Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Οι… τυχεροί επενδυτές της φούσκας του 1999 και τι ζημιές γράφουν οι «μακροπρόθεσμοι»

Οι… τυχεροί επενδυτές της φούσκας του 1999 και τι ζημιές γράφουν οι «μακροπρόθεσμοι»

Από το σκάσιμο της φούσκας, στην απαξίωση και την έλλειψη επενδυτών

Σχετικά Άρθρα

Είκοσι τρία χρόνια μετά την καταγραφή των υψηλών του Γενικού Δείκτη στις 6.355 μονάδες σε κλείσιμο, νούμερο που σήμερα φαντάζει άπιαστο, οι πληγές των επενδυτών ίσως να μην έχουν κλείσει ακόμα.
Ούτε όμως και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου που από τότε δεν κατάφερε ποτέ να πιάσει τα μεγέθη, τους τζίρους, τους επαγγελματίες, τους επενδυτές και όσα παρατηρήθηκαν τότε.
Η μεγάλη ροή κεφαλαίων από το εσωτερικό και το εξωτερικό, έδωσε υψηλές έως και απίστευτες αποτιμήσεις σε εταιρείες που δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν ούτε ένα μικρό μέρος.
Φαίνεται όμως ότι κανείς δεν περίμενε ότι θα μείνει με «τα χαρτιά στο χέρι» ή ότι δε θα βγουν όλες αυτές οι πληροφορίες που κυκλοφορούσαν.

Ελάχιστες εταιρείες κατάφεραν να αξιοποιήσουν σωστά τα κεφάλαια που άντλησαν μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο, ή αυξήσεων κεφαλαίων που έγιναν πολλές εκείνη την εποχή.
Σήμερα 23 χρόνια μετά οι επενδυτές είναι ελάχιστοι στο χρηματιστήριο, οι επαγγελματίες έχουν μειωθεί αισθητά, πολλές χρηματιστηριακές έβαλαν λουκέτο, εξαφανίστηκαν οι εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου, οι νεότεροι δε γνωρίζουν τη σημαίνει ΑΕΛΔΕ και φυσικά η χασούρα όσων είχαν τότε μετοχές και μπορεί να διακρατούν μέχρι σήμερα αγγίζει ακόμα και το 100%.
Το ερώτημα που δημιουργείται είναι: Υπάρχει κάποια μετοχή που αν την είχες αγοράσει πριν από 23 χρόνια, όταν ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ιστορικό υψηλό, να έχεις κέρδος;
Να σημειωθεί πως ο Γενικός Δείκτης από το ιστορικό υψηλό έχει απώλειες 86%.
Η απάντηση στο ερώτημα είναι: Ναι!
Υπάρχουν, αν και ελάχιστες, μετοχές που αν τις είχε αγοράσει κάποιος τότε σήμερα έχει κέρδος έως και 160%.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρέχει το πρόγραμμα Monopoly, η Jumbo έχει άνοδο 570% καθώς τότε, πολύ μικρότερη σε μεγέθη φυσικά, είχε τιμή 2,05 ευρώ και σήμερα είναι περίπου στα 14 ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα μερίσματα.
Η Καρέλιας ήταν στις 17 Σεπτεμβρίου 1999 στα 102 ευρώ και σήμερα είναι στα 268 ευρώ και στην τιμή δεν έχουν υπολογιστεί τα μερίσματα που έχει δώσει όλα αυτά τα χρόνια η εισηγμένη.
Επίσης η Πλαστικά Κρήτης έχει άνοδο 91% και εδώ χωρίς να έχουν υπολογιστεί τα μερίσματα.
Η Μυτιληναίος επίσης έχει άνοδο 2,66%, η οποία γίνεται μεγαλύτερη με τα μερίσματα.
Αν υπολογιστούν τα μερίσματα η Quest, η οποία έχει απώλειες 9,6% από τότε, περνάει σε θετικό έδαφος και η συγκεκριμένη μετοχή.
Η μετοχή του ΟΤΕ έχει απώλειες 28% οι οποίες σαφέστατα και είναι μικρότερες λόγω των μερισμάτων.
Στον αντίποδα τώρα, οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών έχουν φέρει τις μετοχές στις πρώτες θέσεις των χαμένων με αποτέλεσμα όσοι επενδυτές έχουν από τότε μετοχές τραπεζών να χάνει περίπου το 100% του κεφαλαίου τους.
Το 100% πλησιάζει η Eurobank που σε προσαρμοσμένες τιμές είχε φτάσει τότε στα 9.033 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από 1 ευρώ.
Το ίδιο ποσοστό αγγίζει και η Πειραιώς που σε προσαρμοσμένες τιμές ήταν τότε στα 211 χιλ. ευρώ!!
Η Εθνική Τράπεζα επίσης σε προσαρμοσμένες τιμές ήταν στα 1.301 ευρώ και σήμερα είναι κάτω από 4 ευρώ με απώλειες 99,98%.
Ίδιες οι απώλειες για Αττικής και Alpha Bank.
Λίγο κάτω από 99% απώλειες έχουν οι μετοχές των Βιοτέρ, Τζιρακιά, Προοδευτική, Ελγέκα, Ιντρακόμ και Ξυλεμπορία. Μινέρβα, Λύκος, ΕΚΤΕΡ, Λανακάμ, Τεχνική Ολυμπιακή επίσης φιγουράρουν μεταξύ των μετοχών με απώλειες άνω του 94%.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης