Μια γερμανική κρίση θα ήταν μια κρίση για όλη την Ευρώπη
Εκείνη την εποχή, απέμεναν μόνο μερικά ακόμη ρυθμιστικά εμπόδια για τη Γερμανία και τη Ρωσία για να επισφραγίσουν τη συμφωνία για τον πολυαναμενόμενο και εξαιρετικά αμφιλεγόμενο αγωγό φυσικού αερίου.
Η επίτευξη ενός τέτοιου άθλου θα ήταν ορόσημο στην ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.
Ωστόσο, η Ευρώπη έχει βυθιστεί σε ένα επικίνδυνο μέλλον αβεβαιότητας.
Τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία στην Ουκρανία, η Γερμανία, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη, βρέθηκε σε δεινή θέση σχετικά με την προμήθεια ενέργειας καθώς οι δυτικές κυρώσεις έκοψαν διαδρομές και συνδέσμους στις καθιερωμένες περιφερειακές ενεργειακές και χρηματοοικονομικές υποδομές.
Και η Γερμανία παρακολουθεί τον χρόνο να περνάει.
Η ρωσική Gazprom μείωσε πρόσφατα τη ροή φυσικού αερίου για το Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας.
Την ίδια ώρα, οι γερμανικοί πυρηνικοί σταθμοί παραμένουν ως επί το πλείστον σε αδράνεια, με τρεις εγκαταστάσεις να παρέχουν το 13% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας σε σύγκριση με το 69% της Γαλλίας.
Οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα έχουν τώρα αυξήσει την παραγωγή τους, με την αναπόφευκτη προσέγγιση της φθινοπωρινής και χειμερινής περιόδου στο εγγύς μέλλον.
Ποια είναι η πραγματικότητα
Η Γερμανία, και μάλιστα ο υπόλοιπος κόσμος, λειτούργησε με βάση την προσδοκία ότι η γενική ανοδική τάση ανάπτυξης που παρατηρείται στις δυτικές χώρες θα συνεχιστεί παράλληλα με τους αυξανόμενους παγκόσμιους δεσμούς που έχουν δημιουργήσει ένα τοπίο αφθονίας και αύξησης του συνολικού βιοτικού επιπέδου, σχολιάζει σε νέα ανάλυσή του το Mises Institute.
Όμως τώρα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα σοβαρό κίνδυνο.
Ήδη αυτό αντανακλάται σε δημοσκόπηση από τα μέσα Ιουλίου που δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δύο Γερμανούς ανησυχεί ότι η Γερμανία βλάπτει περισσότερο τον εαυτό της παρά επηρεάζει τους πολιτικούς στόχους της Ρωσίας μέσω σκληρών κυρώσεων.
Άλλωστε, η πραγματικότητα είναι ότι οι κυρώσεις της Γερμανίας για το φυσικό αέριο και την ενέργεια ειδικότερα, καθώς και οι δυτικές κυρώσεις γενικά, έχουν δυσανάλογα αποτελέσματα.
Σε μια ανταγωνιστική επιχείρηση τόσο σοβαρή όσο ο πόλεμος και η εθνική ασφάλεια, αυτό δεν θα ήταν τίποτα λιγότερο από ύψιστη αμέλεια και αυτο-δολιοφθορά.
Περισσότερος πόνος...
Η αύξηση του ενεργειακού κόστους θα έπληττε αναπόφευκτα το φτωχότερο και με χαμηλότερο εισόδημα τμήμα του πληθυσμού και σίγουρα θα σήμαινε έναν δύσκολο χειμώνα, πράγματι.
Η κυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να περικόψουν και να εξοικονομήσουν ενέργεια εν αναμονή των ελλείψεων του χειμώνα.
Μπροστά στις σκληρές πραγματικότητες, ορισμένοι Γερμανοί στρέφονται ακόμη και στη συσσώρευση ξύλων, υποχωρώντας από μια σύγχρονη ενεργειακή υποδομή σε μια προβιομηχανική πρακτική καύσης ξύλου για ζεστασιά αυτό το χειμώνα.
Αυτό δεν είναι ασήμαντο πλήγμα για το βιοτικό επίπεδο σε μια από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο.
Οι ηγέτες των μεγάλων βιομηχανιών που τροφοδοτούν τη γερμανική οικονομία έχουν προειδοποιήσει για σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή ελλείψει της καθιερωμένης αλλά πλέον ευάλωτης ενεργειακής υποδομής.
Ο επικεφαλής της εταιρείας τεχνολογίας και μηχανικής Bosch δήλωσε ότι η παραγωγή θα μπορούσε να σταματήσει στα εργοστάσιά της.
Εν τω μεταξύ, ο διευθύνων σύμβουλος της Siemens εξήγησε ότι η σταθερή ροή φυσικού αερίου είναι υπαρξιακή για ορισμένες βιομηχανίες όπως η υαλουργία.
Ο επικεφαλής της BASF έχει κάνει παρόμοια σχόλια σχετικά με την παραγωγή κρίσιμων χημικών προϊόντων που εμπλέκονται στους ήδη συμπιεσμένους τομείς της γεωργίας, των φαρμακευτικών προϊόντων και της βιοτεχνολογίας σε όλο τον κόσμο.
Αυτό με τη σειρά του θα έθετε σε κίνδυνο την απασχόληση όλων όσων εργάζονται σε αυτές τις βιομηχανίες.
Προειδοποιήσεις πολιτικής αστάθειας
Από τον Οκτώβριο, η Γερμανία πρόκειται να εφαρμόσει φόρο σε όλους τους καταναλωτές φυσικού αερίου για να αντισταθμίσει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πάροχοι ενέργειας στη χώρα καθώς στρέφονται σε εναλλακτικές πηγές.
Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας Robert Habeck, η εισφορά θα ανέρχεται μεταξύ 1,5 και 5 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ή περίπου 1.000 ευρώ επιπλέον ετησίως για ένα νοικοκυριό τεσσάρων ατόμων.
Στη γερμανική κυβέρνηση, η κριτική και η αμφιβολία για τη σκληρή στάση του κυβερνώντος συνασπισμού κατά της Ρωσίας εντείνονται.
Ο καγκελάριος Olaf Scholz εμμένει στη δυτική συναίνεση ότι είναι κατηγορηματικά σκληρός απέναντι στη Ρωσία, ενώ οι πρώην πολιτικοί του αντίπαλοι Annalena Baerbock και Christian Lindner, τώρα υπουργός Εξωτερικών και Υπουργός Οικονομικών, αντίστοιχα, παρέχουν την πολιτική, στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη σύγκρουση.
Η πραγματικότητα της ζημιάς που προκάλεσαν αυτές οι αντιρωσικές πολιτικές στη Γερμανία έδωσε ένα άνοιγμα στους πολιτικούς αντιπάλους να πάρουν την αντίθετη θέση, υποστηρίζοντας μια χαλάρωση της ρωσικής πολιτικής για να αμβλυνθεί η πίεση που απειλεί να περιορίσει την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας και των υπολοίπων στην Ευρώπη.
Μια στροφή στην πολιτική της Γερμανίας για τη Ρωσία θα αντιπροσώπευε επίσης μια στροφή μακριά από την πολιτική της Ουάσιγκτον.
Μπορεί να θεωρηθεί ως ευκαιρία για τη Γερμανία να διεκδικήσει τη λήψη αποφάσεων και την ηγετική της θέση σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη.
Ίσως με αυτόν τον τρόπο, η Γερμανία μπορεί να επιλέξει να γλιτώσει την Ευρώπη από τον οικονομικό πόνο που προκαλεί αυτή η στάση που καθοδηγείται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ προς την Ανατολή.
Ακόμα κι αν η Γερμανία μπορεί να βρει βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις ενέργειας, να ανατρέψει το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών της ή να καταλήξει σε συμφωνία για την παράδοση φυσικού αερίου με τη Ρωσία, η μακροπρόθεσμη σχέση Ανατολής-Δύσης έχει καταστραφεί.
Οι επιπτώσεις αυτής της νέας γεωπολιτικής και περιφερειακής τάξης είναι, τουλάχιστον, σοβαρές.
Μια γερμανική κρίση θα ήταν μια κρίση για όλη την Ευρώπη, μια κρίση που θα ταράξει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολλές οικονομίες που την περιβάλλουν, καταλήγει το Mises Institute.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών