Η ομιλία Τσίπρα του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είχε περισσότερα αφηγήματα και περισσότερο λαικισμό σε σχέση με την άνευρη ομιλία Μητσοτάκη αλλά πιο ρεαλιστική... στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ωστόσο οι προτάσεις Τσίπρα που παρουσιάστηκαν κινήθηκαν στην σφαίρα της κρατικοποίησης τόσο για την ΔΕΗ όσο και για την Εθνική τράπεζα.
Ο Τσίπρας υιοθέτησε μια λαϊκίστικη προσέγγιση, προωθώντας την λύση της κρατικοποίησης που ωστόσο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ειδικά στις τράπεζες…
Αντιθέτως στην ΔΕΗ βρίσκει πρόσφορο έδαφος μετά την αποτυχία της διοίκησης της εταιρίας αλλά και της κυβερνητικής πολιτικής….
Με πολιτικούς όρους ο Τσίπρας παρουσίασε ένα σχέδιο... κρατικοποίησης βασικών πυλώνων που στις τράπεζες είναι εκτός πραγματικότητας, στην ΔΕΗ όμως βρίσκει πρόσφορο έδαφος...
Η αποτυχία της ΔΕΗ «νομιμοποιεί την κρατικοποίηση» Τσίπρα
Ο Τσίπρας ανέφερε ότι θα κρατικοποιηθεί η ΔΕΗ τουλάχιστον με ποσοστό 51% μέσω αύξησης κεφαλαίου για να ασκηθεί η νέα ενεργειακή πολιτική.
Πρωτίστως να αναφερθεί ότι η κρατική ενίσχυση – στήριξη – κρατικοποίηση είναι ευρωπαϊκή πρόταση.
Ωστόσο ο Τσίπρας βρήκε πρόσφορο έδαφος ειδικά για την ΔΕΗ καθώς οι αναφορές του για χειραγωγούμενη μετοχή ή πολιτικές που οδήγησαν σε απαξίωση την δήθεν εξυγιασμένη ΔΕΗ… έχουν βάση.
Η ΔΕΗ σήμερα αποτιμάται στα 5,10 ευρώ και 1,98 δισεκ. κεφαλαιοποίηση αλλά εάν αφαιρέσουμε την αύξηση κεφαλαίου στα 9 ευρώ και την πώληση του 49% του Διαχειριστική Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας… η χρηματιστηριακή της αξία είναι χαμηλότερη σήμερα σε σχέση με την εποχή κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχείρησε μια οριζόντια προσέγγιση για την ΔΕΗ η οποία απέτυχε χρηματιστηριακά και με όρους business plan αφού η ΔΕΗ συνεχίζει να εμφανίζει ζημίες.
Η μετοχή όντως είναι χειραγωγούμενη, η τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ ήταν πλασματική και εξαπατήθηκαν οι επενδυτές που καταγράφουν τεράστιες ζημίες.
Η προοπτική κρατικοποίησης ωστόσο θα απομακρύνει πολλούς επενδυτές αφού η κρατική παρέμβαση θα ανακόψει το σχεδιασμό εξυγίανσης… οπότε ίσως δικαιωθούν οι κερδοσκόποι του Λονδίνου που βλέπουν την μετοχή στα 3,5 ευρώ για τα οποία έχει αναφέρει αναλυτικά το bankingnews.
Θα πρέπει να αναφερθεί ουσιαστικά το εξής, η ΔΕΗ ως χρηματιστηριακό story, ως επιχειρηματικός σχεδιασμός και ως ενεργειακή πολιτική έχει αποτύχει...
Η ΔΕΗ έγινε όργανο κερδοσκοπικών παιχνιδιών και επί της ουσίας και με την διακυβέρνηση ΝΔ λειτουργεί κάτω από την κρατική υποστήριξη…
Η ΔΕΗ με ζημιές, μείωση κεφαλαίων, αύξηση δανεισμού και με χρηματιστηριακή τιμή -45% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 9 ευρώ αποτελεί απόδειξη αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής.
Επίσης ο Στάσσης ο διευθύνων σύμβουλος κρίνεται ανεπαρκής…
Η πρόταση κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας από τον Τσίπρα είναι λάθος
Στην ΔΕΘ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα, τόνισε ότι η Εθνική στην οποία συμμετέχει το ελληνικό δημόσιο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με 40,3% θα παραμείνει στο κράτος ως κρατικός πυλώνας.
Η προσέγγιση αυτή είναι λάθος, θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στο τραπεζικό σύστημα και θα πλήξει μεσοπρόθεσμα τον ισολογισμό της Εθνικής τράπεζας.
Ενώ είναι εγκληματικό λάθος να πουληθεί η Εθνική τράπεζα σε στρατηγικό επενδυτή, π.χ. Άραβες, που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ… το ίδιο εγκληματικό λάθος είναι η Εθνική να κρατικοποιηθεί.
Η άποψη του bankingnews είναι η εξής.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας διατηρεί ποσοστά 40,3% στην Εθνική, 27% στην Πειραιώς, 9% στην Alpha bank και 2,34% στην Eurobank.
Η πιο ορθή πρόταση είναι σε βάθος χρόνου και στις κατάλληλες χρηματιστηριακές συνθήκες να πραγματοποιηθούν placement υπό τον όρο ότι θα διατεθούν σε πλήθος επενδυτών δεν θα υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, καμία ελληνική τράπεζα δεν χρειάζεται στρατηγικό επενδυτή…
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορούσε να κρατήσει ποσοστό 10% στην Εθνική και να διαθέσει το 30% σε ξένους επενδυτές και σε έλληνες μικρομετόχους και θεσμικούς.
Το κράτος ως μέτοχος μειοψηφίας με το 10% μπορεί να ασκεί διακριτικό έλεγχο χωρίς veto…
Ταυτόχρονα να κρατήσει επίσης 10% στην Πειραιώς διαθέτοντας το 17%, στην Eurobank να κρατήσει το 2,34% και στην Alpha bank να κρατήσει το ΤΧΣ ποσοστό 5% ή ακόμη και το υφιστάμενο ποσοστό του 9%.
Το bankingnews εδώ και καιρό έχει ταχθεί κατά της οριστικής αποχώρησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες αλλά ως κοινός μέτοχος δεν μπορεί να έχει ειδικά προνόμια, όπως veto…
H πρόταση «κρατικοποίησης της Εθνικής τράπεζας» του Τσίπρα οδηγεί σε άλλα τραπεζικά μοντέλα που είναι ξεπερασμένα.
Είναι λάθος η πρόταση Τσίπρα, αφού και στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο με πολύ μικρά ποσοστά ήλεγχε έμμεσα την Εθνική τράπεζα.
Λάθος η κριτική για την πολιτική μερίσματος της Eurobank
Η Eurobank και η Εθνική λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους, της ενίσχυσης των κεφαλαίων τους και της μείωσης των NPEs στο 5% έχουν αναφέρει ότι για την χρήση 2022 θα διανείμουν μέρισμα.
Η απόφαση αυτή θα εγκριθεί και από τον SSM τον Οκτώβριο του 2022 και είναι σωστή αφού μέρισμα θα λάθει και το 2,34% που κατέχει το ΤΧΣ στην Eurobank, όσο και το 40,3% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Εθνική τράπεζα.
Η διανομή μερίσματος αποτελεί επιστροφή στην κανονικότητα και δεν θα πρέπει να δαιμονοποιείται…
Συν τοις άλλοις όλες οι τράπεζες έχουν λάβει κρατική βοήθεια 44,5 δισεκ. και μαζί με τα 18,5 δισεκ. κρατικές ενισχύσεις συνολικά 63 δισεκ. κρατική υποστήριξη… όσο το τρίτο μνημόνιο…
Επειδή έχουν λάβει οι τράπεζες κρατική βοήθεια… αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να διανείμουν μέρισμα;
Όχι είναι λάθος.
Η άποψη του bankingnews είναι ότι η διανομή μερίσματος αποτελεί επιβράβευση όλων των μετόχων και πρέπει όλες οι κυβερνήσεις να υποστηρίζουν τέτοιες πολιτικές…
Ο κρατικός πυλώνας στις τράπεζες είναι λύση του παρελθόντος και θα αποτύχει, όπως συνταγή του παρελθόντος είναι το ξεπούλημα των τραπεζών σε δήθεν στρατηγικούς επενδυτές.
Οι ελληνικές τράπεζες, χρειάζονται πολυμετοχικότητα και ενίσχυση του ρόλου των μικρομετόχων όχι άλλα πειράματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών