ΟΙ ΗΠΑ προχωρούν με το σχέδιο επιβολής στα ρωσικά προϊόντα πετρελαίου, παρά την αδυναμία του
Αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών και του Λευκού Οίκου συζητούν εδώ και μήνες ένα σχέδιο για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με σκοπό να μειώσουν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου, με το σκεπτικό ότι έτσι την εμποδίζουν να χρηματοδοτήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Η Wolfram είπε ότι η επιβολή πλαφόν στα προϊόντα διύλισης θα τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο και θα είναι διαφορετικά στα προϊόντα υψηλής και χαμηλής αξίας.
Η ίδια πρόσθεσε ότι οι συζητήσεις για τα επίπεδα του πλαφόν και την πιθανή του επίπτωση στις τιμές διεξάγονται μεταξύ ΗΠΑ και OPEK, προσθέτοντας ότι η Κίνα και η Ινδία δεν συμμετέχουν στις συνομιλίες.
Υπενθυμίζεται ότι η ιδέα της επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου διατυπώθηκε για πρώτη φορά από την Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen και υιοθετήθηκε αργότερα από τους G-7, στην τελευταία συνάντησή τους τον περασμένο Ιούνιο.
Αμφίβολη η αποτελεσματικότητα του πλαφόν
Η Ομάδα των Επτά είχε ανακοινώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου ότι σχεδιάζει να επιβάλλει πλαφόν στις διεθνείς αγορές ρωσικού πετρελαίου στις 5 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των κυρώσεων της ΕΕ.
Ωστόσο, ειναι αμφίβολη η αποτελεσματικότητα μιας επιβολής πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, με δεδομένο ότι η Δύση που θα το επιβάλλει δεν είναι από τους μείζονες αγοραστές ρωσικού πετρελαίου (ΗΠΑ και Βρετανία μάλιστα δεν αγοράζουν καθόλου) ενώ η Κίνα και η Ινδία - οι οποίες έχουν αύξησαν σημαντικά τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου με μεγάλη έκπτωση αυτό το καλοκαίρι - έχουν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις συζητήσεις για το πλαφόν.
Η Ρωσία από την πλευρά της. δια στόματος του αντιπροπέδρου της κυβέρνησης Alexander Novak, έχει απαντήσει ότι η Ρωσία θα πάψει να πουλά πετρέλαιο και άλλα προϊόντα διύλισης στις χώρες που θα επιβάλλουν το πλαφόν.
Τα κράτη μέλη της ΕΕ δεν μπορούν να συμφωνήσουν στην εισαγωγή του πλαφόν
Πιθανόν υπό την πίεση της ρωσικής απειλής, τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δυσκολεύονται να καταλήξουν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου και πιθανότατα θα αναβάλουν τη συμφωνία για το ζήτημα για αργότερα, μέχρι να συμφωνηθεί ένα ευρύτερο πακέτο κυρώσεων.
Η Κύπρος και η Ουγγαρία είναι μεταξύ των χωρών που έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην επιβολή πλαφόν, ανέφερε δημοσίευμα του Bloomberg που πρόσθετε ότι η Κομισιόν, ο εκτελεστικός βραχίονας του μπλοκ, συναντήθηκε με εκπροσώπους των κρατών-μελών τις δύο προηγούμενες μέρες για να βρει έναν συμβιβασμό για το πακέτο των περιοριστικών μέτρων, σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg.
Kάποιες χώρες ενδέχεται να πιέσουν για μια προκαταρκτική συμφωνία, ενόψει της άτυπης συνεδρίασης των ηγετών της ΕΕ στην Πράγα στις 6 Οκτωβρίου.
Τα διάφορα σενάρια και οι τιμές του πετρελαίου
Για το θα συμβεί στη συνέχεια αν τελικά η G7 υιοθετήσει το πλαφόν υπάρχουν τρία σενάρια:
Σενάριο 1: Η Ρωσία δεν συνεργάζεται και ανταποδίδει - αν η ρωσική προσφορά μειωθεί κατά 3 εκατ. βαρέλια, η τιμή του πετρελαίου εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει στα 190 δολάρια το βαρέλι.
Σενάριο 2: Η Κίνα και η Ινδία δεν συνεργάζονται. Στην περίπτωση αυτή θα έχουν το τέλος στης ευρωπαϊκής κυριαρχίας στις ασφαλίσεις.
Σενάριο 3: Η Ρωσία ανακατευθύνει ολοκληρωτικά τις εξαγωγές της από τα δυτικά προς τα ανατολικά, αλλά καθώς προσφορά και ζήτηση ισορροπούν, οι τιμές σταθεροποιούνται κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι.
Vitol: Ναρκοπέδιο η επιβολή πλαφόν
Εκπρόσωπος της κορυφαίας εμπορικής εταιρείας ενέργειας Vitol Group, δήλωσε ότι η επιβολή πλαφόν στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου είναι ένα «ναρκοπέδιο» και ότι η Vitol θα αναζητήσει καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις.
«Χρειαζόμαστε καθοδήγηση από τις κυβερνήσεις γιατί είναι λίγο ναρκοπέδιο», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Russel Hardy στην APPEC 2022.
«Γνωρίζουμε ότι αυτό που θέλουν οι πελάτες μας είναι σημαντικό, ότι που θέλουν οι κυβερνήσεις είναι σημαντικό, επομένως πιστεύω ότι θα απορροφήσουμε ό,τι νέο υπάρχει τους επόμενους μήνες», είπε ο Hardy αναφερόμενος στο πλαφόν
Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο που παραμένει είναι πόσο αποτελεσματικό θα είναι τελικά το πλαφόν.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών