Στην εγχώρια αγορά ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η πολιτική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια αποτρέπουν το επενδυτικό ρίσκο ενώ οι όποιες αναλαμπές δεν έχουν διάρκεια και αποτελούν ευκαιρία για πωλήσεις
Eιδικότερα, ο τζίρος λίγο πριν το κλείσιμο βρισκόταν στα 40 εκατ. ευρώ ενώ στις δημοπρασίες έφτασε τα 114 εκατ. ευρώ ενώ ο όγκος από 17 εκατ. έκλεισε με 38 εκατ. τεμάχια.
Ο μεγαλύτερος τζίρος διακινήθηκε σε ΟΤΕ ( 13 εκατ. ευρώ ) και ΟΠΑΠ ( 12 εκατ.ευρώ ) ενώ όλες οι τράπεζες διπλασίασαν το όγκο στις δημοπρασίες.
Στις τράπεζες, ξεχώρισε η Eurobank η οποία έκλεισε στο υψηλό της ημέρας στις δημοπρασίες με κέρδη +2,44%, με αποτέλεσμα ο Τραπεζικός Δείκτης να κλείσει με θετικό πρόσημο ενώ στα μη τραπεζικά blue, η ΔΕΗ έκλεισε στα χαμηλά της ημέρας με απώλειες -3,77%.
Υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με την απόφαση του οίκου FTSE Russell στις 19/8 για τις αναδυόμενες αγορές, μεταφέρθηκαν στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (Large Cap), 11 ελληνικές εισηγμένες που βρίσκονταν στον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap), μία κίνηση που όπως είχε αποκαλύψει το BN είχε να κάνει με την διαγραφή των ρωσικών μετοχών.
Ειδικότερα, μετακόμισαν Alpha Bank, Eurobank, ΕΛΠΕ, Jumbo, Μotor Oil, Μυτιληναίος, Εθνική Τράπεζα, ΟΠΑΠ, Τράπεζα Πειραιώς, ΔΕΗ και Τέρνα Ενεργειακή.
Στον Mid Cap αναβαθμίστηκαν οι Aegean, ΕΥΔΑΠ, Autohellas, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΑΔΜΗΕ, Lamda, Quest, Σαράντης και Viohalco, που μέχρι τώρα ήταν στον Small Cap.
Στον Micro Cap εισέρχονται Μοτοδυναμική, Intrakat, Κρι-Κρι και Πλαστικά Θράκης και αφαιρείται λόγω αποτίμησης η Τράπεζα Αττικής.
Νωρίτερα, χωρίς κανένα ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η σημερινή τριπλή λήξη στις σειρές παραγώγων σε δείκτες και μετοχές για τον μήνα Σεπτέμβριο, με τον όγκο συναλλαγών να αυξάνεται μόλις με 1 εκατ. τεμάχια και τον τζίρο κατά 2 εκατ. ευρώ...
Η αβεβαιότητα αυξάνεται για ύφεση της οικονομίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη, λόγω των επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, στη μάχη για την τιθάσευση του υψηλού πληθωρισμού.
Εν τω μεταξύ, επιβεβαιώθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Αύγουστο 2022 στο 9,1%, σε ετήσια βάση ενώ στην Ελλάδα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο 11,2%, σύμφωνα με την Eurostat.
Στην εγχώρια αγορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα, η πολιτική κρίση και η γεωπολιτική αστάθεια αποτρέπουν το επενδυτικό ρίσκο ενώ οι όποιες αναλαμπές δεν έχουν διάρκεια και αποτελούν ευκαιρία για πωλήσεις.
Οι κατέχοντες μετοχές, τουλάχιστον κάποιοι εξ αυτών υποστηρίζουν ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα ανακάμψει… με προοπτική σε διάστημα 12 μηνών να έχει φθάσει στις 1.000 μονάδες να διασπάσει το προηγούμενη πολυετές υψηλό των 974 μονάδων.
Όλα αυτά είναι πολύ ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις αλλά απουσιάζει η λογική…
Ας προετοιμαστούμε για μεγάλη βουτιά σε χρηματιστήριο, οικονομία στην Ελλάδα και ας αφήσουμε την αισιοδοξία για το μέλλον.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, με τη διόρθωση να μην έχει τελειώσει, ενώ η διάσπαση της πρώτης στήριξης των 800 μονάδων οδηγεί στις 780 και 750 μονάδες.
Αναλυτικά, στις τράπεζες, στο υψηλό της ημέρας έκλεισε η Eurobank +2,44% και ακολούθησε η Εθνική +0,40% ενώ υποχώρησαν Alpha Bank -1,3% και Πειραιώς -0,25%.
Στα μη τραπεζικά blue chips, στα χαμηλά της ημέρας έκλεισαν ΔΕΗ -3,77%, ΕΥΔΑΠ -3,08% , Quest -2,73% ενώ ανοδικά ξεχώρισαν ΕΛΠΕ +2,37% και Jumbo +2,17%.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις στην ελληνική αγορά ομολόγων, με 10ετές ελληνικό ομόλογο στο 4,26% και το Ιταλικό 10ετές στο 4,08% και με το μεταξύ τους spread στις 18 μονάδες βάσης.
Η πιθανότητα για τα ελληνικά ομόλογα να ενεργοποιηθεί ο νέος μηχανισμός της ΕΚΤ είναι πλέον εντυπωσιακά υψηλός και θα αποτελέσει πολιτική και οικονομική ήττα για την Ελλάδα.
Πιθανή αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδος σε θετικές από Moody's, DBRS 16/9 χωρίς μεταβολή πιστοληπτικής ικανότητας
Σήμερα 16/9 το βράδυ, είναι προγραμματισμένες οι ανακοινώσεις της Moody’s και της DBRS για το Ελληνικό αξιόχρεο.
Με βάση νεότερες πληροφορίες ο κίνδυνος υποβάθμισης των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, δεν θα μεταβάλλουν τις αξιολογήσεις τους...αντιθέτως δεν αποκλείεται ένας εκ των δύο οίκων αξιολόγησης πιθανότατα η Moody’s να αναβαθμίσει τις προοπτικές από ουδέτερες σε θετικές.
Τόσο η Moody's όσο και η DBRS δεν θα αλλάξουν την αξιολόγηση τους και θα διατηρήσουν τις υφιστάμενες αξιολογήσεις τους ως προς την πιστοληπτική ικανότητα.
Να σημειωθεί πάντως ότι η Moody's έχει βάλει στο μικροσκόπιο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη βαθμολογία Ba3 από όλους τους οίκους αξιολόγησης με ουδέτερες προοπτικές ενώ η DBRS αξιολογεί την Ελλάδα σε BB High με ουδέτερες προοπτικές.
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στη σημερινή συνεδρίαση
Πτωτικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη -0,45% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο -1,17%.
Περί τις 11:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, ειδικότερα με Πειραιώς -2,79%, Alpha Bank -2,44%... και με το σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips σε αρνητικό πρόσημο, με ΔΕΗ -3,4%, Μυτιληναίος άνω του -2%-.. ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,74% και ο Γενικός Δείκτης στο -1,03%.
Στο κλείσιμο της συνεδρίασης με στηρίξεις από την Eurobank +2,44% ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,57%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,36% στις 836 μονάδες έχοντας υψηλό στις 838,43 μονάδες και χαμηλό τις 830,58 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών αυξήθηκε στις δημοπρασίες λόγω του rebalancing FTSE Russell,
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 114,4 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 3,18 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 37,9 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 26,07 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,18 εκατ. ευρώ και όγκου 1,59 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1,13 εκατ. τεμάχια αξίας 1,01 εκατ. ευρώ,.
Η Aegean 88χιλ. τεμάχια αξίας 446 χιλ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 202 χιλ. τεμάχια αξίας 361 χιλ. ευρώ, η ΕΥΔΑΠ 119 Χχιλ. τεμάχια αξίας 898 χιλ. ευρώ και η Αutohellas 47 χιλ. τεμάχια αξίας 458 χιλ. ευρώ.
Τα τεχνικά σημεία
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 836 μονάδες, με βασική την στήριξη των 800 μονάδων και ακολουθούν οι 780 μονάδες.
Η διάσπαση τους οδηγεί στις 750 και στις 680 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 850 μονάδες και ακολουθούν οι 865 μονάδες ( εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών), οι 880, οι 900, οι 920 και οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 557 μονάδων, με πρώτη αντίσταση τη ζώνη των 565 - 575 μονάδων, και ακολουθούν οι 590 - 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθεί η βασική στήριξη των 500 μονάδων, οι 480 και οι 450 μονάδες.
Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,26% - Στις 246 μονάδες το spread Ελλάδος - Γερμανίας
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 16/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, με την ανησυχία να παραμένει από την έκρηξη του πληθωρισμού, ενώ αυξάνονται οι φόβοι ότι οι επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων από τις Κεντρικές τράπεζες θα οδηγήσουν τις οικονομίες σε ύφεση.
Οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό, συνεχώς αναθεωρούνται επί τα χείρω....με τις Κεντρικές Τράπεζες να συνεχίζουν να αυξάνουν τα επιτόκια, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των ομολόγων σίγουρα θα πάρουν την ανιούσα.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,26% και το 10ετές ιταλικό 4,08% με το μεταξύ τους spread στις 18 μ.β.
Επιδείνωση καταγράφεται στην αμερικάνικη αγορά ομολόγων το 10ετές αμερικανικό ομόλογο στο 3,48% και το 2ετές στο 3,92% με την αντιστροφή της καμπύλης απόδοσης να παραμένει, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σημάδια ύφεσης
Τα ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας τείνουν να έχουν υψηλότερες αποδόσεις για να αντισταθμίσουν τους υψηλότερους κινδύνους που συνεπάγεται η αγορά τους.
Στην εγχώρια αγορά η κατάσταση έχει επιδεινωθεί και από την έκρηξη του πολιτικού ρίσκου η οποία αυξάνει τις πιθανότητες το 10ετές ομόλογο να φτάσει το 5% με 5,5% και υπό όρους και στο 6% αλλά και την ενεργοποίηση του νέου μηχανισμού της ΕΚΤ καθώς η απόκλιση στο spread με την Γερμανία έχει ξεκινήσει… με όριο τις 250 μονάδες βάσης.
Μια χώρα που χρειάζεται βοήθεια, επειδή κινδυνεύει να τεθεί εκτός αγορών λόγω επιδείνωσης των αποδόσεων στα ομόλογα θα πρέπει να προσφύγει σε αυτό τον μηχανισμό που θέτει 4 όρους, 4 μνημονιακούς όρους…
Προφανώς για όποια χώρα προσφύγει σε ένα τέτοιο μηχανισμό θα θεωρείται στίγμα… θα χαρακτηριστεί αποτυχημένη χώρα…
Οι κερδοσκόποι λοιπόν… θα θελήσουν να τεστάρουν τον μηχανισμό της ΕΚΤ… χτυπώντας τους συνήθεις ύποπτους δηλαδή την Ελλάδα και την Ιταλία, τις δυο πιο αδύναμες οικονομίες λόγω χρέους και δημοσιονομικών ελλειμμάτων…ενώ αντιμετωπίζουν και ένα άλλο κίνδυνο… τον πολιτικό κίνδυνο.
Στην Ιταλία, οι δεξιές δυνάμεις σε συνεργασία με τα εθνικιστικά κόμματα θα κυβερνήσουν μετά τις εκλογές στις 25 Σεπτεμβρίου 2022 όπου θα υπάρξει κύμα ανατροπών στην Δύση ενώ στην Ελλάδα, μπορεί οι εκλογές να αργούν, πάνε για Ιούνιο 2023, ωστόσο οι επενδυτές αρχίζουν να αναλύουν το απόλυτα υπαρκτό σενάριο όπου η Νέα Δημοκρατία ούτε στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση, ούτε στην δεύτερη εκλογική αναμέτρηση δεν έχει αυτοδυναμία.
Πόσο ρεαλιστικό είναι η μετοχή της ΔΕΗ να βρεθεί στα 3,5 ευρώ ή πτώση -61% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ
Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται στα 5,30 ευρώ με την κεφαλαιοποίηση στα 2 δισεκ. αφαιρώντας τα κεφάλαια της αύξησης και την πώληση στρατηγικού ποσοστού της εταιρίας Διαχείρισης Δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) - άθροισμα 2,6 δισ - προκύπτει ότι η πραγματική της αποτίμηση είναι πιο χάλια από την εποχή ΣΥΡΙΖΑ.
Η ενίσχυση της ΔΕΗ για να ξεχωρίσει στην ενεργειακή αγορά, σκόνταψε στην ενεργειακή κρίση…
Αλλά αυτό είναι ψευδέστατο.
Η Ιταλική ENI π.χ. εμφανίζει χρηματιστηριακή αξία 41,5 δισεκ. και η μετοχή από τα 31 ευρώ υποχώρησε στα 23 ευρώ πτώση -25%.
Θα σκεφθούν ορισμένοι ότι η ΕΝΙ έχει και άλλες δραστηριότητες πέραν αυτών που έχει η ΔΕΗ αλλά το πλήγμα που δέχθηκε από την ενεργειακή κρίση ήταν επίσης πολύ μεγάλο.
Η ΔΕΗ από τα 9 ευρώ – δεν θα αναφέρουμε τα 10,5 ευρώ – έχει υποχωρήσει στα 5,30 ευρώ ή πτώση πάνω από 42%...
Εάν λάβουμε υπόψη ότι το κόστος αγοράς ενέργειας θα εκτοξευθεί στο β΄ 6μηνο του 2022 – ήδη αυτό καταγράφεται – και δεν θα αντισταθμιστεί από την αύξηση των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας, θα δημιουργήσει νέο πλήγμα σε ταμείο και κεφάλαια…
Ήδη ορισμένοι ξένοι οίκοι στο Λονδίνο, έχουν ποντάρει στο δυσμενές σενάριο ότι η μετοχή της ΔΕΗ τους επόμενους μήνες θα μπορούσε να δει… τα 3,5 ευρώ που αυτό θα ισοδυναμούσε με αποτίμηση 382 εκατ μετοχές Χ 3,5 ευρώ = 1,33 δισεκ. ευρώ από 2 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Αν και δεν είμαστε οπαδοί μιας τόσο βίαιης πτώσης γιατί θα υπάρξουν και κρατικές ενισχύσεις στην ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης… εντούτοις οι αναφορές ορισμένων που εκτιμούν ότι θα δούμε την μετοχή της ΔΕΗ στα 3,5 ευρώ και εν μέσω πλάνου επαναγοράς μετοχών είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει…
Ως bankingnews δεν έχουμε ακόμη υιοθετήσει τα 3,5 ευρώ ως δίκαιη τιμή για την ΔΕΗ γιατί πρέπει να δούμε πόσο ρεαλιστικός είναι ο μηχανισμός αντιστάθμισης που έχει η ΔΕΗ ως προς το κόστος ενέργειας.
Η ΔΕΗ έως σήμερα όχι μόνο δεν κατάφερε να ξεχωρίσει αλλά διέψευσε και όσους αποδέχθηκαν τις υπερφίαλες τιμές των 10,5 ευρώ που είχε φθάσει η ΔΕΗ και ουδέποτε δικαιολογούσε.
Για μια ακόμη φορά το πείραμα της ΔΕΗ αποδείχθηκε αποτυχημένο και μην επαναπαμφθούμε ότι… η αιτία είναι η ενεργειακή κρίση.
Η ΔΕΗ συνεχίζει να παραμένει ένας παθογενής – προβληματικός όμιλος παρά την αύξηση κεφαλαίου και την πώληση ασημικών.
Εάν μάλιστα υπάρξει και πολιτική ανατροπή στις επερχόμενες εκλογές… το πείραμα της κυβέρνησης θα στεφθεί με αποτυχία… και ξανά οι επενδυτές και ο ελληνικός λαός θα πληρώσουν τα ενεργειακά πειράματα.
Το ρίσκο υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων βρίσκεται στα κόκκινα…
Δεν έχουμε τίποτε να περιμένουμε από την ΔΕΗ τους επόμενους μήνες μόνο αρνητικές εκπλήξεις, ακόμη και εάν υπάρξει άμεση ή έμμεση κρατική υποστήριξη.
Η ΔΕΗ έχει αποδείξει ότι δεν λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια, είναι μια μετοχή υψηλού ρίσκου και μεγάλων απωλειών για τους μετόχους…
Υποσημείωση
Ορισμένοι θέλουν την μετοχή της ΔΕΗ πολύ – πολύ χαμηλά… το αξιολογούμε και αυτό γιατί πρέπει να σταθμίζουμε και τα κίνητρα ορισμένων και αναφερόμαστε στο επιχειρηματικό τοπίο…που έχουν σχέδια...
Το ΤΧΣ στην Attica bank θα επενδύσει 450 εκατ για να υποστεί βέβαιη βιβλική ζημιά... και η Αποκάλυψη του Ιωάννη
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Attica bank θα επενδύσει 450 εκατ για να υποστεί ζημιά άνω του 65% με 75%... σίγουρα μια καλή και βιώσιμη επένδυση, σίγουρα υπάρχουν επενδυτές εκεί έξω που ζηλεύουν την θέση του ΤΧΣ... θα σκέφτονται πόσο τυχερός επενδυτής... τέτοια ευκαιρία ούτε μια φορά στα 1.000.000.000.000 χρόνια.... επενδύεις και σίγουρα χάνεις ότι επενδύεις...
Θα σκεφθείτε γιατί 450 εκατ;
Ήδη έχει επενδύσει ως μέτοχος όχι του 62,93% αλλά του 66% με 67% μετά το DTC περί τα 148 εκατ στην πρώτη αύξηση και περίπου 300 εκατ στην νέα αύξηση των 450 εκατ ευρώ που σχεδιάζεται.
Άθροισμα περίπου 450 εκατ ευρώ.
Σε μέλλοντα χρόνο στόχος είναι το ΤΧΣ να κατέχει το 30% της Attica bank και το σχήμα ΤΜΕΔΕ – Ellignton εάν υπάρχει – που δεν θα υπάρχει – το 67% της Attica bank.
Με μια απλή πράξη το 30% πρέπει να ισοδυναμεί τουλάχιστον με 450 εκατ για να υποθέσουμε ότι δεν θα χάσει…
Για να αξίζει το 30% περί τα 450 εκατ το 100% της Attica bank θα πρέπει να αξίζει 1,5 δισεκ. δηλαδή περισσότερο από την τράπεζα Πειραιώς ή σαν την Πειραιώς... αυτό ούτε στα όνειρα...
Επειδή αυτό το σενάριο… ούτε στην Αποκάλυψη του Ιωάννη δεν θα διαβάσουμε… ένα είναι το συμπέρασμα… βιώσιμη επένδυση δεν το λες, καλή επένδυση δεν το λες…
Κάπως αλλιώς το λες και αυτό το γνωρίζει η κυρία Μαραγκουδάκη η οποία εκπροσωπεί την άφαντη Ellington…
Στην Αποκάλυψη του Ιωάννη υπάρχει μια αναφορά ότι οι έσχατοι έσονται πρώτοι αλλά σίγουρα ο Ιωάννης ο Βαπτιστής δεν εννοούσε την Attica bank... αν και θα την ανέφερε στην εποχή του... αφού αποτελεί το χειρότερο παράδειγμα παγκοσμίως για το πως μπορεί να επενδύσεις και να χάσεις με μεγάλη ευκολία...
Γιατί Ιωάννης... Γιάννης ο Στουρνάρας ΤτΕ, Γιάννης ο Ξηρουχάκης ΤΧΣ...
Το αποτυχημένο πείραμα
Η Attica bank κατέληξε ίσως το πιο αποτυχημένο τραπεζικό πείραμα των τελευταίων 15 ετών και όχι άδικα αφού σωρευτικά εμφάνισε ζημίες 1,35 δισεκ. και ζημίωσε τα Ταμεία και ειδικά το ΤΜΕΔΕ σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ.
Η Attica bank χρειάζεται απαραιτήτως άλλα 550 εκατ νέα κεφάλαια αλλά σε αυτή την φάση η νέα αύξηση θα είναι ύψους 400-450 εκατ ευρώ στην οποία για δεύτερη φορά ενεργά θα συμμετάσχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το Κράτος δηλαδή.
Με τα 148 εκατ της πρώτης αύξησης και τα τουλάχιστον 300 εκατ της δεύτερης αύξησης προκύπτει άθροισμα 450 εκατ όσο δηλαδή η νέα αύξηση των 450 εκατ ευρώ, το ΤΧΣ θα έχει επενδύσει 450 εκατ ευρώ στην Attica bank
Με ερωτηματικό εάν θα συμμετάσχει η Ellington και με το ΤΜΕΔΕ και τον ΕΦΚΑ να εξετάζουν συμμετοχή η Attica bank θα χρειαστεί και 3η ανακεφαλαιοποίηση.
Η αύξηση των 450 εκατ δεν θα είναι η τελευταία αλλά η προτελευταία.
Το bankingnews έχει αναλύσει διεξοδικά για το πώς οδηγήθηκε σε αδιέξοδο η Attica bank αλλά και για το νέο αδιέξοδο των κρυμμένων ζημιών 610 με 620 εκατ ευρώ στις κατά τα άλλα τιτλοποιήσεις NPEs που ήταν οικονομική απάτη.
Η νέα διευθύνουσα σύμβουλος η Ελένη Βρεττού καλείται να αναλάβει την διοίκηση μιας όχι εν δυνάμει τράπεζας που μπορεί να ανακάμψει αλλά μιας διαχρονικά προβληματικής τράπεζας που χρήζει μεγάλης προσοχής αφού η Attica bank είναι κατεστραμμένη…
Για την νέα αύξηση βέβαια των 400-450 εκατ θα πρέπει να απαντηθούν πολλά ερωτήματα με κυριότερα
1)Είναι βιώσιμη η επένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
2)Ο ESM και η DGComp αλλά και ο SSM θα εγκρίνουν την νέα συμμετοχή;
3)Εξυγιάνθηκε η Attica bank με την νέα αύξηση των 450 εκατ;
Η Attica bank ζήτησε κρατική βοήθεια και με την στήριξη κρατικών κεφαλαίων επιχειρεί να επανέλθει στο τραπεζικό προσκήνιο και ας ελπίσουμε δεν θα είναι το σάπιο τραπεζικό ίδρυμα του παρελθόντος.
Πιέσεις στις ασιατικές αγορές
Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 16/9 οι ασιατικές αγορές.
Αναλυτικά, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -1,11%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -2,3%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -0,79%, o δείκτης KOSPI στη Ν. Κορέα στο -0,79% και ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία στο -1,52.
Πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές
Πτωτικά κινούνται σήμερα 16/9 στις ευρωπαϊκές αγορές καθώς η υψηλή αβεβαιότητα παραμένει, με τον πληθωρισμό να καλπάζει παγκοσμίως , εν μέσω των επιθετικών αυξήσεων από τις κεντρικές τράπεζες και της ανησυχίας για παγκόσμια ύφεση.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια ακόμη σημαντική αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve (21/9) στον απόηχο των απογοητευτικών στοιχείων για τον πληθωρισμό, η οποία είναι πιθανό να συμπιέσει περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και κύριο μοχλό ανάπτυξης.
Η προσοχή στην Ευρώπη θα στραφεί στην ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης για τον Αύγουστο, ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% σε μηνιαία βάση και κατά 9,1% σε ετήσια.
Η ΕΚΤ αύξησε τα βασικά της επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα, και σηματοδότησε ότι θα υπάρξουν κι άλλες αυξήσεις, καθώς οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπαθούν να αντιμετωπίσουν την άνοδο των τιμών.
Ισχυρή πτώση καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με το ολλανδικό TTF στο -10% στα 193 ευρώ.
Ήπια ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, με το brent στο +0,75% στο 91,60 δολ. το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στο +0,40% στα 85,40 δολ.το βαρέλι.
Στη Μόσχα, ο δείκτης MOEX σε ρούβλια καταγράφει οριακή άνοδο +0,01% στις 2446 μονάδες.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο -1,7%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -1,4%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο -1,2% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -1,2% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -1,25%, ο S&P 500 στο -1,25%, ο Nasdaq στο -1,6% ενώ το ETF GREC καταγράφει κέρδη +0,95% ( 23,42 δολ.).
Μεικτά πρόσημα στις τράπεζες με αυξημένες συναλλαγές λόγω του rebalancing FTSE Russell - Στο υψηλό της ημέρας η Eurobank +2,5%
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές, με την Eurobank να ξεχωρίζει και με αυξημένες τις συναλλαγές λόγω του rebalancing FTSE Russell.
Η Εθνική έκλεισε στα 3,2360 ευρώ, με άνοδο +0,40%, με όγκο 2,54 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,96 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 0,8990 ευρώ, με πτώση -1,23%, με όγκο 8,08 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,11 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,1790 ευρώ, με πτώση -0,25% και όγκο 2,9 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,47 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 πρ0 RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 14/7/2022 στα 0,04303 ευρώ ή 0,71 ευρώ μετά το τελευταίο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα (14/4/2021).
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9220 ευρώ, με άνοδο +2,44%, με όγκο 12,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,42 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,34 ευρώ, με άνοδο +0,75% και κεφαλαιοποίηση 598 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,10 ευρώ, με πτώση -2,91% με όγκο 76 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 122 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 16,50 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 328 εκατ. ευρώ.
Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips με αυξημένες συναλλαγές λόγω του rebalancing FTSE Russell
Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, με αυξημένες συναλλαγές λόγω του rebalancing FTSE Russell.
Την μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Quest...
Στον αντίποδα, ανοδικά ξεχωρίζουν EΛΠΕ, Jumbo, Τέρνα Ενεργειακή..
Η Coca Cola έκλεισε στα 22,16 ευρώ, με άνοδο +0,59% και κεφαλαιοποίηση στα 8,24 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 1η θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,73 ευρώ, με άνοδο +0,32% και αποτίμηση 6,96 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 5,10 ευρώ, με πτώση -3,77% και αποτίμηση 1,95 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,79 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 415 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,12 ευρώ, με πτώση -1,58% και αποτίμηση 4,73 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 11,04 ευρώ, με πτώση -1,95% και κεφαλαιοποίηση 865 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,47 ευρώ, με πτώση +2,37% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Motor Oil έκλεισε στα 16,20 ευρώ, με πτώση -1,64% κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Jumbo έκλεισε στα 14,11 ευρώ, με άνοδο +2,17% και κεφαλαιοποίηση 1,92 δισ. ευρώ...
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 14,34 ευρώ, με πτώση -2,05% και κεφαλαιοποίηση 2,05 δισεκ. ευρώ.
Η ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,55 ευρώ, με πτώση -3,08% και κεφαλαιοποίηση 804 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,4020 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 526 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0284 ευρώ, με πτώση -1,39% και κεφαλαιοποίηση 27 εκατ. ευρώ.
Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα, το 10ετές στο 4,26% - Το spread με την Ιταλία στις 18 μ.β.
Συνεχίζονται οι πωλήσεις και σήμερα 15/9 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 4,26% και το 10ετές ιταλικό 4,08%, με το μεταξύ τους spread στις 18 μ.β.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 246 μονάδες βάσης από 247 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 167 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 1,67% ή 167 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 18 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 143 μονάδες βάσης…
Πωλήσεις στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης
Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 16/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης.
Το Ιταλικό 10ετές διαμορφώνεται σήμερα 16 Σεπτεμβρίου του 2022 στο 4,08%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 16/9/2022 στο 1,78%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 2,36% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 2,83% με ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 2,94% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 4,08% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,32% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 3,45%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών