Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ESMA: Προτείνει αναστολή διαπραγμάτευσης στις αγορές παραγώγων, για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην ενέργεια

ESMA: Προτείνει αναστολή διαπραγμάτευσης στις αγορές παραγώγων, για να αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια στην ενέργεια
ΕΕ: Κινήσεις για να σταματήσει η κερδοσκοπία στην ενέργεια

Νέο μηχανισμό αναστολής διαπραγμάτευσης στις αγορές παραγώγων ενέργειας για να αντιμετωπιστούν οι ακραίες διακυμάνσεις και η αισχροκέρδεια στις τιμές, προτείνει η ESMA (European Securities and Markets Authority), απορρίπτοντας ωστόσο τη χρήση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων ως ενέχυρων για την κάλυψη των margin calls.
Σύμφωνα με το Reuters, η αρχή ανέφερε ότι ο αριθμός των αναστολών διαπραγμάτευσης σε παράγωγα ενέργειας είναι πολύ χαμηλός τις τελευταίες εβδομάδες παρά τους κανονισμούς για τους λεγόμενους «αυτόματους διακόπτες» (circuit breaker) που βρίσκονται ήδη σε ισχύ και την άνοδο των τιμών μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.
«Θα φαινόταν συνεπώς χρήσιμο να εξεταστεί η εφαρμογή, σε προσωρινή βάση και μόνο για τις αγορές παραγώγων ενέργειας, ενός νέου μηχανισμού αναστολής διαπραγμάτευσης. Oι παράμετροι ατού του μηχανισμού θα έπρεπε να ισχύουν σε επίπεδο ΕΕ και σε όλες τις πλατφόρμες που διαπραγματεύονται παράγωγα ενέργειας. Oι μηχανισμοί αυτοί θα πυροδοτούν αναστολές διαπραγμάτευσης μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα και σε έκτακτες συνθήκες, για παράδειγμα σε περίπτωση εξαιρετικά μεγάλων διακυμάνσεων», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ESMA.
Ο μηχανισμός θα έπρεπε να εφαρμοστεί ως μέρος ενός ευρύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας ενεργειακής κρίσης, επισημαίνεται.
Οι εταιρείες ενέργειας πουλούν την παραγωγή τους χρησιμοποιώντας τις αγορές παραγώγων, οι οποίες απαιτούν την κατάθεση ενός «περιθωρίου ασφάλειας» (margin) σε ρευστό ή ενέχυρα σε περίπτωση αθέτησης υποχρεώσεων. H άνοδος των τιμών έχει αυξήσει και τις απαιτήσεις για καταθέσεις περιθωρίων ασφαλείας, με τις εταιρείες να δυσκολεύονται να βρουν κατάληλλα ενέχυρα.
Η ESMA σημειώνει στην πρόταση ότι μπορεί να αποσαφηνίσει επισήμως ότι τα εταιρικά ομόλογα και τα κρατικά ομόλογα των κρατών μελών της ΕΕ είναι ήδη επιλέξιμα ως ενέχυρα, αλλά απέρριψε πρόταση των εταιρειών ενέργειας να γίνονται δεκτά ως ενέχυρα και τα δικαιώματα εκπομπής ρύπων.

Μέτρα Κομισιόν (28/9) κατά της ενεργειακής κρίσης – Στο επίκεντρο η συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου

Μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να παρουσιάσει στις 28 Σεπτεμβρίου η Κομισιόν, ενώ το ζήτημα αυτό αναμένεται να απασχολήσει δύο Συνόδος Κορυφής της ΕΕ, τη στιγμή που πυκνώνουν οι εκτιμήσεις, οι οποίες κάνουν λόγο για έναν από τους πιο δύσκολους χειμώνες που θα πρέπει να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Bloomberg, τα μέτρα αυτά θα αποσκοπούν στο να μειωθούν οι διακυμάνσεις των τιμών της αγοράς, να αυξηθεί η ρευστότητα στις αγορές ενέργειας και να μειωθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης και συγκεκριμένα η μείωση των τιμών του φυσικού αερίου αναμένεται να κυριαρχήσει στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις 7 Οκτωβρίου στην Πράγα αλλά και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 20 με 21 Οκτωβρίου.
Σημειώνεται πως πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν παρουσίασε ένα έγγραφο με τις προτάσεις της σχετικά με το πώς μπορούν να συγκρατηθούν οι τιμές του φυσικού αερίου.

Προτάσεις

Ανάμεσα σε αυτές τις προτάσεις ήταν η καθιέρωση οικονομικού ελέγχου στο TTF στην Ολλανδία, μέσω του οποίου καθορίζονται οι τιμές της αγοράς για το φυσικό αέριο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κερδοσκοπία καθώς και η δημιουργία μιας πρόσθετης πλατφόρμας για τον καθορισμό της τιμής των καυσίμων έτσι ώστε να διασφαλιστεί η λειτουργία της αγοράς με όσο το δυνατόν λιγότερη αστάθεια.
Βάσει του εγγράφου αυτού, σε περίπτωση που διακοπεί η προμήθεια της ΕΕ, ένας από τους τρόπους ελέγχου των τιμών του φυσικού αερίου θα μπορούσε να είναι η προσωρινή σύνδεση του TTF με τον δείκτη JKM (Japan Korea Marker), ο οποίος αντικατοπτρίζει το κόστος των προμηθειών του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) προς την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης