Η Ρωσία δεν απορρίπτει τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία, αλλά η περαιτέρω καθυστέρηση τους από το Κίεβο θα περιπλέξει την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με τη Μόσχα, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1.
Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, τόνισε πως η Δύση ανησυχεί για τον ανταγωνισμό με Κίνα - Ρωσία και γι αυτό καταφεύγει στις κυρώσεις αλλά η Ευρώπη υποφέρει περισσότερο από την επιβολή τους.
Ο Lavrov σημείωσε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin μετέφερε τη θέση της Μόσχας κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Κρατική Δούμα και τους αρχηγούς των κομμάτων.
«Ο πρόεδρος είπε στους συμμετέχοντες στη συνάντηση ότι δεν αρνούμαστε τις διαπραγματεύσεις, αλλά όσοι το κάνουν θα πρέπει να καταλάβουν πως όσο περισσότερο αναβάλλουν αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο δύσκολο θα είναι για αυτούς να διαπραγματευτούν μαζί μας», είπε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, σύμφωνα με το Tass.
Ποιοι αρνούνται τις διαπραγματεύσεις
«Όσοι αρνούνται (τις διαπραγματεύσεις) θα πρέπει να καταλάβουν ότι όσο περισσότερο καθυστερούν αυτή τη διαδικασία, τόσο πιο δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση.
Υπάρχει ήδη ένα νέο ιστορικό παράδειγμα εδώ, όταν επιτεύχθηκε συμφωνία στην Κωνσταντινούπολη στα τέλη Μαρτίου, επιπλέον, βάσει των προτάσεων της ουκρανικής αντιπροσωπείας. Υποστηρίξαμε αυτήν την προσέγγιση. \Οι ίδιοι οι Ουκρανοί την εγκατέλειψαν. Μια προβοκάτσια έγινε στην Bucha δύο ημέρες αργότερα. Παρεμπιπτόντως, δεν μπορούμε ακόμη να λάβουμε τις πληροφορίες που ζητάμε από τους δυτικούς συναδέλφους μας», είπε ο Lavrov.
«Εκείνοι που αγανακτούσαν τόσο δυνατά και έριξαν όλη την ευθύνη στη Ρωσική Ομοσπονδία δεν μπορούν ακόμη να απαντήσουν στο ερώτημα εάν είναι δυνατόν να πουν τουλάχιστον τα ονόματα εκείνων των ανθρώπων που, σύμφωνα με αυτούς, βασανίστηκαν μέχρι θανάτου από τον ρωσικό στρατό», συνέχισε.
Ο ρόλος της Δύσης
«Τι γίνεται λοιπόν με τις διαπραγματεύσεις, ήδη λένε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να γίνουν μόνο μετά τη νίκη της Ουκρανίας.
Και τότε, όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα ουκρανικά εδάφη, θα είναι έτοιμοι να μιλήσουν, επιβάλλοντάς μας τους όρους τους. Και σε αυτό υποστηρίζονται ενεργά από το Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες.
Επομένως, εάν αυτή είναι η επιλογή τους, τότε ξέρουμε πώς μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έθεσε ο πρόεδρος στο πλαίσιο μιας ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης», υπογράμμισε ο επικεφαλής της ρωσικής εξωτερικής πολιτικής.
H Ευρώπη υποφέρει
«Στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήδη παραδέχονται ότι οι κυρώσεις δεν λειτουργούν και βλάπτουν περισσότερο τους δημιουργούς τους: ο πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών, ειδικά στην ενέργεια.
Πρώτα από όλα υποφέρει ο πληθυσμός», τόνισε.
Η Δύση προσπαθεί να εξαλείψει ισχυρούς ανταγωνιστές όπως η Ρωσία και η Κίνα με κυρώσεις, δήλωσε ο Lavrov στη συνέντευξή του.
«Ο φόβος του ανταγωνισμού διέπει όλα όσα πραγματοποιεί η Δύση. Οι κυρώσεις, για παράδειγμα, είναι μια σαφής προσπάθεια απομάκρυνσης ισχυρών ανταγωνιστών, και όχι μόνο της Ρωσίας και της Κίνας», είπε .
Σύμφωνα με τον ίδιο, «οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδιώκουν τον ίδιο στόχο, παρασύροντας την Ευρώπη στα παιχνίδια κυρώσεων».
«Οι Ευρωπαίοι υποφέρουν πολύ περισσότερο από αυτούς τους περιορισμούς από τους Αμερικανούς», είπε ο Lavrov.
Σχόλια αναγνωστών