Στα μέτρα που προτείνονται στο πλαίσιο της ΕΕ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνεται και η επιβολή ανώτατων ορίων τιμών στις αγορές φυσικού αερίου από όλες τις παραγωγές χώρες και όχι μόνο από τους Ρώσους.
Στόχος της πρότασης, σύμφωνα με τους εισηγητές της, είναι να αμβλυνθεί ο αντίκτυπος των λογαριασμών, διασφαλίζοντας μια ανάσα για τις επιχειρήσεις που στραγγαλίζονται από τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Η άνοδος, που ξεκίνησε πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενισχύθηκε ωστόσο από την παρατεταμένη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και από τη στρατηγική των περικοπών για το φυσικό αέριο που εφαρμόστηκε από τον Vladimir Putin μέσω του ρωσικού κρατικού γίγαντα πετρελαίου και φυσικού αερίου, Gazprom, γράφει η ιταλική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.
Ο Ιταλός απερχόμενος πρωθυπουργός Mario Draghi είναι πεπεισμένος ότι η μόνη λύση που μπορεί να μειώσει τις τιμές του φυσικού αερίου είναι ο προσδιορισμός ενός ευρωπαϊκού ανώτατου ορίου (το λεγόμενο ανώτατο όριο τιμής) που δεν θα περιορίζεται μόνο σε εκείνο που αγοράζεται από τη Μόσχα.
Και το Βέλγιο προτείνει επιβολή πλαφόν
Η εν λόγω πρόταση συζητήθηκε στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, όπου την ανέπτυξε ο Ιταλός υπουργός Ενέργειας, Roberto Cingolani, ωστόσο δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.
Εξάλλου και ο Βέλγος πρωθυπουργός Alexander De Croo παρεκκλίνει της επίσημης γραμμής των Βρυξελλών και προειδοποιεί κατά της μονομερούς δράση έναντι της Ρωσίας.
«Ειλικρινά δεν βλέπω άλλη επιλογή από το να κάνω παρεμβάσεις στην αγορά», είπε ο De Croo στο Bloomberg.
«Δεν έχουμε δεύτερη ευκαιρία να αποδείξουμε στα 450 εκατομμύρια των πολιτών της ΕΕ ότι παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας.
Αυτό που παρακολουθούμε σήμερα είναι μια τεράστια απομείωση της ευημερίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Πολιτικός στόχος
Συγκεκριμένα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Βελγίου ζητά την εισαγωγή ανώτατων ορίων τιμών σε όλες αγορές φυσικού αερίου και όχι μόνο στις ρωσικές εισαγωγές «επειδή ο Vladimir Putin είχε ήδη ανακοινώσει θα σταματήσει να πουλά φυσικό αέριο».
«Το ανώτατο όριο μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο είναι καθαρά πολιτικός στόχος», υπογράμμισε και ο υπουργός Ενέργειας του Βελγίου, προσθέτοντας ότι το Βέλγιο «δεν θα συμφωνήσει με αυτό το μέτρο», καθώς δεν «βλέπει κάποια προστιθέμενη αξία» σε αυτό.
Με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού με φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια αυτό το χειμώνα, ο De Croo προειδοποίησε ότι εάν κάποια ευρωπαϊκή χώρα βρεθεί σε κατάσταση να αντιμετωπίζει διακοπές στην παροχή ενέργειας (black out) θα είναι « τεράστιο πρόβλημα για όλους μας».
Μέτρα στην Ιταλία
Στα μέτρα που λαμβάνουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, όπως η ιταλική, είναι περαιτέρω στήριξη στις επιχειρήσεις, για τις οποίες η επέκταση των φορολογικών ελαφρύνσεων θα μπορούσε επομένως να φτάσει έως το τρίτο τρίμηνο για όσους καταναλώνουν ρεύμα και φυσικό αέριο, καθώς και για εταιρείες που διαθέτουν μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας διαθέσιμης ισχύος έως και άνω των 16,5 kW (και με αύξηση του κόστους ανά kWh μεταξύ 1ου τριμήνου 2019 και 1ου τριμήνου 2022 άνω του 30%) και για μη καταναλωτές αερίου υπό την προϋπόθεση ότι, και σε αυτήν την περίπτωση, έχουν υποστεί αύξηση στο κόστος του φυσικού αερίου κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο σύγκρισης που εξετάστηκε για τις άλλες εταιρείες.
Μετακύλιση του κόστους στη Γερμανία
Η γερμανική κυβέρνηση επιτρέπει στις εταιρείες φυσικού αερίου να μετακυλίουν μερίδιο υψηλότερου κόστους στους πελάτες, αλλά μέχρι στιγμής έχει αποφύγει την άμεση παρέμβαση, όπως το να τεθεί ανώτατο όριο τιμών.
Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης την περασμένη εβδομάδα προέτρεψαν το εκτελεστικό όργανο του μπλοκ να λάβει επείγοντα μέτρα για να περιορίσει την τιμή του φυσικού αερίου και να παράσχει ρευστότητα στις ενεργειακές εταιρείες που πλήττονται από την ανάγκη μεγάλων εγγυήσεων εξαιτίας της έκρηξης των τιμών.
Μείωση της κατανάλωσης
Οι υπουργοί σταμάτησαν να ζητούν υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.
Αντίθετα, οι χώρες λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να μειώσουν τη ζήτηση, από τη μείωση της θερμοκρασίας στις δημόσιες πισίνες έως την παροχή οικονομικών κινήτρων στα νοικοκυριά να σβήνουν τα φώτα.
Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι δεν θα προμηθεύει αέριο σε χώρες που έχουν υπογράψει τα ανώτατα όρια φυσικού αερίου και ορισμένοι ανησυχούν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τις περιορισμένες ροές που εξακολουθούν να πηγαίνουν στην Ευρώπη.
Ο γερμανός καγκελάριος Olaf Scholz δήλωσε το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022 ότι η χώρα είναι καλά προετοιμασμένη εάν η Ρωσία διακόψει εντελώς την παροχή φυσικού αερίου, αλλά πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό ισχύει, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η κρίση επιδεινώνεται σταθερά καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι περίπου τέσσερις φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από ένα χρόνο και η επικείμενη κρίση αφερεγγυότητας; σημαντικών εταιρειών θα μπορούσε να οδηγήσει τη γερμανική οικονομία, τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη, σε ύφεση.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών