.
Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.
Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ» ανέφερε ο ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Peter Stano.

Στη διπλωματική οδό παραμένει η Ελλάδα

Στον αντίποδα, η Ελλάδα παραμένει στη διπλωματική οδό. Ειδικότερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, θα στείλει επιστολές σε όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, καθώς και στον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, στις εν λόγω επιστολές θα παρατίθενται αυτούσιες οι δηλώσεις των Τούρκων αξιωματούχων χωρίς να υπάρχει κάποιο σχόλιο, καθώς όπως αναφέρει η ελληνική πλευρά, είναι τόσο εξωτερικό το κείμενο των δηλώσεων αυτών που «παρέλκει οποιοσδήποτε σχολιασμός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης