Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 5,30 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δισεκ. αφαιρώντας τα κεφάλαια της αύξησης και την πώληση στρατηγικού ποσοστού της εταιρίας Διαχείρισης Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) - άθροισμα 2,6 δισ - προκύπτει ότι η πραγματική της αποτίμηση είναι πιο χάλια από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
Η ενίσχυση της ΔΕΗ για να ξεχωρίσει στην ενεργειακή αγορά, σκόνταψε στην ενεργειακή κρίση…
Αλλά αυτό είναι ψευδέστατο.
Η Ιταλική ENI π.χ. εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 41,5 δισεκ. και η μετοχή από τα 31 ευρώ υποχώρησε στα 23 ευρώ πτώση -25%.
Θα σκεφθούν ορισμένοι ότι η ΕΝΙ έχει και άλλες δραστηριότητες πέραν αυτών που έχει η ΔΕΗ αλλά το πλήγμα που δέχθηκε από την ενεργειακή κρίση ήταν επίσης πολύ μεγάλο.
Η ΔΕΗ από τα 9 ευρώ – δεν θα αναφέρουμε τα 10,5 ευρώ – έχει υποχωρήσει στα 5,30 ευρώ ή πτώση πάνω από 42%...
Εάν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος αγοράς ενέργειας θα εκτοξευθεί στο β΄ 6μηνο του 2022 – ήδη αυτό καταγράφεται – και δεν θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα δημιουργήσει νέο πλήγμα σε ταμείο και κεφάλαια…
Ήδη ορισμένοι ξένοι οίκοι στο Λονδίνο, έχουν ποντάρει στο δυσμενές σενάριο ότι η μετοχή της ΔΕΗ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να δει… τα 3,5 ευρώ που αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτίμηση 382 εκατ μετοχές Χ 3,5 ευρώ = 1,33 δισεκ. ευρώ από 2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Αν και δεν είμαστε οπαδοί μιας τόσο βίαιης πτώσης γιατί θα υπάρξουν και κρατικές ενισχύσεις στην ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης… εντούτοις οι αναφορές ορισμένων που εκτιμούν ότι θα δούμε την μετοχή της ΔΕΗ στα 3,5 ευρώ και εν μέσω πλάνου επαναγοράς μετοχών είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει…
Ως bankingnews δεν έχουμε ακόμη υιοθετήσει τα 3,5 ευρώ ως δίκαιη τιμή για την ΔΕΗ γιατί πρέπει να δούμε πόσο ρεαλιστικός είναι ο μηχανισμός αντιστάθμισης που έχει η ΔΕΗ ως προς το κόστος ενέργειας.
Η ΔΕΗ έως σήμερα όχι μόνο δεν κατάφερε να ξεχωρίσει αλλά διέψευσε και όσους αποδέχθηκαν τις υπερφίαλες τιμές των 10,5 ευρώ που είχε φθάσει η ΔΕΗ και ουδέποτε δικαιολογούσε.
Για μια ακόμη φορά το πείραμα της ΔΕΗ αποδείχθηκε αποτυχημένο και μην επαναπαμφθούμε ότι… η αιτία είναι η ενεργειακή κρίση.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να παραμένει ένας παθογενής – προβληματικός όμιλος παρά την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση ασημικών.
Εάν μάλιστα υπάρξει και πολιτική ανατροπή στις επερχόμενες εκλογές… το πείραμα της κυβέρνησης θα στεφθεί με αποτυχία… και ξανά οι επενδυτές και ο ελληνικός λαός θα πληρώσουν τα ενεργειακά πειράματα.
Το ρίσκο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων βρίσκεται στα κόκκινα…
Δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από την ΔΕΗ τους επόμενους μήνες μόνο αρνητικές εκπλήξεις, ακόμη και εάν υπάρξει άμεση ή έμμεση κρατική υποστήριξη.
Η ΔΕΗ έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, είναι μια μετοχή υψηλού ρίσκου και μεγάλων απωλειών για τους μετόχους…
Υποσημείωση
Ορισμένοι θέλουν την μετοχή της ΔΕΗ πολύ – πολύ χαμηλά… το αξιολογούμε και αυτό γιατί πρέπει να σταθμίζουμε και τα κίνητρα ορισμένων και αναφερόμαστε στο επιχειρηματικό τοπίο…που έχουν σχέδια...
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών