Σε επίπεδα ρεκόρ διαμορφώθηκε η συνολική κερδοφορία των εισηγμένων για το πρώτο εξάμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Σε δημοσιευμένο επίπεδο και μαζί με τα κέρδη των 4 συστημικών τραπεζών τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στα 5,4 δισ. ευρώ από ζημία 2,24 δισ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Χωρίς τα αποτελέσματα των 4 τραπεζών η κερδοφορία ανήλθε στα 3,06 δισ. ευρώ από 1,76 δισ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση 73,5%.
Ισχυρή ήταν και η αύξηση των εσόδων των εισηγμένων, αφού η αφαίρεση όλων των περιορισμών για την καταπολέμηση της πανδημίας οδήγησε σε αύξηση 58,8%.
Πέρυσι για αρκετές εταιρείες υπήρχαν περιορισμοί με αποτέλεσμα ο φετινός τζίρος να εμφανίζεται σημαντικά υψηλότερος.
Συνολικά ο τζίρος ανήλθε στα 47,9 δισ. ευρώ από 30,16 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA, όσων εταιρειών αναφέρονται στις λογιστικές καταστάσεις ενισχύθηκαν 12,5% ανερχόμενα στα 6,85 δισ. ευρώ από 6,09 δισ. ευρώ.
Εξαιρετικά αποτελέσματα εμφάνισαν οι εταιρείες διύλισης, αλλά και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών, ενώ προβληματισμό δημιουργούν τα αποτελέσματα πολλών εταιρειών που έχουν επηρεαστεί από το υψηλό ενεργειακό κόστος, όπως η κλωστοϋφαντουργία, αλλά και οι εταιρείες ύδρευσης.
Σημειώνεται πως τα ΕΛΠΕ είχαν καθαρά κέρδη (δημοσιευμένα) 869,1 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 685 εκατ. ευρώ, δηλαδή αθροιστικά ξεπέρασαν τα 1,5 δισ. ευρώ.
Πολλές εισηγμένες κατάφεραν να μετακυλίσουν το αυξημένο κόστος στον καταναλωτή και να διατηρήσουν ή και να αυξήσουν την κερδοφορία, όπως οι μεταλλουργικές.
Από την άλλη ένα στοιχείο που προβληματίζει και δημιουργεί αμφιβολίες για την κερδοφορία του δευτέρου εξαμήνου, είναι οι υψηλές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης, λόγω της υψηλής ζήτησης αλλά και των υψηλών τιμών για πρώτες ύλες.
Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων να εμφανίσει αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (εκροές) και να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τις τράπεζες.
Με μία πρώτη ανάγνωση ο καθαρός δανεισμός των εισηγμένων που δημοσίευσαν έχει αυξηθεί έναντι του τέλους του 2021 πάνω από 1,5 δισ. ευρώ και συνολικά ανήλθε στα 22,3 δισ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 33,2 δισ. ευρώ.
Κέρδη πάνω από 100 εκατ. ευρώ δημοσίευσαν ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Coca Cola, Μυτιληναίος και ΟΠΑΠ και πάνω από 200 εκατ. ευρώ Viohalco και ΟΤΕ.
Πολλές εισηγμένες θα χρειαστεί να κάνουν μία καλή διαχείριση στο δεύτερο εξάμηνο και να αποφύγουν τις ζημιές.
Αν το πετύχουν το p/e τους θα είναι μονοψήφιο.
Ήδη έχουν εξαιρετική κερδοφορία σε σύγκριση με την αποτίμηση εισηγμένες όπως Revoil, Ελινόιλ, Έλαστρον, Αλουμύλ, Κορδέλλου, ΣΙΔΜΑ και αρκετές ακόμα.
Στον αντίποδα μεγάλες ζημιές εμφάνισε η Intracom και η Intrakat, αλλά και οι ναυτιλιακές εταιρείες καθώς το πρώτο εξάμηνο δεν είναι το σημαντικότερο.
Οι κατασκευαστικές δείχνουν ακόμα πως έχουν θέματα να λύσουν και οι αυξήσεις στα καύσιμα και στις πρώτες ύλες τις έχει επηρεάσει.
Από τις εισηγμένες του μη χρηματοοικονομικού κλάδου 37 είχαν ζημιές και 103 κέρδη.
Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr
Ουρανοκατέβατα κέρδη 5,4 δισ. ευρώ για τις εισηγμένες στο πρώτο εξάμηνο – Τι προβληματίζει για τη συνέχεια
Ένας μεγάλος αριθμός εισηγμένων να εμφανίσει αρνητικές λειτουργικές ταμειακές ροές (εκροές) και να χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση από τις τράπεζες
Σχόλια αναγνωστών