Σε μια δίχως προηγούμενο συκοφαντική εκστρατεία σε βάρος της Ελλάδας προχωράει ο πρόεδρος της Τουρκίας Rejep Tayyip Erdogan και μάλιστα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ καθώς κατηγορεί τη χώρα μας για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!
Παράλληλα, υποστήριξε πως έλαβε το πράσινο φως για την πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Mιλώντας στην 77η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Τούρκος πρόεδρος έδειξε φωτογραφίες με πνιγμένα βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα των βίαιων επαναπροωθήσεων από το ελληνικό λιμενικό και ότι η Ελλάδα «μετέτρεψε το Αιγαίο σε νεκροταφείο προσφύγων».
Ο Erdogan δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «δεν θέλουμε να δούμε άλλα νεκρά μωρά όπως ο Αϊλάν, να ξεβράζονται στις ακτές μας», ενώ έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι την προηγούμενη εβδομάδα ένα μωρό 9 μηνών και ένα παιδί 4 ετών έχασαν τη ζωή τους επειδή η ελληνική ακτοφυλακή βύθισε τις βάρκες τους.
Κάλεσε μάλιστα τον ΟΗΕ να πει στοπ στα «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που διαπράττει η Ελλάδα.
Στη συνέχεια κατηγόρησε την Ελλάδα για την ένταση στο Αιγαίο και για μεροληπτική πολιτική κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού, τονίζοντας:
«Ως Τουρκία, θέλουμε όλα τα ζητήματα στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο να υποστηρίζονται στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.
Η συνέχιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή με σεβασμό των δικαιωμάτων και των νόμων όλων των μερών.
Αναμένουμε από την Ελλάδα να αφήσει στην άκρη την πολιτική της έντασης και της πρόκλησης και να ακούσει το κάλεσμά μας για συνεργασία και αλληλεγγύη.
Το γεγονός ότι οι συνομιλητές μας δεν έχουν κάνει ούτε το παραμικρό βήμα στο θέμα αυτό δείχνει ποιος είναι υπέρ του διαλόγου.
Η Τουρκία θα υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στην Ανατολική Μεσόγειο μέχρι τέλους.
Η Ελλάδα, μέλος της ΕΕ, εκτός από την απώθηση των παράτυπων μεταναστών στο Αιγαίο, επιδεικνύει μεροληπτικές και απειλητικές πολιτικές κατά του μουσουλμανικού πληθυσμού».
Στη συνέχεια απεύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα να «βάλει τέλος στην απομόνωση των τουρκοκυπρίων και να αναγνωρίσει επίσημα την λεγόμενη Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου όσο το δυνατόν συντομότερα».
Οπως μεταδίδει το Anadolu υποστήριξε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της διπλωματίας για την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ της Ρωσίας και ότι η Τουρκία προσπαθεί να επιλύσει τις συγκρούσεις μέσω συζητήσεων.
Από την άλλη πλευρά όμως τόνισε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη στο PKK και τα παρακλάδια του, που πραγματοποιούν τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Συρίας.
Παράλληλα υποστήριξε ότι η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης για τα ουκρανικά σιτηρά ήταν «ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα» του ΟΗΕ τα τελευταία χρόνια.
Θετικοί οι Αμερικανοί γερουσιαστές για τα F-16
Το «πράσινο φως» για την πιθανή αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 υποστήριξε ότι έλαβε ο Τούρκος πρόεδρος Tayyip Erdogan από τους Αμερικανούς γερουσιαστές.
Η Τουρκία επιδίωξε να αγοράσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Lockheed Martin και σύγχρονο εξοπλισμό από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο πρόεδρος Joe Biden έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει την πώληση αλλά η επικριτική διάθεση του Κογκρέσου απέναντι σε ορισμένες από τις πολιτικές της Άγκυρας θα μπορούσε να την εκτροχιάσει, καταλήγει το Reuters.
Δένδιας: Ψευδή τα στοιχεία της Τουρκίας
«Οι τοποθετήσεις της Τουρκίας διευρύνουν κάθε φορά τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική» σχολίασε από τη Νέα Υόρκη ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, απαντώντας στους ισχυρισμούς Erdogan από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Κληθείς να σχολιάσει όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος, σχετικά με τον πνιγμό βρεφών στο Αιγαίο, ο κ. Δένδιας εγκάλεσε την Τουρκία για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και είπε ότι χρησιμοποιεί ψευδή στοιχεία, τα οποία έχουν απαντηθεί εδώ και δέκα ημέρες.
«Η χώρα η οποία ευθέως απειλεί με πόλεμο, η χώρα που έχει εκδώσει casus belli, που αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, έρχεται να μιλήσει για σχέσεις καλής γειτονίας» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Sukri.
«Η χώρα η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην ανατολική Μεσόγειο» τόνισε στη συνέχεια, καταλήγοντας: «Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε, είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών